Interjú

2023.09.30. 09:15

Kocsis Máté: mindent meg kell tenni, hogy megakadályozzuk a külföldről jövő nyomásgyakorló és befolyásszerző tevékenységeket

Brüsszel jelenleg a sajátjától eltérő véleményeket bünteti a leginkább – jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője a Magyar Nemzetnek adott interjúban. Kocsis Máté arról is beszélt, hogy Gyurcsányék elismerik, hogy a hazánknak jogszerűen járó uniós pénzeket ideológiai alapon tartják vissza.

MW

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

A szombaton megjelent interjúban a politikus azt mondta: a rendszerváltás körüli időszakban mindenki úgy gondolta, többé nem mondhatják meg kívülről, hogy minek kell az országban történnie és milyen idegen érdekeket kell képviselni.

– Például az EU ma már rendre az országok feje fölött hoz olyan döntéseket, amelyekkel nehéz gazdasági helyzetbe sodorja őket, megsértve a gazdasági szuverenitásukat. Emlékezzünk rá, értelmetlen energiaszankciókat vezetnek be Oroszország ellen, aminek eredményeként többszörösére emelkednek az energiaárak és súlyos infláció alakul ki. Vagy úgynevezett országspecifikus ajánlásokat fogalmaznak meg, direktívákat, melyeken keresztül soha semmire meg nem választott emberek meg akarják mondani, hogy egyébként a nemzeti hatáskörbe tartozó kérdésekben hogyan döntsünk. Legújabban például azt akarják, hogy töröljük el a rezsicsökkentést és a kamatstopot, meg azt, hogy védjük jobban a multikat, továbbá hogy engedjük be a rossz minőségű ukrán gabonát. De rengeteg más őrültséget is kérnek – fejtette ki Kocsis Máté. 

Az uniós források visszatartásával kapcsolatosan úgy vélekedett, hogy "Brüsszel a saját maga által aláírt szerződést sem tartja be." 

De – folytatva – kulturális szuverenitásunk is támadás alatt áll, az LMBTQ-propaganda erőltetésével, vagy a tömeges illegális migráció támogatásával, megszervezésével. Mindkettő abnormális, és végzetes lehet egy társadalom kulturális berendezkedésére.

A 2022-es országgyűlési választások külföldi befolyásolásának vizsgálatával kapcsolatoson kifejtette, hogy a baloldali szereplők kijelentéseiből világosan kiderült, hogy kik adták össze a több mint négymilliárd forintot. 

Folyamatos mellébeszélésük is beszédes, s miközben egy adott részletet cáfolni próbálnak, elismernek egy másikat. Például amikor Karácsony Gergely azt mondta, hogy valóban érkeztek hozzájuk külföldi pénzek, ám azokat csak mikroadományozóktól kapták, azzal már el is ismerte, amit korábban szintén tagadott, vagyis hogy volt külföldi pénz a kampányukban. Azt is tudni, hogy gazdasági érdekcsoportoktól jöttek a pénzek. Karácsony maga beszélt arról, hogy voltak nagyobb adományozóik is – nyilván egy gazdag amerikai spekuláns is – s mindenki fantáziájára bízzuk, ki lehetett az

– mondta a Fidesz frakcióvezetője a Magyar Nemzetnek. 

A Karácsony Gergelyhez köthető 99 Mozgalom pénzügyeivel kapcsolatosan elmondta, hogy bár a szereplők azt gondolhatták, hogy megússzák az elszámoltatást, az "Állami Számvevőszék (ÁSZ) vizsgálata  folyamatban van és ennek következményeként kiszabhatnak rájuk bírságot is a szabálytalan pártfinanszírozások miatt."

Az arra vonatkozó kérdésre, hogy az USA külügyminisztériuma leplezetlenül avatkozott be a hazai politikai folyamatokba, Kocsis Máté kifejtette, hogy nem új keletű, hogy nemcsak az USA, hanem más nagyhatalmak is pénzelnek más országokban politikát. Mint mondta, tény, hogy a tengerntúli világ van a leghangsúlyosabban jelen hazánkban. David Pressman budapesti amerikai nagykövet minapi nyilatkozatával kapcsolatosan elmondta, hogy a nagykövet "végeredményben azt üzente, hogy van egy téma, amelyről még csak beszélni sem szabad. Tehát amellett, hogy megfenyegette a kormányt és a parlamentet, cenzúrát is követel a közbeszédben. Holott Joe Biden nagykövetének ezt a mondatát a volt CIA-s honfitársának kellett volna címeznie, hiszen Johnson beszélt a legnyíltabban amerikai beavatkozásról."

A kérdésre, hogy a választási törvény módosítása, amelyre a kormány készül, elejét tudja-e venni annak, hogy újabb guruló dollárok érkezzenek Kocsis Máté elmondta, hogy 

be szeretnék csukni azt a jogi kiskaput, amelyet a baloldali pártok  előszeretettel nyitogattak nem csak a 2022-es, de már a 2019-es kampányban is. 

Mivel sokszor nem pártok színeiben indultak a jelöltjeik, hanem civil szervezetek égisze alatt, így jogilag nem vonatkoztak rájuk a pártok elszámolási szabályai. Mi azonban azt szeretnénk, hogy mindenkire, aki választáson indul, egységesen vonatkozzanak ugyanazok a finanszírozási és elszámolási regulák. Erről szól a törvénymódosítási javaslat. Azonban, ne legyenek illúzióink arról, hogy teljesen sikerülhet megakadályozni az illegális kampányfinanszírozást. Majd megoldják okosba’, máshogy, készpénzben. Minden törvényt ki szoktak játszani

– magyarázta. 

Hozzátette, hogy tökéletes megoldás nincs, de törekedni kell rá. 

Elsősorban az ellen kell fellépni, hogy konkrét politikusokat, választáson induló szervezeteket pénzeljenek külföldről, mert az a valódi politikai korrupció, ha egy politikus dollármilliárdosok zsebében van. Nem tudni ugyanis, hogy közhatalomhoz jutva mi mindennel fizetné ki a külföldi gazdáit

– fejtette ki. 

Az Európai Unió látszólagos szuverenitását, valamint azt, hogy milyen következménye lehet annak, hogy az Európai Parlament képviselőinek több mint a harmadát képes mozgatni egy befolyásos üzleti kör Amerikából firtató kérdésre azt válaszolta, hogy mindennek látható következményei vannak, Brüsszelben "migráció, háborúpártiság, genderőrület" van.  Véleménye szerint arra, hogy Nyugat-Európában e tekintetben megváltozzon a közgondolkodás van esély, mert 

a jelenlegi Brüsszeli elit feje tetejére állította és legyengítette Európát. Ezt egyre többen látják.

A közelgő európai parlamenti választással kapcsolatosan kifejtette, hogy 

Brüsszelben változás kell, és bízunk abban, hogy megerősödnek azok a nemzeti pártok, amelyek ezt akarják. Nem az EU-t kell leváltani bármi másra, hanem annak vezetőit. Ez lenne a megoldás, ezért küzdünk, itthon, s máshol is. Nehéz lesz, iszonyatos túlerőben vannak, de nem lehet már a rajtvonalnál feladni egy versenyt

– mondta, hozzátéve, hogy a választás után, de akár előtte is létrejöhet egy új konzervatív szövetség. 

A felvetésre, miszerint a Brüsszellel folyamatos hadakozásra kényszerülő magyar kormánynak minél több szövetségesre lenne szüksége, s a szuverenitásvédelmi törvény miatt még jobban elmérgesedhet ez a helyzet, Kocsi Máté azt válaszolta 

A Magyarországot és minket gyűlölő nyugati újkommunistáknak mindegy, hogy mit csinálunk, nekünk viszont itthon mindent meg kell tennünk azért, hogy megakadályozzuk a külföldről jövő nyomásgyakorló és befolyásszerző tevékenységeket, amennyire csak lehet. Az oroszt is, az amerikait is, bármilyet.

A visszatartott uniós forrásokkal kapcsolatosan azt mondta, Brüsszel, mivel "ott nincs már jog, csak politika van", bármeddig blokkolhatja a hazánknak járó pénzeket, és ebben az sem számít, hogy nemcsak a szerződésekben foglalt kötelezettségeket, hanem azon felülieket is teljesítettük.  

A pedagógusok béremelésével kapcsolatosan Kocsis Máté emlékeztetett Gyurcsány Ferenc kielentésére, miszerint "két hét alatt haza tudná hozni az uniós pénzeket."

 Mivel róla van szó, külön tisztázni kellene, hogy hazahozná vagy hazavinné, de fogadjuk el a jóindulatú megközelítést, hogy ő és a felesége meg tudnák oldani az összegek folyósítását Magyarországra. A probléma azonban az, hogy ezzel nem mást mond Gyurcsány, mint hogy az uniós pénzeket ideológiai alapon tartják távol hazánktól. Azt mondják, ha a brüsszeli elitnek megfelelő kormány alakul itthon, akkor odaadják a forrásokat. Ez sima, egyszerű zsarolás, hatalommal való visszaélés. Ezt csinálja Brüsszel, és itthoni csicskásai. A pedagógusok helyzete kapcsán elsősorban a baloldal farizeus viselkedése emelendő ki

– válaszolta a Fidesz frakcióvezetője. 

Arra a kérdésre, hogy előfordulhat-e olyan helyzet, hogy a magyar határvadászok nem tudják megvédeni a határt, a frakcióvezető azt válaszolta, hogy nem hiszi. "Hazánk védelmi ereje nagyobb annál, mint amit jelenleg bevetünk a határon. Mindazonáltal törékeny a helyzet, a kormánytól további intézkedéseket várunk a határvédelem megerősítésére" – fejtette ki.

A gyermekvédelmi törvény őszi szigorításáról azt mondta, hogy azt szeretnénk, ha a 2021-es első körös módosítás után további garanciákat tudnánk adni a szülőknek arra, hogy ők dönthetnek a saját gyermekeik nevelését érintő kérdésekben. "

Ez a fő vonal, de számos egyéb kérdés is benne lesz a gyermekvédelmi csomagban

– mondta Kocsis Máté.

A Magyar Nemzet online felületén szombaton megjelent az interjút ITT tudja elolvasni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában