hirdetés

2019.08.13. 12:17

Költözz úgy, mint egy profi!

Költözni nem egyszerű. Akár csak a szomszéd házba akár egy másik városba vagy országba költözöl, nincs egyszerű dolgod. Nem szükséges azonban, hogy a költözés feltétlenül stresszel járjon.

A költözés több okból is stresszes. Gyakorlatilag az egész életünket szükséges ilyenkor becsomagolni, felpakolni és végül új otthonunkban kicsomagolni. Már maga a fizikai része is megterhelő a folyamatnak, azonban kétségtelen, hogy ilyenkor számos lelki küzdelmet is meg kell vívnunk. Igaz ez akkor is, ha épp nagyon várjuk a költözést. Egy korszakot lezárni soha nem igazán egyszerű.

Hogyan állj neki a pakolásnak?

Segítheted azonban a saját dolgod azzal, ha alaposan felkészülsz a költözésre, és egy előre kigondolt ütemtervet követsz.

A költözés remek alkalmat kínál arra, hogy végre szortírozd a dolgaidat. A megunt vagy már kevésbé szeretett, esetleg szükségtelen dolgok szanálása ilyenkor sokkal egyszerűbb, mint máskor. Fontos, hogy a felesleges dolgaidtól még költözés előtt, azaz legkésőbb csomagoláskor szabadulj meg. Amire nincs szükséged, már semmiképp ne költöztesd át új otthonodba.

Ezzel nem csak a költöztetés díján spórolhatsz, de nagyban megkönnyíted a saját dolgod is azzal, hogy az új otthonodban nem kell helyet találnod sok felesleges holminak. Ráadásul a lelkednek is jobb érzés lesz, hogy ily’ módon fokozod a rendezettséget a káoszban.

Ha további összegeket takarítanál meg a költözés során, érdemes átgondolnod, hogy valóban a hétvégi költöztetés-e a neked megfelelő. Ne feledd, a költöztetés árak sokféleképpen állnak össze, így érdemes alaposan átgondolni, hogy mi az, amiből szívesen engedsz a spórolás érdekében.

Haladj kis lépésekben

A költözés és az azzal járó pakolás hatalmas falatnak tűnhet, és valójában az is. Segítheted a saját dolgod azzal, ha apró lépésekben haladsz. Minden nap pakolj össze valamit: a könyvespolcod, a szezonon kivüli ruháid, a magazinokat. Haladhatsz helyiségenként és típusonként is, a lényeg, hogy az elcsomagolt dolgaidat megfelelően cimkézd.

A költöztetéshez szükséged lesz rengeteg kartondobozra, de jó szolgálatot tesznek a nagy nejlon zsákok is. Mindenképp használj ragasztószalagot, és vesd be az alkoholos filcet is annak érdekében, hogy pontosan tudd, melyik dobozban mit találsz meg. Ráadásul a költöztetőt meg is kérheted, hogy kipakolásnál minden dobozt már az adott helyiségben rakjon le, ezzel hatalmas segítséget nyújtva neked.

A helyiségek feltüntetése mellett jó ötlet lehet fontossági sorrendet is felállítani a dobozok között. Jelöld szám vagy betűkódokkal a fontosabb és kevésbé fontos dolgaidat.

Feltételezve, hogy a kevésbé fontos dolgokat pakolod el először, azokat a dobozokat jelöld egyes számmal. Ahogy a mindennapos használati tárgyak felé haladsz, úgy növeld a számkódokat. Ezzel az apró trükkel nagyban megkönnyíted a kicsomagolást. Ahogyan nem szükséges mindent egyszerre bedobozolni, úgy kipakolni is fokozatosan tudsz ezzel a módszerrel.

Nagy segítségedre lehet továbbá az első napok kényelméhez, ha egy úgynevezett túlélő csomagot is összekészítesz, akárcsak egy utazáshoz tennéd! Hidd el, nem lesz kedved az első éjszaka kipakolni még a legfontosabb dobozokat sem, így amennyiben komfortosan szeretnéd érezni magad, jobban jársz, ha egy nyaraláshoz hasonló módon összekészíted külön azokat, amikre szükséged lehet az elkövetkező egy-két napban.

Kipakolás után pedig nem marad más dolgod, mint átmenni új szomszédaidhoz egy kis süteménnyel, ezzel is megalapozva a jó szomszédi viszonyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában