Közel-keleti konfliktus

2024.05.22. 09:07

Megoszlik a nemzetközi közösség véleménye a független palesztin állam elismeréséről

Az izraeli–palesztin háború 229. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Túlélők után kutatnak palesztinok a Gázai övezet középső részén fekvő Nuszeirat menekülttábort ért izraeli légicsapás után 2024. május 14-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Mohamed Szaber

Megoszlik a nemzetközi közösség véleménye a független palesztin állam elismeréséről

A párizsi vezetés nem tartja időszerűnek a palesztin állam egyoldalú elismerését - közölte szerdán a francia külügyi tárca. Washington az egyoldalú elismerések ellenében szólalt fel, Berlin pedig a párbeszéd fontosságát hangsúlyozta.

A körülmények jelenleg nem megfelelőek egy független Palesztin állam hivatalos elismerésére, mivel egy ilyen döntésnek túl kell mutatnia egy jelképes vagy politikai színjátékon - ismertette a francia külügyminiszter.

Stéphane Séjourné elhatárolódott Írország, Spanyolország és Norvégia által tett, a palesztin állam egyoldalú elismerésére vonatkozó bejelentésétől, és kiemelte: reményei szerint felgyorsulnak a gázai tűzszünet biztosítására tett erőfeszítések.

"Franciaország úgy gondolja, hogy a feltételek nem adottak ahhoz, hogy egy ilyen döntésnek tényleges hatása legyen" - mondta Jiszráel Kac izraeli külügyminiszterrel folytatott párizsi megbeszélését követően Séjourné.

Párbeszéd nélkül nem jöhet létre kétállami megoldás - jelentette be a német külügyminisztérium. "Egy független palesztin állam létrejötte a német külpolitika határozott célkitűzései között szerepel" - közölte a német külügyminisztérium szóvivője egy berlini konferencián.

Joe Biden amerikai elnök szerint a palesztin államot nem egyoldalú elismerésekkel, hanem a felek közti közvetlen tárgyalások útján kell megvalósítani - közölte a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője. "Az elnök határozottan támogatja a kétállami megoldást, ahogy azt egész pályafutása alatt is tette" - tette hozzá.

Lengyelország rávilágított, támogatja a kétállami megoldást a közel-keleti válsághelyzet megoldása érdekében. Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter kijelentette: támogatják az Európai Unió és más országok vezetőinek erőfeszítéseit egy hosszú távú, stabil megoldás elérése érdekében.

Recep Tayyip Erdogan török elnök üdvözölte, hogy Spanyolország, Írország és Norvégia is elismeri a palesztin államot. A török elnök egy ankarai rendezvényen közölte, hogy rendkívül elégedett ezen országok döntésével.

Az Egyesült Államok nem támogatja a palesztin államiság egyoldalú elismerését

Az Egyesült Államok szerint a palesztin államiságot közvetlen tárgyalások útján kell elérni, és nem egyoldalú elismerések révén - reagált az amerikai adminisztráció szerdán arra, hogy Írország, Spanyolország és Norvégia bejelentette a palesztin állam hivatalos elismerését.

A Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője ugyanakkor megerősítette, hogy Joe Biden elkötelezett támogatója a kétállami megoldásnak. Az elnök vasárnap egy nyilvános beszédében az önálló államisággal rendelkező Izrael és Palesztina megteremtésével kapcsolatban úgy fogalmazott, ez az egyedüli megoldás arra, hogy a két nép tagjai békében, biztonságban és méltóságban élhetnek.

A múlt héten John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács kommunikációs koordinátora újságíróknak tartott tájékoztatóján ugyanakkor megállapította, hogy Biden elnök is elismeri, hogy a két állam megteremtése nem a közeljövő kérdése.

Szerdán palesztinpárti tüntetők szakították félbe Antony Blinken kongresszusi meghallgatását, aki a képviselőház költségvetési ügyekért felelős bizottság külügyi albizottsága előtt adott tájékoztatást a külügyi költségvetéssel kapcsolatos tervezetről. A közönség soraiban ülő aktivisták hazugsággal és képmutatással vádolták az adminisztrációt, valamint szabadságot követeltek és a miniszter letartóztatását.

Kedden hasonló meghallgatást tartottak a Kongresszus felsőháza, a szenátus külügyi bizottságában, ahol ugyancsak többször szakították félbe a külügyminisztert a közönség soraiból palesztinpárti tüntetők, akik háborús bűnösnek nevezték Antony Blinkent.

A külügyminiszter a keddi meghallgatáson elítélte a Nemzetközi Büntetőbíróság főügyészének indítványát a nemzetközi elfogatóparancsra vonatkozóan az izraeli kormány tagjai, köztük Benjamin Netanjahu ellen.

A képviselőház republikánus elnöke, Mike Johnson szerdán közölte, hogy még aznap közvetlenül egyeztet telefonon az izraeli kormányfővel, és arról is beszámolt, hogy múlt pénteken is beszélt már Benjamin Netanjahuval. A republikánus politikus azt is elmondta, hogy már finomításán dolgoznak annak a javaslatnak, amelyet a képviselőház elé terjeszt szavazásra, reagálásként a Nemzetközi Büntetőbíróság lépésére.

Mike Johnson hétfőn jelentette be, hogy szankciós lépések tervezetén dolgoznak a hágai székhelyű nemzetközi jogi fórum ellen.

Michael McCaul, a képviselőház külügyi bizottságának republikánus elnöke szerdán azt mondta, hogy Antony Blinken külügyminiszterrel is egyeztetni fog a Nemzetközi Büntetőbíróság elleni szankciókról szóló törvényhozási lépésekről.

Izraeli miniszterelnök: Palesztina európai elismerése a terror jutalmazása

A palesztin állam elismerésével az európai államok a terrort jutalmaznák - jelentette ki Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök az X-re feltöltött videónyilatkozatában.

A kormányfő a "terrorizmus által elnyert díjnak" nevezte Írország, Norvégia és Spanyolország szerdai bejelentését, miszerint hamarosan elismerik a palesztin államot.

"Ciszjordániában (Júdeában és Szamáriában) a palesztinok nyolcvan százaléka támogatja az október 7-i szörnyű mészárlást. Az ilyen gonoszságnak tilos államot adni" - hangoztatta Netanjahu.

"Ez egy terrorista állam lesz, mely újra és újra megpróbálja végrehajtani az október 7-i mészárlást, és mi ebbe nem fogunk beleegyezni"- mondta az izraeli kormányfő az iszlamista fegyveresek őszi terrortámadására utalva, mely nyomán kitört a gázai háború.

A terrorizmus díjazása nem hoz békét - és nem akadályoz meg bennünket sem abban, hogy legyőzzük a Hamászt

 - zárta nyilatkozatát Netanjahu.

A miniszterelnök néhány perccel azután jelentette meg videonyilatkozatát, hogy az elrabolt katonalányok szülei közzétették azokat a videófelvételeket, melyeket a Hamász fegyveresei készítettek október 7-én a 18-20 éves lányok túszul ejtéséről.

A holland parlament megszavazta a „folyótól a tengerig” palesztinpárti szlogen használatának büntethetőségét

A holland parlamenti képviselők támogatták azt a javaslatot, amely bűncselekménnyé nyilvánítaná „a folyótól a tengerig, Palesztina szabad lesz” szlogen skandálását – írta a DutchNews hírportál szerdán.

Az indítványt a Geert Wilders vezette radikális jobboldali Szabadságpárt (PVV) nyújtotta be szavazásra, azzal érvelve, hogy a jelmondat erőszakra való felhívásnak minősül. A jelmondat arra utal, hogy az ezt skandálók szerint a szabad palesztin államot a Jordán folyó és a Földközi-tenger között, vagyis jórészt Izrael területén kellene létrehozni.

Rövid időn belül ez már a második alkalom, hogy a holland képviselőház vitát folytatott az antiszemitának vélt szlogennel kapcsolatban. Korábban a parlamenti többség megszavazta Diederik van Dijknek, a Református Politikai Párt politikusának javaslatát, amely megkönnyíti az ügyészség számára, hogy bűncselekménynek tekintse a jelmondat használatát a palesztinpárti tüntetéseken. Dilan Yesilgöz ügyvivő igazságügyi miniszter, a jobbközép Szabaddemokrata Néppárt politikusa erre reagálva jelezte, hogy az ügyészségre kívánja bízni a döntést a kérdésben.

Geert Wilders üdvözölte a szavazás eredményét, de az új kormánykoalíció pártjai megosztottak a kérdésben. A Pieter Omtzigt vezette Új Társadalmi Szerződés (NSC) jobbközép párt az intézkedés ellen szavazott, azzal az indokkal, hogy az veszélyezteti az igazságszolgáltatás függetlenségét.

„A politikusok nem léphetnek a bírák szerepébe azzal, hogy olyan kijelentések listáját állítják össze, amelyek szerintük bűncselekménynek minősülnek” – nyilatkozta Sandra Palmen, az NSC képviselője.

Tavaly az amszterdami fellebbviteli bíróság egy palesztinbarát aktivista ellen indított perben úgy döntött, hogy a „folyótól a tengerig, Palesztina szabad lesz” szlogen használata nem sért törvényt. A bíróság úgy ítélte meg, hogy „nincs szó fenyegetésről, uszításról vagy gyűlöletkeltésről”, amely a jelmondat használatából következne.

Intenzív harcok folynak a Gázai övezetben és Ciszjordániában

Intenzív harcok folynak szerdán a Gázai övezetben és Ciszjordániában az izraeli hadsereg (IDF) jelentése szerint.

Egyiptomi források szerint Izrael már ellenőrzés alá vette az övezet déli részén Rafahnál az Egyiptom és a Gázai övezet közötti határövezet mintegy felét. A gázaiak különösen erős bombázásokról is beszámoltak, az izraeli egységek drónok, helikopterek, repülőgépek és tankok tüze mellett haladtak előre.

Az IDF beszámolója szerint felszámoltak számos, Izraelre irányzott, kilövésre kész rakétát az újonnan elfoglalt területeken. Az ENSZ palesztin segélyszervezete, az UNRWA szerint az utóbbi időben körülbelül 800 ezer ember menekült el Rafahból. Izraelben úgy vélik, hogy a Rafahból kiköltözöttek száma elérheti az egymilliót.

Az izraeli csapatok tovább folytatták a hétfőn megindított razziát Ciszjordánia északi részén, Dzseninben is. Palesztin jelentések szerint hétfő délután óta megszűnt az áramszolgáltatás a helyi menekülttáborban.

A palesztin egészségügyi minisztérium nyolc halálos áldozatról számolt be, huszonnégyen megsebesültek, közülük négyen súlyosan.

Rétvári Bence: zéró tolerancia az erőszakra, zéró tolerancia az antiszemitizmusra!

Zéró tolerancia az erőszakra, zéró tolerancia az antiszemitizmusra! Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a „Hatás, tagadás és hallgatás: szexuális erőszak Izraelben és Gázában október 7-én és azon túl” címmel tartott konferenciát kedden Izrael-ellenes erőszakos tüntetők zavarták meg – közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerdán az MTI-vel.

Rétvári Bence a közleményében hangsúlyozta, Nyugat-Európában sajnos újra felütötte a fejét az antiszemitizmus és az erőszak, Magyarország azonban nemet mond az erőszakra és az antiszemitizmusra.

Hazánk az egyik legbiztonságosabb ország Európában, többek között azért, mert „zéró toleranciát hirdettünk az erőszakkal és az antiszemitizmussal szemben”, a magyar hatóságok a leghatározottabban fellépnek minden esetben a magyar emberek biztonsága érdekében – írta az államtitkár.

Rámutatott ugyanakkor, hogy az elmúlt hónapokban Nyugat-Európában tömegesen tartottak antiszemita tüntetéseket, rendszeressé vált az erőszak.

Magyarországon továbbra sem engedélyeznek a hatóságok semmilyen antiszemita vagy Izrael-ellenes tüntetést – szögezte le Rétvári Bence. Hozzáfűzte, a keddi konferencián a bejelentést követően a rendőrök perceken belül a helyszínre értek, de a demonstrálók a rendőrök megérkezése előtt elfutottak a helyszínről.

Az elkövetők azonosítása folyamatban, a rendőrség vizsgálja, hogy a rendezvényt megzavarók jogsértést, bűncselekményt követtek-e el – közölte az államtitkár.

Az izraeli kormány jogtanácsosa és az ügyész elutasította az ICC illetékességét Netanjahu és Galant elleni elfogatóparancs kiadására

Az izraeli kormány jogtanácsosa és az ügyész elutasította a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) illetékességét Benjámin Netanjahu miniszterelnök és Joáv Galant védelmi miniszter ellen elfogatóparancs kiadására.

Gali Baharav-Miara jogtanácsos és Amit Iszman ügyész szerint „alaptalan” az ICC elfogatóparancsa, mert ennek a „bíróságnak nincs felhatalmazása az ügyben vizsgálatot folytatni”.

„A kormány jogtanácsosa és az izraeli államügyész alaposan megvizsgál minden, az állami szereplők által elkövetett jogsértésre vonatkozó súlyos panaszt, és azokkal szemben gyakorolja a törvényt” – hangsúlyozták közleményükben az izraeli vezető jogászok.

„Október 8-án Izrael olyan háborúba kezdett, amelyet rákényszerítettek” – írta közös nyilatkozatában Baharav-Miara és Iszman. „Izrael demokratikus állam, amely harcol a terrorizmus ellen és védi biztonságát, miközben betartja a kötelező jogi szabályokat, és mélyen elkötelezett a törvény betartásában. A biztonsági erők és az IDF egésze a nemzetközi jog szabályai iránti teljes elkötelezettséggel harcol” – szögezték le.

„Az izraeli igazságszolgáltatás kész kivizsgálni minden komoly vádat, akár a politika szintjén, akár egyedi esetekkel kapcsolatban. Amint azt Izrael az évek során világossá tette, a bíróságnak nincs felhatalmazása ilyen vizsgálat lefolytatására. Ezért alaptalan a Nemzetközi Büntetőbíróság részéről a miniszterelnök és a védelmi miniszter ellen letartóztatási parancs kiadása” – írta a két jogász.

A Templomhegyre látogatott az izraeli nemzetbiztonsági miniszter, Jordánia tiltakozik

 Itamár Bengvír izraeli nemzetbiztonsági miniszter a Jeruzsálem óvárosában fekvő Templomhegyre, az Al-Aksza mecsethez látogatott szerdán, ami miatt Jordánia tiltakozását fejezte ki.

A jobboldali Zsidó Erő párt élén álló Bengvír az Izrael és a Hamász közötti Falak Őrzője hadművelet befejezésének harmadik évfordulóján tett sétát az iszlám vallás Mekka és Medina után harmadik legszentebb helyén.

„Izrael népének legszentebb, csak Izraelhez tartozó helyéről azt mondom: ma este újabb tanúvallomást fogunk kapni arról, hogy miért kell teljesen megsemmisíteni a Hamászt” – üzente Bengvír az Al-Aksza mecsetnek otthont adó, arab nevén Haram as-Sarif téren rögzített videofelvételen.

Bengvír Spanyolországhoz, Írországhoz és Norvégiához fordult, melyek szerdán bejelentették a palesztin állam elismerését, és azt mondta, hogy „megjutalmazzák a gengsztereket, gyilkosokat és bántalmazókat”. „Nem engedjük meg a palesztin állam kikiáltását” – szögezte le a miniszter.

Ajmán Szafadi, az Izraellel megkötött egyezmények alapján az Al-Aksza felett a vallási felügyeletet ellátó Jordánia külügyminisztere az izraeli nemzetbiztonsági miniszter szerdai látogatását a Templomhegyen az al-Aksza mecset elleni támadásnak, valamint provokatív cselekedetnek nevezte. Szafadi azt is kijelentette, hogy  üdvözli Norvégia, Írország és Spanyolország döntését a palesztin állam elismeréséről.

Izraelben a külügyminisztériumba kérették a norvég, az ír és a spanyol nagykövetet

Izrael azonnali konzultációra hazarendelte nagyköveteit Norvégiából, Írországból és Spanyolországból, és az izraeli külügyminisztériumba bekérették ezen országok nagyköveteit, miután bejelentették, hogy a jövő héten elismerik a palesztin államot.

Az izraeli külügyminiszter szerint a Palesztinát elismerő országok „úgy döntöttek, hogy aranyérmet adományoznak a Hamász gyilkosainak és erőszaktevőinek”.

A külügyminisztériumban levetítik nekik azt a 3 perces, a Hamász fegyveresei által készített videofelvételt, melyen öt, a határsávot monitorozó, fegyvertelen izraeli katonalány látható a Nahal Oz nevű laktanya elleni támadás idején, tavaly október 7-én. Ezt a dokumentumot, melyen brutálisan bánnak a véres ruhában, véres sebesülésekkel a padlón ülő vagy fekvő fiatal nőkkel, szerda este fogják bemutatni Izraelben. A felvételről egyértelműen kiderül, hogy a nőket megerőszakolták.

Izrael azzal érvel a három ország döntése ellen, hogy a palesztin állam egyoldalú elismerése ebben az időpontban az október 7-i Hamász terrortámadás jutalmazásaként értékelhető. A Hamász tavaly októberben betört Izrael déli részébe, ahol meggyilkolt mintegy 1200 embert, 252 embert pedig elraboltak, akik közül sokakat jelenleg is fogva tartanak.

Spanyolország május 28-án elismeri az önálló palesztin államot

A spanyol kormány május 28-án önálló államként fogja elismerni Palesztinát – jelentette be Pedro Sánchez miniszterelnök a spanyol parlamentben szerdán Madridban.

Azok az országok, amelyek hisznek a szabályokon alapuló nemzetközi rendben, kötelesek Ukrajnában és Palesztinában kettős mérce nélkül fellépni, és mindent tőlük telhetőt megtenni, humanitárius segítségnyújtással, a kitelepítettek ellátásával és minden politikai eszköz felhasználásával, hogy kimondják: nem engedjük, hogy a kétállami megoldást erőszakkal lerombolják

– fogalmazott.

Pedro Sánchez nyíltan bírálta az izraeli miniszterelnököt, aki „továbbra is bombázza Gázát”, és „nincs béketerve Palesztina számára”.

„A Hamász elleni küzdelem október 7. után jogos, de Netanjahu olyan mértékű haragot generál, hogy a kétállami megoldás életképtelenné válásának veszélye fenyeget, az offenzíva csak növeli a gyűlöletet, rontva Izrael és az egész térség biztonsági kilátásait” – hangsúlyozta.

Véleménye szerint az egyetlen megoldás a közel-keleti konfliktusra két állam, az izraeli és a palesztin létezése, hogy azonos státusszal, legitim módon ülhessenek le tárgyalni egymással.

SÁNCHEZ, Pedro
Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök (b) felszólal a parlamentben, Madridban 2024. május 22-én. Sánchez bejelentette, hogy a spanyol kormány május 28-án hivatalosan is önálló államként fogja elismerni Palesztinát
Fotó: Chema Moya / Forrás: MTI/EPA/EFE

„Ez a béke, az igazságosság és a koherencia aktusa” – jegyezte meg.

Mint mondta, ez a lépés nem Izrael népe ellen irányul, amelyet nagyra értékelnek, még kevésbé a zsidók ellen, amely egy csodálatra méltó nép és története összefonódik Spanyolországéval, ahogy nem szól a Hamász támogatásáról sem.

Pedro Sánchez elismerte, hogy a döntés bizonyára nem fog tetszeni néhány izraeli vezetőnek, és következményei lesznek. „Készek vagyunk vállalni ezeket, mert úgy gondoljuk, hogy a diplomácia célja nem az, hogy senkit se zavarjon, hanem az érdekek és értékek békés megvédése, és ma ezt tesszük” – mondta.

A spanyol miniszterelnök abban bízik, hogy más országok is követni fogják ezt a döntést, mert minél többen teszik meg, szerinte annál nagyobb erővel lehet kikényszeríteni a tűzszünetet és elérni a Hamász által fogvatartott izraeli túszok szabadon engedését

Az elismerés nem a vég, csak a kezdet, és mi továbbra is nyomást fogunk gyakorolni a nemzetközi közösségre

– tette hozzá.

Pedro Sánchez parlamenti felszólalásában beszámolt arról is, hogy Spanyolország a következő hetekben mintegy harminc, daganatos betegségben és súlyos traumáktól szenvedő gyereket fogad, hogy biztonságos ellátásban részesülhessenek.

A kormányfő a bejelentést megelőzően tájékoztatta a kormány döntéséről VI. Fülöp spanyol királyt, António Guterres ENSZ-főtitkárt, valamint az Európai Unió vezetőit.

Írország is elismeri az önálló palesztin államot

Írország is bejelentette szerdán, hogy elismeri az önálló palesztin államot.

Simon Harris ír kormányfő sajtótájékoztatóján azt mondta, Írország Norvégiával és Spanyolországgal összehangoltan hozta meg ezt a döntést, és bízik benne, hogy a következő hetekben további országok is csatlakoznak hozzájuk.

„Fontos és történelmi nap a mai Írország és Palesztina számára” – fogalmazott az ír miniszterelnök, hozzátéve, hogy csak a kétállami megoldás révén lehet elérni a békét és a biztonságot Izrael és Palesztina számára.

Az államiság elismerése különleges jelentőséggel bír Írországban, tekintettel az ország történelmére – jegyezte meg Harris.

„Államunk alapítói számára a legfontosabb dolog volt kivívni, hogy elfoglalhassuk helyünket a nemzetközi színtéren, és hogy más országok is elismerjék azt, hogy jogunk van ott lenni” – mondta az ír kormányfő. Felidézte, hogy Írország 1919. január 21-én kérte a nemzetközi közösséget, hogy ismerjék el önálló, független államként. Akkor az írek sajátos nemzeti identitásukra, történelmi küzdelmükre, illetve az önrendelkezéshez és az igazsághoz való jogukra hivatkoztak, és ma ugyanezek alapján érvelnek a palesztin állam elismerése mellett – mondta az ír miniszterelnök.

Hozzátette azt is, hogy Írország annak idején egyértelműen elismerte Izrael államot és Izrael állam jogát ahhoz, hogy „szomszédaival békében és biztonságban létezhessen”.

Micheál Martin ír külügyminiszter az X-en jelezte, hogy Palesztina hivatalos elismerése Írország részéről május 28-án lép hatályba.

Izrael a bejelentés nyomán azonnal hazarendelte dublini nagykövetét.

RYAN, Eamon; MARTIN, Micheál; HARRIS, Simon
Simon Harris ír miniszterelnök (k), Micheal Martin külügyminiszter (j) és Eamon Ryan környezetvédelmi miniszter sajtótájékoztatót tart Dublinban 2024. május 22-én, amelyen bejelentik, hogy az ír kormány hivatalosan is önálló államként fogja elismerni Palesztinát
Fotó: Tolga Akmen / Forrás: MTI/EPA

Norvégia elismeri a palesztin államot

Norvégia hivatalosan is önálló államként fogja elismerni Palesztinát – jelentette be a norvég miniszterelnök, Jonas Gahr Store szerdán.

Az önálló palesztin állam „elismerése nélkül nem lehet béke a Közel-Keleten” – fogalmazott Store.

A miniszterelnök közlése szerint a döntés május 28-án lép érvénybe.

Norvégia hosszú ideje kitart a nemzetközi konszenzus mellett, miszerint az izraeli–palesztin konfliktust csak a kétállami megoldás zárhatja le.

„Palesztinának alapvető joga, hogy független állam legyen” – jelentette ki Store sajtótájékoztatóján, hozzátéve, hogy Norvégia „Palesztinát független államként ismeri el, annak minden jogával és kötelezettségével”.

A norvég kormány szerint a Világbank még 2011-ben elismerte, hogy Palesztina fontos lépéseket tett a nép által igénybe veendő szolgáltatásokhoz szükséges nemzeti intézmények kiépítése felé, ami az állammá alakulás alapvető része.

STÖRE, Jonas Gahr
Jonas Gahr Store norvég miniszterelnök sajtótájékoztatót tart Oslóban 2024. május 22-én, amelyen bejelenti, hogy a norvég kormány hivatalosan is önálló államként fogja elismerni Palesztinát
Fotó: Erik Flaaris Johansen / Forrás: MTI/EPA/NTB

Ezen felül a norvég kormány elmondása szerint Gázai övezetben dúló háború és a ciszjordániai törvénytelen cselekedetek és területi viták miatt rosszabb a közel-keleti helyzet, mint egy évtizeddel ezelőtt.

Jiszráel Kac izraeli külügyminiszter a lépésre reagálva bejelentette, hogy Izrael hazarendeli oslói nagykövetét, továbbá hasonló diplomáciai döntés miatt Izrael spanyolországi és írországi nagyköveteit is hazahívja.

Kac bejelentésében hozzátette, hogy „Írország és Norvégia a mai nappal azt az üzenetet kívánja közvetíteni a palesztinok és az egész világ felé, hogy a terrorizmus kifizetődő”. 

Korábban az Európai Unió több tagországa is jelezte, hogy a közel-keleti, különösen az izraeli–palesztin konfliktus megoldásához kétállami megoldás szükséges, így a tervek között szerepel az önálló palesztin állam elismerése.

Ez történt kedden:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában