Üzenet

2023.12.09. 13:49

Hollik: Brüsszel Ukrajna EU-csatlakozásának erőltetése helyett koncentráljon a fegyverszünet előmozdítására! (videó)

Brüsszel Ukrajna európai uniós csatlakozásának erőltetése helyett inkább koncentráljon a fegyverszünet és a béketárgyalások előmozdítására – mondta a Fidesz kommunikációs igazgatója szombaton a Facebook-oldalára feltöltött videójában.

MW

Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója beszél a nemzeti konzultációról tartott tótkomlósi lakossági fórumon 2023. december 1-jén

Forrás: MTI

Fotó: Lehoczky Péter

Hollik István a „Négy érv, hogy mi miért mondunk nemet Ukrajna EU-csatlakozására” című videójában első érvként említette, hogy Ukrajna háborúban áll, „ezért sem a határai, sem a lakosságszáma nem meghatározható”.   

Hozzátette: így nem lehet megmondani, hogy kit akarnak felvenni az unió tagjává. Ráadásul Ukrajnában „lábbal tapossák” a kisebbségi jogokat, „ezt mi, magyarok pontosan tudjuk”– jelentette ki.   

A második érvként azt hozta fel, hogy 

az elmúlt két évben Ukrajna több pénzt kapott Brüsszelből, mint Horvátország, Szlovénia és Magyarország összesen az elmúlt hét évben.

„De ez a pénz semmit nem változtatott meg: továbbra sincs béke, a harctéren pedig tovább folyik az öldöklés” – fogalmazott a politikus.   

A harmadik érv az – folytatta Hollik István –, hogy 

ha Ukrajna belép az EU-ba, szinte biztos, hogy minden ország nettó befizetővé válik. Hozzátette: ez azt jelenti, hogy senki nem kapna uniós támogatást, csak Ukrajna. 

A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy a Financial Times ki is számolta: Ukrajna legalább 186 milliárd euróra számíthatna a csatlakozás után.   

Ez irgalmatlan összeg. Persze Brüsszel arról nem akar beszélni, hogy ezt a tagállamoknak kéne összedobni

– tette hozzá.   

Az Ukrajna EU-tagsága elleni negyedik érvet ismertetve azt mondta: Magyarország 1994-ben nyújtotta be a csatlakozási kérelmét, és az országnak 10 évig kellett dolgozni azon, hogy az unió tagjává válhasson. A többi tagállam is hasonló utat járt be, és a csatlakozás mindenhol legalább 6-7-8 évet vett igénybe.   

Soha nem volt kivételezés, soha nem volt gyorsítópálya. Ukrajna esetében se legyen!

– szólított fel Hollik István.   

„A Fidesz-KDNP álláspontja tehát világos: azért nyújtottuk be az erről szóló határozati javaslatot, hogy jövő héten az Országgyűlés is tárgyaljon erről a kérdésről. Sőt, Európában egyedüliként a magyar emberek is elmondhatják erről a véleményüket a nemzeti konzultáció segítségével” – közölte Hollik István.

Szijjártó Péter közösségi oldalán osztott meg egy videót, amelyben annyit ír, hogy : „ideje az új stratégiának”. Ezzel összefoglalva Brüsszel Ukrajna eddigi sikertelen megsegítését, és az oroszokkal szembeni szankciók eredménytelenségét.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában