Programok

2017.08.14. 17:30

A békére (is) koccintottak Vasváron

VASVÁR Több mint félszázan voltak kíváncsiak arra, milyen bor folyik a Királyok kútjából. Varga Zoltán 2013-as malbecje került csapra a Békenapon. A vörösbor, amely idén elnyerte a Város Bora címet, mindenkinek ízlett.

Pogács Mónika

OK ÉS OKOZAT

- Három dolog miatt alakult úgy, hogy ma Vasvár főterén az önkormányzat egy pohár borra vendégül látja az ide látogatókat. Az egyik, hogy eddig már három városnéző sétánk volt. Amikor a szőlőhegyek közelében jártunk, egy-egy gazda mindig borral kínált minket. Hát most mi szerettünk volna a vendéglátók lenni - így köszöntötte a téren összegyűlteket Tóth Balázs polgármester. A városvezető még két indokot mondott arra, miért gondolta úgy Vasvár, hogy ilyen gasztronómiai attrakciót kínálnak a Fő téri kútnál.

Tóth Csaba és dr. Zágorhidi Czigány Balázs is tartott előadást a Békeházba látogatóknak a jeles napon Fotó: Vincze Kornél

BORKULTUSZ

- A kezdeményezéssel szeretnénk elérni, hogy aki még a vasvári szőlőhegyeken foglalkozik szőlőműveléssel, borkészítéssel, azt biztassuk ennek folytatására. Ne történhessen meg, hogy tíz-húsz év múlva már csak gazos terület lepi el az egykori szőlőbirtokokat a város mentén - hangsúlyozta Tóth Balázs.

Hozzátette: ezért hirdette meg a város idén először és hagyományteremtő szándékkal a város bora versenyt.

- Ha ezentúl Vasvárra prominens személyiség érkezik látogatóba, akkor ezzel a borral kínáljuk, ebből palackozott bort adunk neki ajándékba helyi termékként - árulta el a polgármester.

Varga Zoltán 2013-as malbecje folyt a Királyok kútjából a Békenapon, Tóth Balázs polgármester csapolta Fotó: Vincze Kornél

BÉKE

A harmadik ok, hogy Vasvár főterén borral, koccintással ünnepi hangulatot teremtettek: történelmi. Ugyanis az 1664 augusztusában megkötött vasvári békére emlékeztek. A békekötés mindig jó hírt jelent. Hogy ilyen megegyezés helyszíne lehetett a város, az fontos a városimázs szempontjából is.

- A békekötés zűrös időszakokat zár le, egy háborús vagy családi perpatvar végére tesz pontot. Az ilyen békére, a nyugodt időszakokra, a békességre koccintsunk. A mostani pedig legyen jó alkalom, hogy beszélgessünk egymással a téren bort kortyolva - zárta beszédét a felszólítással Tóth Balázs.

VÁROSSÉTA

A Békenapra időzítették a városséták negyedik részét a Békeházba. Ennek történetéről dr. Zágorhidi Czigány Balázs történész mesélt az érdeklődőknek.

- Leginkább Tretter-házként, legújabban Békeházként ismert az épület. Vasvárnak erről a szentmihályfalvi uradalmi egységéről az tudható, hogy a vasvári káptalan része volt és központi gazdasági szerepet töltött be. A káptalani intézőnek lakóháza, irodája volt itt - avatta be hallgatóságát történelmi részletekbe a vasvári múzeum igazgatója.

A szakember elmondta: az intézői házhoz tartozó terület egykor jóval nagyobb volt. A mostani autóbusz-végállomástól egészen ellenkező irányban, a patakpartig terült el, szérűs, pajtás kert funkcióval.

A HÁZ MA

Az épület újkori tulajdonosairól is beszélt a történész: Tretter Győző, a város egykori jegyzője vette meg az 1920-as években az akkor már kisebb területet és házat. Itt született, élt és praktizált dr. Tretter László, a jegyző fia, a város és térség elismert orvosa. Ő hagyta Vasvárra a házat, így lett az önkormányzat tulajdona.

A város csaknem egy évtizede felújította egy pályázatból. Az épület most az egykori vasvári békekötés dokumentumainak másolatait őrzi.

Egyben a Vasi Képzőművészeti Gyűjteménynek ad helyet. A történelem után a képzőművészeté volt a főszerep. Az épületben kiállított vasi festmények művészettörténeti jelentőségéről Tóth Csaba Munkácsy-díjas festőművész beszélt az érdeklődőknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!