Hirdetés

2019.05.30. 07:00

A jacuzzi megfelelő vízkezelése

A jacuzzi vizének kezelése során több tényezőre kell figyelnünk. A jakuzzi minőségétől és igénybevételétől függően érdemes a vizet cserélni benne. Magyarország nagy területén a víz kemény, ezért nagyon fontos, hogy minden feltöltés és utántöltés alkalmával ellenőrizzük a víz keménységét.

Amennyiben rendesen beállítottuk a vizünk keménységét, megóvjuk a szűrőnket a vízkőtől. A tökéletes minőségű vizet a megfelelő mennyiségű és minőségű vegyszerek adagolásával tudjuk elérni.

A jakuzzi vize akkor lesz igazán kristálytiszta, ha mechanikus szűrést és biológiai vízkezelést is alkalmazunk egyszerre. A mechanikus szűrést a beépített szűrő-és vízforgatórendszer végzi. Ezek kiszűrik a környezet szennyeződéseit. Például madártollat, faleveleket, bogarakat. Biológiai vízkezelésre azért van szükség, mert a jacuzzi vize nagy terhelés alatt áll. Két fő terhelést említhetünk meg.

Az egyik a hőmérséklet, a víz 34-38 Celsius fok között van. A másik, hogy ha átlagot számolunk sokszor egy jakuzzit több ember használ, mint egy úszómedencét. Be kell látni, hogy ez a két tényező miatt a víz megfelel táptalaja lehet a mikroorganizmusok szaporodásának. Ezeket a burjánzásokat a biológiai kezeléssel tudjuk megakadályozni.

Biológiai vízkezelés

Ennek a vízkezelésnek kettő fajtája van. Egyik a vegyszeres, másik a vegyszermentes. Jelenleg a vegyszermentes vízkezelés a kedveltebb változat. Működésének az a lényege, hogy a molekulákat összegyűjti, burokba zárja őket és a baktériumokat nem hagyja táplálkozni. Így azok szó szerint éhen halnak. Az így már szűrhető méretű burokba zárt, halott baktériumok fennakadnak a mechanikus szűrőn.

Valójában ez a megoldás sem tud 100%-ig vegyszermentes maradni. Heti egy alkalommal érdemes a vízbe önteni aktív oxigént. Ez segít a víz minden cseppjét teljesen fertőtleníteni. Csekély mennyisége 1 óra múlva már nem is kimutatható a vízben. Teszi a dolgát és eltűnik. Bár ez a megoldás a népszerűbb, mielőtt az első biológiai vízkezelést megtesszük, érdemes egy szakértő véleményét kikérnünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában