Szponzorált tartalom

2021.06.14. 08:24

Harminc éve indult el az első gyártósor

Fennállásának harmincadik évfordulóját ünnepli az idén a Kromberg & Schubert kőszegi üzeme. Pontyos Szilvia gazdasági és munkaügyi vezetővel három évtized mérföldköveit vettük sorra.

Tóth Kata

Fotó: Ohr Tibor

Elsősorban európai autógyáraknak – német prémiummárkáknak, mint a Daimler, a BMW vagy a VW-csoport – gyártanak kábelkötegeket, de műanyag-fröccsöntéssel és gumisajtolással készült egyéb autóipari alkatrészek is készülnek a város legnagyobb adózójaként számon tartott Kromberg & Schubert városszéli gyárában.

A multinacionális cég első Közép-Kelet európai egységeként 1991-ben zöldmezős beruházással elindított üzemben 3 ezer négyzetméteren, 130 dolgozóval kezdődött a termelés. Ahogy azt Pontyos Szilvia megjegyzi: jókor és jó helyen, a helyi textilipar hanyatlásával egy időben, a határ közelében kezdődött a gyártás nagy szériákkal. – Két év múlva megépült a második csarnokunk, bővült a termelési terület, újabb két éven belül a teljes gyártási koncepció átállt Just in Time működésre, ami a készlet nélküli termelési folyamatot célozta. Az 1997-es év raktárkapacitás-bővítést hozott – akkorra már a szükséges autóipari minősítéseket megszerezte a cég. 1998-ban értük el az 1380 fős eddigi létszámmaximumot.

Pontyos Szilvia mellett Schrödl Gottfried ügyvezető egy központi elektromossági dobozzal a kezében
Fotó: Ohr Tibor

Lukácsházi üzemünk 1995 és 2001 között működött. 2004-ben kezdődött a gumi és hőre lágyuló műanyagok gyártása Kőszegen. 2013 óta biztosítékházakat is szerelünk össze. Kezdetben a Bentley-nek és az Audinak szállítottunk, azóta a Porsche-t és a MAN-t is a vevőink között tudhatjuk. 2014-ben indult az alumínium és réz kombinációjú kábel fejlesztése. Míg a konszern többi gyártóüzemében jellemzően kábelköteget gyártanak, a kőszegi ilyen szempontból kivételes helyzetű, hiszen több lábon állunk – mondja.

Ezen a ponton említi Preininger Ferencet, akinek cégképviselőként nagy szerepe volt abban, hogy a Kromberg & Schubertnek Kőszegen is legyen telephelye. 2006-os nyugdíjba vonulása után vette át a gazdasági és személyügyi terület vezetését Szilvia. Azóta a cégcsoporton belül két alkalommal – 2010-ben és 2015-ben – is elnyerték az év gyára, 2012-ben pedig a legjobban teljesítő üzem címet.

Közben jelentős technológiai fejlesztés és gépberuházások is zajlottak, hogy az autóiparban elvárt minőséget még inkább garantálni tudják. Joggal tekinthettek vissza büszkén és ünnepelhették sikereiket 2016-ban, a kft. alapításának 25 éves jubileumán.

A járványidőszak némi megtorpanást nekik is hozott, de hamar visszarendeződtek: létszámban, gyártáskapacitásban és árbevételben is produkálják a tervezett számokat.

Igazodva a vevői igényekhez, a rendelkezésre álló technológiának és a gyártott termékeknek megfelelően a Kroschu jelenleg közel 500 embernek ad megélhetést. A cég, bár multinacionális, mégis családias tudott maradni. Megbecsülik munkavállalóikat – nem ritka, hogy férj és feleség, szülő és gyermeke is náluk dolgozik – igény szerint egyénileg is alakítják a munkarendjüket. A kezdő létszámból többen már negyedszázada, 18-an pedig a kezdetektől a mai napig a vállalatnál dolgoznak. Munkájuk, szorgalmuk és persze a kitartásuk külön elismerést érdemel – erősíti meg Pontyos Szilvia.

Hozzátéve, hogy harminc éve szeptemberben indult el az első gyártósor, éppen ezért őszre tervezik az ünneplést, bízva abban is, hogy erre már felszabadultan, járványügyi korlátozások nélkül kerülhet sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában