Interjú

2023.12.15. 19:46

Szijjártó Péter: az EU olyan elvi döntést hozott Ukrajnáról, aminek gyakorlati jelentősége nincs (videó)

Volt-e háttéralku az Európai Bizottság és a magyar kormány között a jogállamisági döntés és az ukrán csatlakozási határozat összefüggésében? Mi a viszonyunk a három geopolitikai válsággóc nagy játékosaihoz: az Egyesült Államokhoz, Oroszországhoz, Kínához és Izraelhez? A Mandiner Világrend című podcast-műsorának vendége volt a külgazdasági és külügyminiszter.

MW

A Mandiner Világrend című podcast műsorának vendége volt a külgazdasági és külügyminiszter

Forrás: Szijjártó Péter Facebook-oldala

A Mandiner Világrend podcast-műsorának eheti adása a magyar külpolitika súlypontjairól szólt. A külgazdasági és külügyminiszter megállapításaiból néhány tematikus idézet:

Az EU döntéséről, amely zöld jelzést adott Ukrajna uniós csatlakozási folyamatának:

Mi nem veszünk részt ebben a döntésben, nem vállalunk érte felelősséget, és a következményei alól is mentesítjük magunkat.

A tagállami vétó alkalmazásáról:

Ha a valós tárgyalásokra vonatkozó felkészülés során olyan dolgokat akar beerőltetni Brüsszel a valódi tárgyalási keretbe, ami nekünk hátrányos lenne – na, akkor majd a kemény vétó eszközéhez kell nyúlni.

A nyugati média által sejtett Európai Bizottság-magyar kormány háttéralkuról:

Mi nem egy taktikai állásponttal mentünk, hogy ha megkapjuk ezt, akkor itt változtatunk, mert az okok, amik miatt mi továbbra sem támogatjuk az Ukrajnával a csatlakozási tárgyalások megkezdését, azok továbbra is fennállnak.

Ukrajna EU-csatlakozási érettségéről:

Mi nem fogadjuk el, hogy az egy alkualap, hogy azért, mert az ukránok tiszteletben tartják a kisebbségi jogokat, cserében bejöhetnek az Európai Unióba.

Az Európai Bizottság szerdai jogállamisági döntéséről:

Ezek a jogállamisági kritériumok szubjektív történetek, amelyek definíciószerűsége, objektivitása a nullával megegyező, és tökéletesen alkalmasak arra, hogy politikai zsarolás alapját képezzék.

A 2024-es EP-választásról:

Ha a patrióta pártok megerősödnek, akkor őszintén remélem, hogy a felismerés megszületik, hogy egységben az erő, és létre tud jönni egy olyan pártcsoport az EP-ben, amely nem az eddigi mainstream-hez fog tartozni.

A beszélgetést itt nézheti meg:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában