SZPONZORÁLT TARTALOM

2020.04.06. 12:38

Ezért is figyeljünk oda kedvenceinkre

Sok örömet adnak a házi kedvencek. Ki-ki mást tart otthon, a kutyától a vadászgörényen át a törpenyusziig. Ám nemcsak a szokatlanabb háziállatok, de a kutyák, macskák is tudnak érdekes helyzeteket okozni, amelyekre érdemes felkészülni.

 

 

Minden érintett jól jár, ha okosan választunk

 

Az első és legfontosabb, hogy eleve olyan állatot vigyünk haza, ami az otthonunkba és az életritmusunkba beleilleszthető.

Ha kicsi a lakásunk, illetve nem tartozik hozzá kert, lehetőleg ne vegyünk kutyát. Kivéve ha napi kétszer, háromszor megfelelő mennyiségű időre ki tudjuk vinni a szabadba. Szerencsére vannak pici állatok, amelyek jól bírják a ‘szobafogságot’, például a tengerimalac vagy a csincsilla.

Ha vigyázni szeretnénk a bútorainkra, sem a macska, sem például a szibériai csíkos mókus nem fog ‘beválni’, mert előszeretettel használják kaparófának vagy ugrózsámolynak a lakás berendezéseit.

Ha este kilenckor megyünk haza, vegyünk inkább halat vagy madárpókot, ők biztos nem fogják egész nap az ajtót lesni.

Érdemes vásárlás előtt alaposan utánanézni az adott fajta jellemzőinek, szokásainak. Az aranyos videók, amelyek a közösségi médiában keringenek, nem jó kiindulópontok: például jövendőbeli kutyánk nem biztos, hogy olyan szelíd lesz, hogy a gyerekek a fülét húzgálhatják.

Sokszor hangzik el a jótanács, hogy csak hivatalos tenyésztőtől vásároljunk állatokat, és kerüljük el a papír nélküli, olcsóbb példányokat kínáló szaporítókat.

Bátran nézzünk körül a menhelyeken, alapítványoknál levő mentett állatok közt. A nyuszimentőktől a papagájmentőkig sok helyen örülnek, ha védenceik jó helyre kerülnek.

 

 

Van, hogy mi alakítjuk át a lakást

 

Különleges házi kedvencre vágyunk? Jó tudni, számos fajtának speciális körülményeket kell biztosítani. A kaméleonok vagy a szakállas agámák például csak melegben, magas páratartalom mellett tarthatók.

A megfelelő berendezéseket, tárgyakat lehetőleg érdemes beszerezni, hiszen teljesen más egy olyan kedvenccel élni, aki jól érzi magát, az adott fajta igényeinek megfelelő körülmények közt élhet, és ezért hálás. Ma már remek állatbútorokat és más kiegészítőket lehet kapni. Jó tudni, a régebben bevettnek számító megoldások sokszor már elavultak: például a halak esetében a gömbakváriumot számos országban betiltották, nem véletlenül.

 

Van, hogy az állat alakítja át a lakást

 

Olykor nem a háziállat nem bírja az otthonunkat, hanem az otthon a háziállatot. Ha kiskutyát veszünk, készüljünk fel lelkileg, hogy olyan dolgokat is szét fog rágni – például a falat -, amit el sem tudunk képzelni.

Az ilyen helyzetekre lakásbiztosítással remekül fel tudunk készülni: inkább tervezzünk azzal, hogy némi kárt okoz kedvencünk, minthogy később mérgelődjünk.

Léteznek külön biztosítási tételek ilyen helyzetekre. A kerti növényzet széles körű kikaparása, tönkretétele esetén nagy segítség lehet egy ilyen opció. De például egy óriás akvárium is okozhat meglepő pillanatokat – szerencsére már otthoni akvárium repedésére, törésére is létezik külön biztosítás.

Érdemes tehát minél alaposabban tájékozódnunk és előre felkészülnünk, mielőtt kedvencünket köszöntjük odahaza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában