Otthon

2012.09.11. 06:22

Többfunkciós textilek

Táplánszentkereszt – A sokéves hagyománynak megfelelően a falunapon idén is kiállítással lepték meg falubelijeiket a helyi Sárkányklub tagjai. No nem kell megijedni, nem mások ők, mint hímző, varrogató, lakásdíszítésben örömüket lelő hölgyek.

Tersztyánszky Krisztina

Egy ilyen kiállításon lehet gyönyörködni, lehet ötleteket meríteni, és a kiállítók jóvoltából játszani is. A képek, ágytakarók mellett sehol sem szerepelt név, csak egy szerény felirat sorolta fel a bejáratnál a tizenöt alkotó nevét. A legtöbb munka közös termék, hiszen ezek a lányok, asszonyok gyermeket nevelnek, főznek, dolgoznak, nincs mindenkinek ideje, hogy tökéletesre fejlesszen egy-egy munkadarabot. Ám szépet alkotni jó, és közösen alkotni még jobb – magyarázta a megnyitón Cserkuti Veronika szakkörvezető, bizonygatva, hogy a közös ténykedés és ötletelés a legjobb stresszűző a „sárkányok” számára. A táplánszentkereszti tűbűvölők – bár alapvetően a patchwork műfaján belül maradnak – minden évben hoznak valami új ötletet a bemutatkozó kiállításra. Az elmúlt időszakban sokat foglalkoztak az évszakok – hónapok tematikával, s a kalendárium ábráit rátétes és hímzett változatban is megjelenítették az alkotásokon. Azt már mondani se kell, hogy közös alkotásokon. A legtöbb kompozíció alapvetően multifunkcionális. A geometriai ábrákkal díszített takarókat akár falra, akár ágyra teríthetjük, de akinek úgy tetszik - és nem sajnálja - takarózhat is vele.

Ami a színeket illeti – nos éppoly színesek a foltvarrott textíliák is, mint a hölgyek, akik megálmodták őket. E tekintetben különösen kiemelkedőek a rátétes faluábrázolások a tiritarka, vidám házikókkal. A babatakarók- párnák inkább világoskék, rózsaszín, lila színvilágúak, babásak, szívecskések, szeretni valóak. A legutóbbi szezon újdonsága a „jojó”. Úgy látszik, mindenki elhozott otthonról minden apró maradékot, amiben a piros szín szerepel, aztán több száz kisebb- nagyobb jojót applikáltak rá egy nagy ágyterítőre. Mutatós lett! Ez volt az egyik munkadarab, amivel játékra csábítottak a hímző asszonyok. Aki meg tudta saccolni a jojók, vagy egy másik terítőn a hatszögek számát, ajándékot kapott. De készült párkereső, memóriajáték is textilből, és most sem maradhatott el a címadós fejtörő egy-egy elvontabb képpel kapcsolatban.

A kiállítás sztárja egyértelműen a hatalmas méretű strandtakaró volt, amit különféle színű farmerkockákból varrtak össze a kőkoptatott feketétől a világoskékig – bizonyítva ezzel, hogy a jó öreg farmert sokadszor is újra lehet hasznosítani. A strandérzést dekupázs technikával díszített, mintás kavicsok is fokozták.


A foltvarró klub tagjai minden évben egy díszes takarót ajánlanak fel az idén született, és a falunapon polgárrá avatott babák közül annak, akinek a szerencse kedvez. Így volt ez az idén is. Az egyik korábbi év nyertes anyukája elárulta: ő bizony sajnálta takaróként használni, inkább a gyerekszoba falát díszítette az igényes kézimunkával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!