A hálózat

2023.10.01. 07:47

Amerikai polip: a veszprémi angoltanár, aki szinte hazajár Amerikába

A Magyar Nemzet az amerikai befolyás magyarországi kiterjesztését feltáró cikksorozatának újabb részében Kész Zoltán volt parlamenti képviselőt, a baloldal bukott miniszterelnök-jelöltjének korábbi bizalmasát mutatja be.

MW

Márki-Zay Péter és Kész Zoltán amerikai politikusokkal és tisztviselőkkel tárgyal 2019-ben

Forrás: Magyar Nemzet/ Mindenki Magyarországa Mozgalom/Facebook

A 2022-es országgyűlési választási kampányt megelőzően már érezhető volt az egyre erősödő amerikai befolyás a baloldalon, nem véletlen, hogy a miniszterelnök-jelöltjük, Márki-Zay Péter lett, aki 2018-ban az Egyesült Államokból hazatérve nyert Hódmezővásárhelyen polgármesteri címet.

De ez a befolyásolási kísérlet nem mostanában kezdődött, a háttérben egyesek már jóval korábban építgették a hálózatot. Közéjük tartozik egy volt országgyűlési képviselő, angoltanár, Kész Zoltán. 

A 2014 és 2018 között veszprémi parlamenti képviselő, később a Márki-Zay-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom volt vezetőségi tagja korábban többször is részt vett tengerentúli továbbképzéseken. Az egyik ilyen alkalom 2000–2001-ben volt, amikor Fulbright-ösztöndíjasként került ki Kaliforniába, hogy egy tanárcsereprogramban amerikai történelmet tanítson ottani középiskolásoknak. Az 1992-ben alapított Fulbright Bizottság oktatási és kutatási programokat támogat az USA és Magyarország kormányainak anyagi hozzájárulásával. A Fulbright az ilyen ösztöndíjait a Soros Alapítvánnyal együtt hirdette meg, a program révén több Soros-ösztöndíjas is kimehetett tanulni Amerikába, aminek költségeit a fent említett bizottság és alapítvány állták. A közös ösztöndíj oka: a „hosszú távú célok azonossága”, a közös hitvallás.

Kész Zoltán már a tanári pályáján magába szívhatta a Soros-féle nyílt társadalom eszméjét és elkezdte építeni az amerikai kapcsolatrendszerét. Nem véletlen, hogy Kész Zoltán és Márki-Zay Péter 2019. májusi, washingtoni tárgyalásait is részben Sorosék hálózata szervezte.

Kész Zoltán 2006-ban is eltöltött egy hosszabb időszakot az USA-ban, ekkor ösztöndíjasként hat hónapig pedagógiát tanult Buffalóban – összegezi az előzményeket Magyar Nemzet cikke.

Kész Zoltán 2013-ban került a sajtó látókörébe először, amikor Somogyi Zoltánnal, a Political Capital nevű baloldali elemzőintézet vezetőjével együtt adott interjút a Mandinernek arról, hogy létrehozták a Szabad Piac Alapítvány nevű neoliberális, piaci fundamentalista szervezetet.

Kész Zoltán konkrétan fogalmazott az amerikai támogatókról, mint elmondta, „az Atlas Economic Research Foundationról van szó, amely az egyik legnagyobb USA-beli szabadpiaci think tank.”

Az elmúlt két évben elsősorban rajtuk keresztül építettem azt a hálózatot, amely segít a magyarországi projektek beindításában

– magyarázta Kész. Tehát már 2011-től, szinte azonnal a második Orbán-kormány megalakulása után megkezdődött az amerikaiak által támogatott hálózatépítés. Nem meglepő, hogy Kész Zoltán első magyarként és európaiként végezte el 2012-ben az Atlas Economic Research Foundation Think Tank MBA és Vezetőképző Akadémiáját, majd 2014-ben ugyanitt végzett ösztöndíjasként Somogyi Zoltán is.

Az Atlas később éveken át finanszírozta a Kész–Somogyi-tandem alapítványát. A Szabad Piac Alapítvány éves beszámolói szerint az amerikai NGO 2020-ig az azt megelőző öt évben több mint 22 millió forint támogatást adott a magyar egyesületnek. A német szabad demokrata FDP pártalapítványa, a Friedrich Naumann Alapítvány is rendszeres támogatója a szervezetnek. Egészen pontosan 19 millió forintot adott 2020-ig Készék egyesületének.

A Szabad Piac Alapítvány „piacpártisága” egybevág a Soros által képviselt elvekkel és gyakorlattal, a szociális megfontolásokat nélkülöző rideg kapitalizmus érvényesítésével, a nemzetállamok visszaszorításával, lebontásával.

Jól példázzák ezt azok a kijelentések, amelyeket Kész írt le egykori blogján, amit később törölt. 

Kész Zoltán 2012 júniusától vezette szűkebb pátriájában az Amerikai Kuckót az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban. Ez egy országos akció része, az Egyesült Államok nagykövetsége 2000 óta több száz Amerikai Kuckót hozott létre mintegy 61 országban. Hazánkban hat ilyen műhely működik, az egyik a veszprémi könyvtárban, Kész Zoltán vezetésével. A Vehir.hu helyi portál 2012-ben interjút is készített vele ennek kapcsán.

Kész Zoltán neve 2014 végén lett országosan ismert, amikor a balliberális pártok támogatásával, de független jelöltként megnyerte a veszprémi időközi országgyűlési képviselő-választást.

Kész ebben az időszakban is gyakori vendég volt az Egyesült Államokban, ahol Magyarország kapcsán antiszemita médiával és a nácik visszatérésével is riogatott előadásaiban. A legismertebb videómegosztó portálon most is elérhető az a 2014-es felvétel, amelyen Kész a Jobbikot nyíltan antiszemitának és cigányellenesnek nevezte. 

Szintén emlékezetes a már említett tengerentúli látogatása Márki-Zay Péterrel 2019 májusában. Az utat több hétig szervezték, Kész Zoltán amerikai előélete és Soros-hálózattal való kapcsolata a magyar sajtóban már akkor is jól dokumentált történet volt. 

Az Átlátszó podcast műsorában 2022 decemberében Márki-Zay arról is beszélt az említett 2019. májusi amerikai utazásuk kapcsán, hogy New Yorkban Kész Zoltán hozta össze a találkozójukat Korányi Dáviddal. 

Tehát Kész már ekkor nyilvánvalóan jó kapcsolatot ápolt Korányival és az amerikai Demokrata Párthoz kötődő fontos emberekkel. Mindez a ma már ismert Action for Democracy által közvetített többmilliárdos támogatás fényében különösen érdekes történés.

A további részleteket ITT tudja elolvasni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában