Programok

2013.06.24. 06:49

Programok, rendezvények Vas megyében június 24-től

Vas megye - Tudja meg, mi történik Vas megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények június 24-től. Böngésszen, és válogasson!

Vas Népe

JÚLIUS 17.

Idén negyedik alkalommal rendezik meg az AlteRába Fesztivált

Körmend - A negyedik AlteRába Fesztivált július 17-e és 21-e között rendezik meg. A Rába-parton az idén is felvonul a hazai zenei élet színe-java. A program különlegessége lesz, hogy több hazai zenekar is a Rába-parton ünnepli majd jubileumi évfordulóját. Hegedüs László főszervező elmondta, nagy öröm számukra, hogy sikerült az egyik hazai nagyágyút, a Quimby-t megszerezni, amely a kisebb fesztiválok számára már-már elérhetetlennek számít. A főszervező hozzátette, külön dicsérendő az is, hogy az örök alternatív ikon, az Európa Kiadó is koncertezik, s a feltörekvő Punanny Massif is fellép. Ami biztos, hogy az ország legnagyobb alternatív fesztiválján, számos meglepetés lesz, például a Pál Utcai Fiúk harmincadik születésnapja alkalmából bővített zenekarral, régi tagokkal lépnek fel és 80 százalékban régi dalokat adnak elő. A negyedik AlteRába kis színpadán feltörekvő  főleg Vas megyei  zenekarok kapnak lehetőséget arra, hogy elvarázsolják a közönséget. A fesztivál szervezői elárulták, hogy a napokban egyeztetnek a kempingezési lehetőségekről.

 

JÚLIUS 13.

Stone Desert, Anima a Hopplá fesztiválon

Szentgotthárd - A Pannon Kapu Kulturális Egyesület idén már a 24. Hopplá fesztivált rendezi meg Szentgotthárdon július 13-án. A fesztivál vendégei lesznek: a Magic Cats, a Tohu-Bohu, a Stone Desert, a Hollywood Rose és az Anima Sound System. Kezdés:19.45-kor.

 

JÚLIUS 7.

Józsa Bálint szobrász kiállítása

Sárvár - A Nádasdy-vár Galéria Arcis kiállítótermében július 7-én, vasárnap 11 órakor nyílik a debreceni születésű Józsa Bálint Munkácsy-díjas szobrászművész kiállítása. Köszöntőt mond Gróf István, a kiállítást megnyitja Fábián László író. A kiállítás július 31-éig lesz megtekinthető, hétköznap 10–17 óráig, szombaton 9–13 óráig.

Múzsa-napok sok muzsikával

Egyházashetye - A helybeli Múzsa Egyesület rendezésében július 7-étől augusztus 11-éig tart a XXII. Hetyei Nemzetközi Művészeti Napok programja, amelyben ismét nagy szerephez jut a zene. A sorozat az ilyenkor szokásos dalos találkozóval nyílik meg a Berzsenyi-emlékházban, a program Aranyosegresbegyen (Erdély, Románia) szintén dalos találkozóval zárul, az eseményen részt vesz a Hetyei Daloskör és a Sozzva kvintett, mindkettő Sellyei Gáborné vezetésével.

 

JÚLIUS 6.

Olaszfára várják az elszármazottakat

Olaszfa - Az  önkormányzat és  az Olaszfa Községért Közalapítvány  vár  minden volt és jelenlegi olaszfai lakost egy közös találkozóra  július 6-án,  szombaton a faluban. A találkozóval szeretnénk az innen elszármazottakat haza csábítani, hogy megismerkedhessenek a mai Olaszfával, községünk jelenlegi lakóival. Szeretnénk szorosabbra fűzni az elszármazottak és a helyiek kapcsolatait, elősegíteni régi szomszédok, barátok egymásra találását vagy új barátságok születését. Szeretnénk, ha az egykor itt éltek leszármazottaikkal is megismertetnék szülőfalujukat  fogalmazta meg az ünnepnap lényegét Landor Gyula polgármester.  A programban Varga Ottó esperes-plébános mutat be szentmisét, majd  közös ebéd veszi kezdetét. Fellép a  Mama Kórus, a  Nefelejcs néptánccsoport és a Napraforgó Tánccsoport. Lesz  fogatos falunézés, mezőgazdasági eszközök  bemutatása, festménykiállítás, kosárfonás.

A vigasztalás jelentőségéről

Csepreg - Félelmeink, aggodalmaink legyőzéséről, a vigasztalás fontosságáról tart előadást Vígh Ágnes július 6-án, szombaton 18 órától a Rákóczi utca 4. szám alatt, az Oltalom Alapítvány előadótermében.

Helyi ízek pálinkával

Győrvár -  Július 6-án rendezik meg a III. Birkás Pálinkafesztivált a Birkás Pálinkafőzdénél. A helyi termékeket, a Vasi Hegyhát és Göcsej ízeit kínáló pavilonok 10 órakor nyitnak. Méz, lekvárok, tökmagolaj, füstölt hús, sajt, aszalt gyümölcs kerül a pultokra, és jóféle pálinkákkal is barátkozhatnak a látogatók. Kézművesek  fazekasok, fajátékkészítők, csuhéfonók  is elviszik portékáikat a fesztiválra. A rendezvény látványos színfoltja lesz a Magyar Pálinka Lovagrend és az Európai Borlovagrend felvonulása. A gyerekeket a Babra tanya népi játszóházába és kézműves foglalkozásokra várják. Többek között fellép a Nefelejcs néptánccsoport, a Kármentő együttes, érkezik a Fásy Mulató csapata. Szombathelyről, Vasvárról ingyenes buszjáratok indulnak a fesztiválra.

 

JÚLIUS 5.

Veterán motorok gazdái találkoznak

Szeleste - A XIII. Szelestei Országos Veterán Motoros Találkozót Faragó László és Kovács László emlékére rendezik meg július 5.-7. között. Július 6-án kilenc órakor emlékeznek meg az egybegyűltek az elhunyt motoros társaikról, majd a kétkerekűekkel felvonulnak a faluban. Aztán Ostffyasszonyfára, a Pannónia Ringre indulnak, ahol autóversenyt tekintenek meg. Este motorosbált tartanak.

József Attila a lovagteremben

Kőszeg - Július 5-én 20.30-kor József Attila-est kezdődik a Jurisics-vár lovagtermében, a várszínházi kínálatban. Galkó Balázs színész és Gerendás Péter zenész közreműködésével. Galkó Balázs igazi megszállott, József Attila-őrült: képes volt például arra is, hogy egyvégtében elmondja-felmondja a költő teljes életművét, amely megunhatatlanul mindig új mélységekkel, árnyalatokkal tárul föl a befogadó előtt. Kőszegen természetesen válogatásra szorítkoznak: zenével és zene nélkül.

Fesztivál a világ közepén

Vép - A világ közepe lesz ismét a megyeszékhely melletti kisváros. Július első hétvégéjén két napon át számos szórakoztató programot kínálnak a szervezők. Feltörekvő fiatal zenekarok műsorával nyitja meg a kapuit július 5-én pénteken délután a 4. Világ Közepe Fesztivál a kisváros sportpályáján. A fellépők  között szerepel a Skót Rock Band és a tavaly  már nagy sikert aratott Blues Facis is. Este Vastag Csabát láthatják a rajongók a nagyszínpadon. Másnap, szombaton a  délelőtti  órákban a hagyományos kutya- és kisállat  szépségverseny, főzőverseny, sportprogramok  várják a kihívásra vállalkozókat és  az érdeklődőket. Újdonság lesz a csigasütő verseny. A futóversenyen 2009 (ez a városavatás éve) métert kell teljesíteniük a résztvevőknek. Motoros kaszkadőr és repülégép-modellezők bemutatója is szórakoztatja a nagyérdeműt,  öt órakor lesz a versenyek eredményhirdetése, kitüntetések átadása.

Átveszik a végzősök a diplomájukat

Szombathely - Befejeződtek a záróvizsgák, a Savaria Egyetemi Központ végzősei július 5-én és 6-án vehetik át diplomájukat a művelődési és sportházban. A diplomát, vagy nyelvvizsga hiányában az arról szóló igazolást csak talárban veszik át hallgatók.

Várfesztivál és a fúvósok versenye

Sárvár - A XIV. Fúvószenei Várfesztivál és V. Fúvószenekari Verseny július 5-én és 6-án lesz. Sárvár és fúvószenekara 1989-ben rendezett első alkalommal Fúvószenei Várfesztivált. A Várfesztivál 2008 óta bővült ki Szélesi Attila karnagy és Máhr Tivadar elnök kezdeményezésére a magyar fúvószenekarok megmérettetésével.

Franciásan, a képtárban

Szombathely - A képtár ráadást kínál a múzeumok éjszakájából július 5-én 17 órától 24 óráig, franciás hangulatban. A helyi művészek viszont azt állítják, hogy „Szombathely az én Párizsom".

 

JÚLIUS 4.

Sweet Spot koncert

Szombathely - A hangos, feszes, jóféle ötleteket kibontó muzsikával koncertező Sweet Spot zenekar játszik a Cafe Freiben július 4-én 19 órától.

 

JÚLIUS 3.

Semmelweis ünnep a kórházban

Szombathely - Július 3-án, szerdán 14 órakor Semmelweis emlékünnepélyt rendeznek a Markusovszky kórház Romhányi-termében. Köszöntőt mond prof. dr. Salamon Antal, a tudományos bizottság elnöke, s az ünnepi megemlékezés dr. Schneider Ferenc osztályvezető beszél.

 

JÚLIUS 2.

Közszolgák szentmiséje

Szombathely - Kedd reggel lesz a közszolgálatban dolgozók miséje a ferences templomban. Július elseje a köztisztviselők napja. Ezt a napot először 1998-ban ünnepelték, munkaszüneti nap 2001 óta. A június első vasárnapjára eső pedagógus, a július második vasárnapjára eső vasutas, a szeptember első vasárnapjára eső bányász és az egészségügyi dolgozók július 1-i Semmelweis napja mellett szerették volna, ha kifejezetten a köztisztviselőknek szóló ünnepnap is van. A július elseje melletti döntésben szerepet játszott, hogy 1992. július 1-jén lépett hatályba a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény. Szombathelyen dr. Asbóth Mária, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat helyi vezetője már évek óta szervezi a köz szolgálatában dolgozók szentmiséjét. Az idén ez július 2-án reggel fél 8-kor kezdődik a ferences templomban. Szólt a rendőröknek, tűzoltóknak, mentősöknek, katasztrófavédelmiseknek, a kormányhivatal összes alhivatalának, a kórháznak, a bíróságnak, az ügyészségnek. Reméli, sokan összejönnek majd.

 

JÚLIUS 1.

Zárva tartanak a hivatalok, az irodák

Vas megye - Július 1-je 2001-től a köztisztviselők, 2011-től már a kormánytisztviselők napja is, amely munkaszüneti nap, így a megyei és fővárosi kormányhivatalok által fenntartott okmányirodák, kormányablakok és a szakigazgatási szervek ügyfélszolgálatai július 1-jén zárva tartanak. Köszönik az ügyfelek megértését.

Hétfőn nincs ügyfélfogadás

Vas megye - A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Vas Megyei Adóigazgatósága ügyfélszolgálatain július 1-jén, a közszolgálati tisztviselők napján az ügyfélfogadás szünetel. E napon a NAV Általános Tájékoztató Rendszere sem lesz elérhető. Az ügyfélszolgálatok nyitva tartása a NAV honlapján az Ügyfélszolgálatok menüpontban tekinthetik meg, a régió kiválasztásával.

Ügyeleten várják a betegeket hétfőn

Kőszeg - Az orvosok továbbképzése miatt hétfőn egész nap ügyeleten fogadják a betegeket a Munkácsy utca 17. szám alatt. Telefonszám: 94/317-000.

Fertőtlenítik a kutyafuttatókat

Szombathely - Fertőtlenítik a kutyafuttatókat a megyeszékhelyen, július 1-től két héten át a város kilenc zöldterületén permeteznek este 22 és hajnali 3 óra között. Ezzel egy időben a közterületi a vadgesztenyefák permetezését is elvégzik a növényvédelemmel foglalkozó szakemberek.

 

JÚNIUS 30.

Kisállatbörze a focipályán

Szergény - Kisállatbörzét tartanak a külső focipályán június 30-án, vasárnap 8-tól 12 óráig. Kiscicákat is lehet örökbe fogadni, a gyerekek pedig pónin lovagolhatnak.

 

JÚNIUS 29.

Újra látogatható a bunker

Kőszeg - Újra látogatható a Koronaőrző bunker. Az Írottkő Natúrparkért Egyesület vállalta az emlékhely működtetését. A bunkert Kőszeg az Ausztria-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Programban keretében felújította és kiállítóhelyet alakított ki az építményben.

Sótony Kupa kispályás focitorna

Sótony - Június 29-én, szombaton ad otthont a Hegyhát SE sporttelepe a 4. Sótony Kupa kispályás labdarúgó tornának. Megkötés nincs, az 5+1 fős csapatokban bárki játszhat. Nevezési határidő: június 23. A szervezők (Nagy-Takács Gábor, Császár Ernő) várják az érdeklődőket.

Szerről szerre barangolhatnak

Őriszentpéter – Szertúra lesz a településen június 29-én, szombaton 10 órától az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságának a szervezésében. A túra szerről szerre barangolva, gyönyörű környezetben vezeti át az érdeklődőket a 33. alkalommal megrendezett Őrségi Vásár forgatagában. A táv öt kilométer lesz. A túrázók az Őrségi Vásár Igazgatósága előtti parkolóban gyülekeznek majd 10 óra előtt.

Szerről szerre barangolhatnak

Őriszentpéter - Szertúra lesz a településen június 29-én, szombaton 10 órától az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságának a szervezésében. A túra szerről szerre barangolva, gyönyörű környezetben vezeti át az érdeklődőket a 33. alkalommal megrendezett Őrségi Vásár forgatagában. A táv öt kilométer lesz. A túrázók az Őrségi Vásár Igazgatósága előtti parkolóban gyülekeznek majd 10 óra előtt.

Mesék rólam, rólad egy kis zenével

Kőszeg - A fenti címmel ad műsort június 29-én 20.30-tól a Kőszegi Várszínház színpadán Hernádi Judit. A színésznő önálló estjén olyan, többnyire szerelemről szóló dalok hangzanak el, amelyeket neki írtak, vagy neki is írhattak volna. A sanzonok mellett felcsendülnek örökzöld dallamok is. Az est vendége Heilig Gábor lesz, kísér a Good Afternon zenekar, amelynek vezetője Pálinkás Gergely.

Fények, virágok és hangulatok

Kőszeg - A kőszegi Csók István Művészkör két tagjának, Tölgyesi Ildikónak és Szabadfi Mariannának lesz kiállítása „Fények, virágok, hangulatok" címmel a Hotel Írottkő aulájában. Megnyitó június 29-én, szombaton 18 órakor Torjay Valter festőművész bevezetőjével. Az ünnepségen közreműködnek: Pulai Teréz és Neszmélyi András (fuvola –klarinét), a Be-Jó táncegyüttes, a kőszegi vonósok és Magyar Zsófia (vers). A kiállítás megtekinthető július 31-éig.

A betegklubok és a gyógyulás

Szombathely - A Vas Megyei Reumaklub szervezésében a Szombathelyi Egészségnapok keretében dr. Náfrádi Lilla reumatológus főorvos tart előadást június 29-én, szombaton 10 órától a Berzsenyi Dániel Könyvtárban „A betegklubok és a civil szervezetek szerepe a reumatológiai betegségek gyógyulásában" címmel. A belépés díjtalan.

Családi programok a Csónakázó tónál

Sárvár - Június 29-én,szombaton délután az MSZP helyi szervezete a Híd a Jövőért Egyesülettel közösen családi napot rendez a Csónakázó tónál. 13 órakor sportprogramok kezdődnek, 15 órától lesz arcfestés és kézműves foglalkozások, színházi előadások, 17 órától pedig Közéleti kávézó vendég: Lakner Zoltán politológus, téma: a kormányváltás lehetősége, értelme és célja.

Menetrendváltozás a vásár idejére

Őrség - Az Őrségi Vásár ideje alatt, június 29-én és 30-án a menetrend szerinti autóbuszjáratok az Őriszentpéter, autóbuszállomás és az Őriszentpéter, iskola elnevezésű megállóhelyeket nem érintik. Helyettük a polgármesteri hivatal és Bajánsenye irányában, a Fezo üzlet előtt létesített ideiglenes megállókban szállhatnak fel és le az utasok. Átszállási lehetőség a cipőgyári ideiglenes megállónál lesz. A kétnapos őrségi rendezvény alatt a parkolási lehetőségek is megváltoznak. Csak a kijelölt helyeken lehet majd gépkocsikkal leparkolni, a fizetős parkolókban pedig polgárőrök teljesítenek majd szolgálatot.

Lajos hercegre emlékeznek

Sárvár - A Nádasdy Ferenc Múzeumban szombaton 11 órakor kiállítással emlékeznek Lajos bajor királyi hercegre és szeretett sárvári ménesére. Az új, július 28-áig látogatható tárlaton a bajor királyi herceg személyes tárgyai, valamint a ménestörténetét bemutató relikviák is helyet kapnak. A megnyitóra a bajor Wittelsbach családot is várják.

 

JÚNIUS 28.

Sárkányok vízen, égen és földön

Szombathely - Színpompás sárkányok pezsdítik fel Szombathely városát június végén, köszönhetően a Csónakázó-tavon megrendezésre kerülő Sárkányhajó Fesztiválnak. A program érdekessége, hogy nemcsak a vízen, de a levegőben és a szárazföldön is a sárkányoké Aki át szeretné élni, milyen lehet a tüzes sárkányokkal eltölteni egy hétvégét, annak ott a helye a tavon június 28-29-én. Az egzotikus sárkányhajók versenye mellett ugyanis sárkánytáncot is láthatunk, sőt még a sárkányeregetés titkaiba is beavatást nyerhetünk. Napközben és az esti koncertek alatt pedig a gasztronómia szerelmesei kipróbálhatják a sárkánykonyha ízvilágát és különleges koktéljait is. A szórakozás mellett a sport is reflektorfénybe kerül. Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter megnyitója után ádáz viadal kezdődik a 12,5 méter hosszú, színpompás sárkányhajók között. A 22 fős hajók legénysége komoly célért fog evezni. Az IDBF 2013 Első Bálozók Kupájában ugyanis az első öt, az IDBF 2013 Újabb Lehetőségek Vegyes Kupájában pedig az első három helyezet vehet majd részt a július 21-28-án megrendezésre kerülő Szegedi Világbajnokságon. A Magyar Sárkányhajó Szövetség (MSSZ) által 1998-ban meghonosított sportágban az elmúlt években a magyarok kiemelten jó eredményeket értek el, így az idei világbajnokságon is nagy a tét a hazai Az I. Szombathelyi Sárkányhajó Fesztivál izgalmas programjaival és színpompás látványvilágával különleges élményt fog nyújtani a sárkányrajongóknak.

Reggae-re lazulnak

Eisenberg, Csejke - Ismét reggae-re lazul a Vas-hegy: az 5. Reggae in the Park fesztivált idén nyáron június 28-29-én rendezik meg az eisenbergi (csejkei) Vas-hegy Naturparkban. Csejke Szombathelytől 20 kilométerre található. A fesztiválon családias légkör, válogatott zenekarok, DJ-k,  vokálartisták és nemzetközi bandák várják a reggae és a lazulós zenék barátait. A  buli dancehall-partyval indul június 28-án, pénteken. Érkeznek: Trinity Sound, Lickshot Sound, I Razor, Dragunfyah Sound, JK Sound, N2SIASM  valamint a két DJ  Ticck és Filthy Beatz. Ez a  program fedett helyen lesz, hogy független lehessen az időjárástól. Június 29-én, szombaton aztán a közönség a szokásokhoz híven a naturparkban felállított színpad előtt élvezheti a muzsikát. Fellép a Jamaram (BRD), az Ocho Macho (Magyarország), a Mellow Mood (ITA), és MC I Jahson. A koncertek kezdete előtt a helyi erők képviseletében a Der Urlaut  ad fergeteges dob-műsort.

Vásári forgatag kiállításokkal és fellépőkkel

Őriszentpéter - Idén 33. alkalommal rendezik meg az Őrségi Vásárt, a térség legnagyobb és legrégebbi rendezvényét. A programok június 28-án kezdődnek. A programok pénteken kezdődnek. 14 órakor szoborkiállítás nyílik Kerkáskápolnán, 16 órakor lesz a kapornaki találkozó. 18 órakor Tűz és Víz címmel nyílik kiállítás Bajánsenyén a művelődési házban régi kályhákból, tűzhelyekből. Este nyolckor az Őrségi Teleházban fellép az Underdog együttes, őket követi a Fáraó együttes.  A szombat térzenével indul, kilenc órakor a vásárt  megnyitja Harangozó Bertalan kormánymegbízott. Ezt követően a  művelődési házban  Őrség kincse a fa címmel nyílik tárlat. A szabadtéri színpadon délután egymást váltják a fellépők, este hétkor a Piramis ad koncertet.

Konferenciával az élhető jövőért

Szentgotthárd - A III. Béla Szakképző Iskola és Kollégiumban június 28-án, pénteken 10 órai kezdettel kerül sor Az élhető jövőért versenyképes ismeretekkel határok nélkül projekt nyitó konferenciájára. A rendezvényen bemutatkozik a Rakicsani Biotechnikai Szakközépiskola, a Güssingi Megújuló Energiaközpont, végül kötetlen beszélgetésre kerül sor.

Pantomim Murphy szellemében

Szentgotthárd - Június 28-án, pénteken 19 a Széll Kálmán téren, a szökőkútnál Dvorák Gábor pantomimművész szórakoztatja az érdeklődőket. Az előadás Murphy szellemét idézi, vagyis: ami elromolhat, az el is romlik! Dvorák Gábor szerint egyébként Murphy optimista, mi vagyunk pesszimisták! Mosolyogj!, adja ki a jelszót a művész, aki szerint a holnap rosszabb lesz a mánál.

Fogadóóra lesz a hivatalban

Szombathely - Balassa Péter önkormányzati képviselő és Bana Tibor országgyűlési képviselő ma 17.00–18.30 óráig a városháza földszinti kistermében fogadóórát tartanak.

A képviselőre emlékeznek

Szombathely - A Gyöngyöshermán–szentkirályi Polgári Kör emlékműsort rendez Csinger Péter, a városrész egykori képviselőjének halálának 5. évfordulóján, ahol a polgári kör néhai tagjairól is megemlékeznek majd a résztvevők a zarkaházi Szily-kastélyban 17 órától.

Benkő Sándor fotókiállítása

Fertőd - Kimegyek a doberdói harctérre címmel nyílik péntek délután 5-kor fotókiállítás a fertődi Muzsikaházban. Benkő Sándor fotóriporter, a Vas Népe rovatvezetője néhány éve számos felvételt készített az első világháborús olasz frontokon. A többi között Doberdóban, bejárva a magaslat környékét, majd az Isonzó folyó völgyét és számos katonai temetőt. A riportert megfogta a látvány, a pillanat egyedisége, amelynek hatására nagy erejű fotósorozat született. Ezt már láthatták a megyében és most, pontosabban mától, Fertődön is. A helyi Muzsikaházban délután 5 órakor dr. Bedécs Gyula, a téma és a kor szakavatott ismerője, kutatója nyitja meg kollégánk tárlatát az önkormányzat képviselői és az érdeklődők jelenlétében. Közreműködik Heiner Bence, a Haydn Zeneiskola tanulója, valamint a Süttöri Dalárda. A kiállítás augusztus 31-éig látogatható, a hétfői szünnapot kivéve. Amint azt Benkő Sándor elmondta, a fotókkal érzékeltetni kívánta a 99 évvel ezelőtt kirobbant világégés tragikus borzalmát.

 

JÚNIUS 27.

Lesz ülés külön és együttesen is

Vép - Együttes testületi ülésen tárgyalnak a kisváros és Bozzai képviselői a jövő csütörtökön fél négykor a művelődési házban a települések közrendjének és közbiztonságának helyzetéről. Az egybegyűltek dr. Gulyás Ferenc szombathelyi rendőrkapitányt hallgathatják meg ezzel kapcsolatban. A tanácskozás napirendjén szerepel még a fogorvosi, a háziorvosi, a védőnői szolgálat tevékenységéről szóló beszámoló, valamint az önkéntes tűzoltók és a polgárőrség munkáját is ismertetik a szervezetek elnökei. Az együttes ülést követően a vépi városatyák tárgyalnak a helyi esélyegyenlőségi programról, várhatóan elrendelik az ebösszeírást, s módosítják az önkormányzat idei költségvetéséről szóló rendeletet is.

 

JÚNIUS 26.

A Dohány utcai seriff megjelenik

Kőszeg - A várszínház kínálatában különös figyelmet érdemel A Dohány utcai seriff című Füge-produkció, Mohácsi János rendezésében, Kovács Márton zenéjével. A szöveg gerincét Claude Lanzmann Shoah című filmjének textusa mellett holokauszt-túlélők személyes visszaemlékezései adják, a rendező és a szereplők válogatásában. Az előadás tragikuma a nevetésen sejlik át. Ez az igazi színház. A Dohány utcai seriff a várszínházban: június 26-án 20.30-kor.

Biotermék, elismerés és fesztivál

Ivánc - Az Év biogazdaságának választott Vas Megyei Szakosított Otthon június 26-án szélesre tárja kapuit. Mindenkit várnak a Bio Fesztivál az Őrség kapujában című rendezvényükre. A Magyar Biokontroll Szövetség és a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. minden évben díjazza a biogazdálkodás hazai legjobbjait,   s mint arról beszámoltunk: idén az ivánci otthont találták a legjobbnak az igencsak szigorú ellenőrök. Június 26-án ennek megünneplésére (is) várják mindazokat, akik kíváncsiak az ivánciak munkájára, termékeire. A Bio Fesztivál az Őrség kapujában néven futó rendezvényen délelőtt fél tizenegytől Soltész Miklós, az Emberi Erőforrás Minisztériumának szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára,   V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár, Harangozó Bertalan kormánymegbízott és  Kovács Ferenc megyei elnök  mondanak köszöntőt, majd az intézmény biogazdálkodásával ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Az ebéd természetes módon bio alapanyagból készül majd, délután pedig kézműves foglalkozásokra, sport- és ügyességi vetélkedőkre, interaktív citera bemutatóra kerül sor. A programsorozat délután négy óra körül zárul.

Mészáros Tibor Márai Sándorról

Celldömölk - A Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár Kresznerics könyvtára a hagyományokhoz híven a Kemenesaljai Berzsenyi Asztaltársasággal közösen hívta meg Mészáros Tibor irodalomtörténészt, a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársát, a Márai-hagyaték kezelőjét a könyvtárba előadásra-beszélgetésre. Mészáros Tibor Hallgatni akartam  Márai életművének csúcsa: Egy polgár vallomásai címmel tart előadást. Kezdés: június 26-án 17 órakor a KMKK Kresznerics könyvtárában.

Gergye-koprodukció

Kőszeg - A várszínház nemcsak a Mesebolt Bábszínházzal, hanem a Gergye Krisztián Társulattal is koprodukciós előadást hoz létre; nem először. A kőszegi születésű,  nemzetközi hírű táncos-koreográfus-színész-rendező, Gergye Krisztián az idén vendégelőadásként az Opera Amorale-t hozza Kőszegre,  a Raped Europeans című előadás pedig  a várszínházzal együttműködve valósul meg. Nem újdonság, hogy Gergye Krisztián az identitás titkait kutatja, az újdonság az, hogy ezúttal új aspektusból, sokszínű nemzetközi (finn, svájci német, Dániában élő svájci, Hollandiában működő amerikai) alkotócsapat részvételével teszi: a bemutató az európai és a nemzeti identitástudat bonyolult kapcsolatát tárja föl, a párbeszéd lehetséges útjait keresi. Raped Europeans-premier július 26-án.

Nyelvi központok az egyetemen

Szombathely - Háromszázmillió forint támogatást nyert a Nyugat-magyarországi Egyetem a bölcsészet-tudományi kar által koordinált „Idegenben otthon. A szakmai idegennyelvi és az idegen nyelvű képzés megújítása és fejlesztése a Nyugat-magyarországi Egyetemen" című pályázat, amelynek révén az egyetem egészére nézve fontos újításokat, fejlesztéseket tervez. Ezek szerint két nyelvi képző központ is létrejön, egy Szombathelyen, egy Sopronban. A projektkeretében június 26-án délelőtt 10 órakor workshop kezdődik Szombathelyen, a Berzsenyi téri bölcsészkaron.

Pályázat, szerződés

Sárvár - A város munkaerő-piaci helyzetéről szóló tájékoztatóval kezdődik a sárvári testületi ülés szerdán délután. A képviselők várhatóan elfogadják a helyi esélyegyenlőségi programot, megvitatják az óvodai feladatok ellátására Sitke, Bögöt és Porpác önkormányzataival kötendő szerződést, és szó lesz a helyi autóbusz-közlekedési közszolgáltatási pályázatkiírásáról is. A városatyák a Sárvári Zöld Pont Kft. felügyelőbizottsági tagját is megválasztják. A napirendi pontok között szerepel egyebek között a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről szóló önkormányzati rendelet módosítása is.

 

JÚNIUS 25.

Napirenden a  költségvetés

Körmend - Kedd délután kettőkor kezdődik az önkormányzat képviselő-testületi ülése, melyen döntés születhet a 2013. évi adósság-konszolidációról. A napirendi pontok között szerepel egyebek mellett a szennyvíz rendszer üzemeltetési megállapodás megtárgyalása és a költségvetési rendelet módosítása. A képviselők elé kerül továbbá a helyi értéktár létrehozásának terve, valamint a 8-as út menti kerékpárút felújítását célzó projekt előkészítése is. Zárt ülésen tárgyalják a Körmendi Idősekért Nonprofit Kft. tulajdonosi döntését.

A kamarazene gyöngyszemei

Kőszeg - A várszínház ma esti programjában A kamarazene gyöngyszemei címmel hallhat koncertet a közönség a Jurisics-vár toronyudvarában. Mozart F-dúr divertimentója és „Dissonant Quartet"-je mellett elhangzik egy Beethoven-vonósnégyes. A fellépő művészek: Stuller Géza (I. hegedű), ifj. Gyenge Tibor (II. hegedű), Wolfram Fortin (brácsa), Varga Tamás (cselló). Kezdés: 19 órakor.

 

JÚNIUS 24.

Időtlen, zenés  derengés

Szombathely, Budapest - A Weöres-centenárium fontos szombathelyi programjai közé tartozik A teljesség felé című koncert: június 24-én 19 órakor a WS Színház nagytermében. Weöres Sándor harminckét  évesen adta ki A teljesség felé című metafizikai kötetét, amelyet a gondolkodására nagy hatást gyakorló Hamvas Bélának ajánlott. A nyolcvanas évek elején komponált rá először zenét az akkor harmincas éveiben járó Gryllus Dániel, de a lemez kiadása 1988-ig váratott magára, a zeneszerző végül a költő 75. születésnapjára kezébe adhatta feldolgozását. A művet előadták színpadon is, ennek dramaturgját Kőváry Katalin rendező, a zeneszerző felesége állította össze. Apja hatvanadik születésnapjára a szintén zenei pályára lépett, harmincas éveiben járó Gryllus Samu a jelenlegi zenei elvárásoknak megfelelően újra hangszerelte a művet, ennek előadására több generáció kiválóságait kérték fel. A teljesség felé című koncert június 24-én 19 órakor kezdődik a Weöres Sándor Színház nagyszínpadán. Néhány nappal korábban, a Múzeumok Éjszakáján a budapesti Balasszi Intézet is ugyanezzel a koncerttel ünnepli meg a Weöres-centenáriumot.   A fellépő művészek: Gryllus Dániel (ének, citera, furulyák), Victor Máté, Szalóki Ági, Bognár Szilvi, Both Miklós (ének), Pálhegyi Máté (fuvola), Borbély Mihály (klarinét, szaxofon), Varga Zoltán (kürt), Frankie Látó (hegedű), Halmos Béla (brácsa), Balázs Gergely (brácsa, hegedű, mridangam), Kovács Zoltán (nagybőgő), Lukács Miklós (cimbalom), Bolya Mátyás (citera, brácsa), Tömösközi László (ütőhangszerek), Seress Zoltán (próza), Gryllus Sámuel (vezényel). A Balassi Intézetben ezen a napon  még a koncert előtt  különleges kiállítás is nyílik, amely Weöres Sándor születésének 100. évfordulója alkalmából az író-költő-műfordító spiritualitására és a kínai kultúra iránt érzett nagyfokú tiszteletére kívánja ráirányítani a figyelmet. Weöres Sándor A teljesség felé című művét idézve Időtlen derengés címmel nyílik kiállítás Xi Xinmin kortárs kínai festőművész alkotásaiból.

A fürdő és a vízműműködéséről

Bük - Ülést tart június 24-én, hétfőn fél kettőkor a közös önkormányzati hivatal tárgyalójában a képviselő-testület. Egyebek közt beszámoló hangzik el a Büki Gyógyfürdő Zrt. és a Bük és Térsége Vízmű Kft. elmúlt évi működéséről, szó lesz a rendőrőrs kialakításáról, valamint a város esélyegyenlőségi programjáról. Tárgyalnak a rendezvénytér pótmunkáiról is.

A teljesség felé a nagyszínpadon

Szombathely - Ma 19 órakor kezdődik A teljesség felé című, Weöres Sándor azonos című műve által ihletett koncert a Weöres Sándor Színház nagyszínpadán. Közreműködôk: Gryllus Dániel – ének, citera, furulyák, ütőhangszerek. Énekesek: Sebestyén Márta, Sebő Ferenc, Palya Bea, Szalóki Ági, Bognár Szilvi, Szirtes Edina Mókus, Ferenczy György, Both Miklós, valamint több népszerű hangszeres muzsikus. A teljesség felé muzsikáját még maga Weöres Sándor is hallhatta: a zeneszerző, Gryllus Dániel maga mutatta meg az akkor is születésnapos költőnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!