Otthon

2015.04.15. 13:49

Ősztől elvileg már csak kondenzációs gázkazánt vásárolhatunk

Szeptember 25-től az európai uniós szigorítás szerint csak minimum 93 százalékos hatásfokú gázkazánt lehet forgalmazni. Vajon mivel kell számolniuk azoknak, akiknél ezidőtájt esedékes a készülék cseréje?

Tersztyánszky Krisztina

Tájékoztatásért Csempesz Gáborhoz fordultunk, aki amellett, hogy gázvezeték és készülék szerelő mester, gázműszaki-biztonsági felülvizsgálóként is tevékenykedik. Megtudtuk tőle, hogy ilyen jó hatásfokot jelenleg csak a kondenzációs gázkazánok tudnak produkálni, ezeknek az ára viszont meglehetősen borsos. Ám az áttérést választók várható költségeinek a 400 ezer körüli kazánár csak a kisebbik részét jelenti.

Csempesz Gábor szerint a szigorítást nem a kisfogyasztók fűtőkészülékein kellene kezdeni (Fotó: Németh Balázs)

– A kondenzációs gázkazánok esetében az előremenő víz hőmérséklete a hagyományos – kéményes és turbó – kazánokéval szemben nem 70, hanem mindössze 45 fok körüli – magyarázza a szakértő. – Ez padló-, fal- és mennyezetfűtés esetén ideális hőfok, radiátoros fűtésnél viszont a hőleadó felületet szükséges megkettőzni, sőt a nagy vízterű fűtőtesteket le is kell cserélni. Így a költségek elérhetik a milliós nagyságrendet. Várhatóan növekszik a szervizköltség is.

Nem kell tehát elhamarkodni a kazáncserét. Ha épp a szigorítás után romlik el a régi kazán, Csempesz Gábor szerint érdemes inkább javíttatni. A gázkészülékekben sok cserélhető alkatrész van, nincs hiány szakemberben és alkatrészben sem, és ezzel a megoldással pár ezer, vagy pár tízezer forinttal megússzuk több millió helyett.

– Szomorú, hogy a szigorítás épp a kispénzű embereket sújtja – hangsúlyozza a felülvizsgáló – ugyanis a rendelkezés a 400 kW alatti teljesítményre vonatkozik. Jó hír viszont, hogy alóla felmentést kapnak a gyűjtőkéménnyel rendelkező társasházak és a kis teljesítményű fűtőkészülékek, például a konvektorok.

A szakembernek arról is tudomása van, hogy a készülékgyártók gyorsított fejlesztéssel reagáltak a helyzetre, és talán már a nyáron piacra kerülnek 93 százalékos hatékonyságú turbó kazánok is.

Címkék#gázkazán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!