Tragédia

2024.01.04. 08:15

Nyolcvanhoz közelít az újévi japán földrengés halálos áldozatainak száma

Kisida Fumio japán kormányfő Tokióban arra szólította fel a mentőcsapatokat, hogy mindent kövessenek el az áldozatok felkutatására.

MW

Összedõlt háznál a mentõalakulat tagjai az Isikava prefektúrában fekvõ Szuzuban 2024. január 3-án

Forrás: MTI/AP

Fotó: Komae Hiro

Már 78-ra emelkedett a halálos áldozatok száma a Japán középső részén fekvő Isikava prefektúrában, amelyet újév napján erős földrengés rázott meg. A mentőcsapatok helyi idő szerint csütörtök délelőtt még több mint 50 ember után kutattak.

A 7,6 erősségű földrengést követő 72 órában volt a legnagyobb esély a túlélők megtalálására, miután ez az időablak lezárul, a szakértők szerint jelentősen romlik a romok alá szorult áldozatok túlélési esélye. Az isikavai hatóságok közlése szerint csütörtök délelőtt még 51 személy szerepelt az eltűntek között.

Kisida Fumio japán kormányfő Tokióban arra szólította fel a mentőcsapatokat, hogy mindent kövessenek el az áldozatok felkutatására. Mint közölte: a japán kormány mintegy 4 milliárd jent (9,6 milliárd forintot) különít el a tartalékalapokból a természeti katasztrófával kapcsolatos kiadásokra, és 4600-ra növelte a mentésben és segélyezésben résztvevő katonák számát.

Vadzsimában és a közelében fekvő Szuzuban a mentési munkálatokat a megrongálódott út- és kommunikációs hálózatok is nehezítik. A japán haditengerészet Vadzsimába érkezett szállítóhajója közben nehézgépeket rakodott ki, hogy azokkal segítsék a romeltakarítást.

Isikava prefektúrában csütörtökig mintegy 34 ezer embert helyeztek el az evakuációs központokban. A japán kormány adatai szerint legalább 200 épület dőlt össze vagy rongálódott meg a földrengésben.

A hétfőn délután bekövetkezett nagy erejű földrengés központja a Noto-félszigeten, Vadzsimától 30 kilométerre volt. A kikötővárost hétfőn a rengést követően 1,2 méter magas hullámokkal érkező cunami is elérte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában