Perenye

2015.08.06. 09:00

Szeretett Annus nénijüktől búcsúztak a perenyeiek

Bejczi Józsefné Hittaller Anna, Perenye előénekese július 28-án, 87 esztendősen elköltözött közülünk.

Perenyében Annus néni tiszta és bátor énekhangjával, határozott kiállásával évtizedeken át hűségesen és rendszeresen vezette a megélt vallásosság szertartásait. Elsősorban a fogadalmi Szent Vid- és a celldömölki zarándoklatot, a Szent Vendel-körmenetet, a Nepomunki Szent János-kápolna búcsúját, az Oltáregylet havi imaóráját, a halottvirrasztót és minden vasár- és ünnepnap a misék előtti éneklést. Őseitől örökölt népdalait az általa vezetett Bokréta Népdalkörben szólaltatta meg csaknem 15 éven át. Vele született intelligenciája, páratlan emlékezőtehetsége és ízes beszéde fogalommá avatta.

Annus néni a kitüntetésekor.

A népzenekutatás 1995 óta mintegy 400 egyházi népéneket, népdalt és kalendáriumi szokásdallamot örökített meg általa. Zenei kincsei a 16–18. századba nyúlnak vissza. Hangjával tízórás népének-DVD jelent meg 2011-ben az Ecclesia Agathae-könyvvel, amelyet már több egyetemen tananyagként oktatnak. A lemez bemutatóján a Vas Megyei Közgyűlés Elnöke Emlékplakettjével tüntették ki. Németh István, aki az MTA Zenetudományi Intézet munkatársaként 1969 óta az egész magyar nyelvterületen gyűjt, elmondta: a jelenlegi Magyarország területén nem ismernek Annus néninél nagyobb tudású és sajátos, eredeti stílusban daloló előénekest. A szeretetre méltó és mindig derűs családanyától Perenye népe nagy számban és méltóképpen búcsúzott augusztus 1-jén.

Dr. Medgyesy S. Norbert művelődéstörténész, Perenye díszpolgára

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!