Oszkó

2015.01.30. 11:57

V. Németh Zsolt államtitkár szülőfaluja fejlődéséről

Oszkó - A mintegy félmilliárd forint összköltségű szennyvízberuházás ünnepélyes alapcsőletételét tartották pénteken délelőtt Oszkóban.

Merklin Tímea

A beruházás révén a 660 fős falu lakóinak életfeltételei, illetve egészségügyi és szociális közérzete jelentősen javulni fog, megszűnnek a szennyvízszállítással kapcsolatos szag- és közegészségügyi problémák – mondta a polgármester.

Fotó: A szerző

- A villany, az ivóvíz, a telefon, a kábeltévé, az internet, a gáz bevezetése a falu lakóinak kényelmét szolgálták, a szennyvízberuházás azonban nemcsak az embernek, hanem a környezetnek is előnyére szolgál. Ezután a falu összkomfortos lesz - mondta V. Németh Zsolt államtitkár, aki szerint minden embernek van felelőssége abban, hogy tegyen az egészségesebb, tisztább környezetért.

Megkérdeztük az oszkói származású V. Németh Zsoltot, hogy milyen személyes emlékek fűzik szülőfaluja fejlődéséhez. - Emlékszem azokra az időkre, amikor a szennyvíztározó mindig az ünnepnapok alatt telt meg, és miféle kellemetlenségek voltak, mire elő lehetett keríteni egy szippantós kocsit... A szennyvízcsatornázással pedig most olyan infrastruktúra lesz, mint a városi. De nemcsak azért fontos nekem ez a beruházás, mert a komfortszintet növeli, hanem mert Oszkó – a rétek, a berkek, a patakok - a gyerekkorom színhelye volt. Ide jártam iskolába, itt ministráltam a templomban. Az összes szüreti mulatságban én voltam a kisbíró. Játszottam a helyi Rozmaring színjátszó csoportban, a Vadvirág népzenei együttesben citeráztam, furulyáztam, cimbalmoztam. Itt őriztem tehenet, és ha bement a másik lucernásba, gyümölcsösbe, abból nagy feddés volt. Itt tanultam meg a szénát felrakni a szekérre, részt vettem a szőlőművelésben, a krumpliszedésben, a kukoricaszedésben. Minden, amit tudok a vidékről, a vidéki életmódról, a vidéki morálról, azt Oszkóban tanultam.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!