Programok

2017.08.11. 18:05

Nem adták Kőszeget - Sikerrel zárult a kőszegi Ostromnapok programsorozat

KŐSZEG Idén is ostromállapotot hirdettek a városban, rengetegen voltak kíváncsiak a 11. Félhold és Telihold - Kőszegi Ostromnapok programjaira.

Cseszkó Tamás

Huber László polgármester szerint nagyon nívós programok várták idén is azokat, akik ellátogattak a rendezvényre. A történelem megelevenedett a város falai között, a vendégek igazi időutazásban vehettek részt. Bepillanthattak abba a miliőbe, amely 1532-ben fogadta a kőszegieket. Az Ostromnapok ugyanis elsősorban Kőszeg hős várvédőinek, Jurisics Miklós várkapitánynak az emlékét őrzi. Célkitűzései közé tartozik - amit most is sikerült elérni - az 1532. évi hadjáratban érintett népek, nemzetek kultúrájának bemutatása. A programsorozat legnagyobb attrakciója természetesen a Jurisics-vár ostroma volt, a csata előtti színes felvonulás és eskütétel is rengeteget látogatót vonzott. Napközben a vásárütés, Szulejmán szultán városi sétája és több apró összecsapás, életképek, vásári forgatag idézte az ostrom hangulatát.

- Nagyon jó érzés, hogy ennyi hagyományőrző csapat és kulturális egyesület, civil szervezet vett részt a közös munkában - emelte ki a polgármester, aki a várostrom végén emléklappal köszönte meg Petkovits Sándor, Seper András és Stipkovits István tízéves önkéntes feladatvállalását.

Az Ostromnapok lelkes csapata. Idén is bebizonyították, hogy Kőszeg nem adja a várost  Fotó: Kőszegi Polgármesteri Hivatal

A helyi horvátok is a kezdetektől aktív résztvevői az ostromnapoknak. Petkovits Sándor, a Kőszegi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke bújt eddig mindig Jurisics Miklós bőrébe. Rengeteg programból vették ki a részüket, nagyon hálásak vagyunk nekik. Csakúgy, mint a tűzoltóknak, élükön Seper András tűzoltó ezredesnek (Ibrahim nagyvezír) és Stipkovits Istvánnak (Szulejmán szultán), a Kőszegi Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnökének, akik ugyancsak szívvel-lélekkel elevenítették fel a múltat. Ahogy ők fogalmaztak, úgy érzik, hogy megérett az idő a váltásra, fiatalítani kell, de ígéretükhöz híven továbbra is aktív részesei lesznek a programoknak.

Már a kezdőnapon megalapozták a jókedvet, hiszen idén immár 9. alkalommal volt bokszgála, köszönet illeti érte a Fitt-box Ökölvívó Egyesületet és lelkes elnökét, Varsányi Áront. Közbenjárásuknak köszönhetően ellátogatott hozzájuk Erdei Zsolt és Tomi Kid világbajnok is, és együtt szurkoltak az ostromállapot kihirdetése után Bánhegyi Adrienn kötélugró világbajnoknak a Guinness-rekord felállításában. Ez utóbbi sajnos nem sikerült, de így is nagyon büszkék a kőszegi gyökerekkel is rendelkező fiatal lány teljesítményére. Nyíltak kiállítások, egymást követték a kulturális fellépők is a színpadokon. A vásározók idevarázsolták a 16. század hangulatát, melyet a korhű ruhába bújt emberek még inkább megelevenítettek. Túrák, élő tévés bejelentkezések, lovasbemutatók, felvonulások, tábori élet, sütés-főzés és rengeteg színes program várta az érdeklődőket, akik jöttek is szép számmal. Sajnos vasárnap az időjárás beleszólt a programok lebonyolításába, Szabó Balázs és Bandája nem tudott színpadra lépni az erős szél és eső miatt. Ám ígéretet tettek arra, hogy az idei nagyrendezvények egyikén bepótolják a koncertjüket.

És ahogy Huber László városbíróként már az elején is megígérte: Kőszeg várát és városát nem adják török kézre. Ez az idén is így történt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!