Hallgassa élőben!
2021. 05. 07. 16:04 |

Karácsony Gergely alkalmatlan! – ez volt a legfontosabb üzenete a Fidesz 2019-es fővárosi önkormányzati kampányának. A budapesti szavazók ezt vagy nem hitték el, vagy nem érdekelte őket, s Karácsonyt választották meg a város vezetésére.

Az azóta eltelt években a főpolgármester sokszor bizonyította a Fidesz-szlogen igazát, tevékenysége gyakorlatilag a közösségi médiában zajlik, a városban viszont semmi sem történik, ami meg mégis, az jobb lenne, ha nem történne. De ez egyelőre legyen a budapestiek dolga. A kérdés viszont az, akar-e Magyarország egy ilyen semmittevő, egy város vezetésére is alkalmatlan kormányfőt?

Karácsony Gergely
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Karácsonyról pedig most az is kiderült, nemcsak tutyimutyi, hanem meggondolatlan, hebrencs, kelekótya is. Az Economist című lap összehasonlította Orbán Viktort és Karácsony Gergelyt – például hogy a főpolgármester a főváros, a miniszterelnök meg a vidék embere –, s ő az újság elemzését azzal bírta kiegészíteni: ő magas és sovány, a kormányfő meg alacsony és kövér. Igazából először azt hittem, valami félreértés van a dologban, ilyet normális politikus nem mond, nemcsak azért, mert sértő, hanem mert semmi köze sem a magasságnak, sem a testsúlynak a politikai teljesítményhez. De kiderült, Karácsony tényleg ezt mondta, s hogy ez mennyire ciki, az is bizonyítja, hogy a felháborodást látva bocsánatot is kért. De hát tudjuk, milyenek ezek a politikusi bocsánatkérések: nyilván a szponzorai és tanácsadói rászóltak, hogy ezt azért már mégse kellene.

Na, most hazánk lakosságának a hetven százaléka túlsúlyos vagy éppen elhízott. Sajnos. Karácsony szavaiból az következik, hogy ez a hétmillió ember – a testsúlya miatt – nem alkalmas semmire, ők a rosszak, mert ugyebár a magas és sovány emberek a jók. Akár mint Orwell Állatfarmjában: Négy láb jó, két láb rossz! Vajon mit tervez Karácsony a kövérekkel és alacsonyakkal, ha ne adja Isten, ő lenne a miniszterelnök? Átnevelőtáborba küldené, vagy esetleg kitelepítené őket a Hortobágyra? Ezekben az ügyekben az őt támogató MSZP- és DK-elődöknek van némi gyakorlatuk. Például megkérdezhetné Gyurcsány Ferenc feleségének családját, hogyan is volt ez egykor.

S ha már Gyurcsány: magas, vékony emberként lett miniszterelnök, szóval pont Karácsony gusztusára való. Aztán a magyar történelem egyik legrosszabb kormányfője lett. Gyanítom, sokkal jobban Karácsony sem tudná vezetni az országot. Persze nem azért, mert magas és vékony. Hanem azért, mert láthatóan hiányoznak belőle azok a tulajdonságok, amelyek egy kormány, egy ország vezetéséhez szükségesek.

Arról persze nem is szólva, hogy Karácsony nem beszél semmilyen idegen nyelven. Manapság pedig enélkül nagyon nehéz boldogulni a nemzetközi politikában. Hogy tudna egy bizalmas, négyszemközti tárgyalást lefolytatni bárkivel is? Elképzelem, ahogy Putyinnal vagy Bidennel ülnek, s Karácsony folyton sürgeti a tolmácsot: mit mondott, mit mondott? Szóval Karácsony csak magyarul beszél, de eddigi pályafutását ismerve arra azért nem esküdnék meg, hogy érti is a magyart.

Hozzászólások