Fejlesztés

2023.09.29. 22:49

György László: a középiskolásokat segítik a Tanítsunk Magyarországért! program mentorai

A munka- és továbbtanulási lehetőségektől távol eső településekről középiskolába járó diákok ötvennégy százaléka korai iskolaelhagyóvá válik - mondta György László, a Tanítsunk Magyarországért! program koordinációjának ellátásáért felelős kormánybiztos pénteken a Miskolci Egyetemen.

MW

György László, a Tanítsunk Magyarországért! program koordinációjáért felelős kormánybiztos beszédet mond a környékbeli mentorált gyermekeknek szervezett élménynapon a Miskolci Egyetemen 2023. szeptember 5-én

Forrás: MTI

Fotó: Vajda János

A fő probléma az, hogy a gyerekek tizennégy éves korukig egyáltalán nem vagy csak nagyon ritkán hagyják el településüket, ezért megpróbáltatást jelent számukra a rendszeres utazás és az új közösségbe való beilleszkedés - mutatott rá György László, aki a Kutatók délelőttje című rendezvény keretében mentorjelölteknek tartott előadást a program alapításáról és céljairól. 

Hozzátette, 

jellemzően nincs olyan a gyermekek számára, akire számíthatnának, mert jellemzően a szüleik sem hagyták el településük határát. 

György László elmondta, a Tanítsunk Magyarországért! program mentorai éppen ebben próbálnak segíteni azzal, hogy megmutatják a gyermekeknek a "településen túli világ izgalmait". 

A mentorok feladata az, hogy feltérképezzék, miben tehetségesek a gyerekek, megértsék, mi foglalkoztatja őket, és inspirálják az általános iskolásokat, végigvezetve őket a kitűzött céljukhoz vezető úton 

- ismertette a kormánybiztos. 

Közölte, az egyetemistáknak minden félévben le kell bonyolítaniuk két vállalatlátogatást és két iskolalátogatást, valamint meg kell szervezniük egy pályaorientációs programot is a szülők bevonásával. 

A Tanítsunk Magyarországért! programban jelenleg 21 egyetem vesz részt, és 11 általános iskolában vannak jelen, ahol 1100 mentor 4700 mentorálttal foglalkozik

 - mondta György László. 

Kiemelte, a program célja az, hogy 2030-ra minden mai általános iskolás legalább szakmával rendelkezzen vagy továbbtanuljon, és elhelyezkedjen a munkaerőpiacon, hogy önmagát és családját is eltarthassa. 

A kormánybiztos hangsúlyozta, a program fő értékei a tudás tisztelete, a munka becsülete és a család szeretete. Hozzátette, azt szeretnék, ha a mentorok e három érték mentén végeznék munkájukat, és a gyerekeket is ezekkel ruháznák fel. 

Murvainé Ádám Anetta, a program szakmai felelőse az MTI-nek elmondta, 

a projekt már tizedik féléve zajlik a Miskolci Egyetemen, amely az elsők között csatlakozott a kezdeményezéshez. 

Jelenleg az intézmény tizenöt általános iskolában van jelen, ahol a hetedik és nyolcadik osztályokban összesen 128 mentor foglalkozik a diákokkal - tette hozzá.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában