Programok

2013.03.05. 11:55

Március 15. - Programok Vas megyében

Vas megye - Megyeszerte tartanak ünnepi megemlékezéseket az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc kezdetének 165. évfordulója alkalmából.

Szombathelyen már 13-án elkezdődik a megemlékezések sorozata. A Szombathelyi Református Egyházközség Szenczi Molnár Albert Köre a SEK Könyvtárával karöltve rendezi meg Dinnyés József Énekelt zsoltáraink című zenés előadását a könyvtár előadótermében. 14-én 13.30-tól Huszártoborzó lesz a Vasi Skanzenben  lovas huszár bemutatókkal, népzenei és táncos programokkal, huszárvirtus vetékedőkkel, Kossuth-nóta versennyel. A városi ünnepség 15-én 8.30-tól lesz a 48-as téren, ahol megkoszorúzzák Gróf Batthyány Lajos szobrát, majd 9 órától dr. Horváth Boldizsár szobrát. 9.30-tól a Március 15. téren katonai tiszteletadás mellett vonják fel az országzászlót, majd az ünneplők a Király utcán át a Fő térre vonulnak, ahol lovas huszárok vonulnak fel és tartanak bemutatót a Fő téren.

Gencsapátiban 13-án 18 órakor korabeli dokumentumok kiállítása nyílik a Művelődési Ház és Könyvtárban Bezák János és Könyvtár gyűjteményéből. 14-én 18 órától a Gróf Apponyi Albert Általános Iskolában tartanak megemlékezést.

Kőszegen a városi önkormányzat és a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház szervezésében 14-én 18 órától lesz az ünnepi megemlékezés a Jurisich Miklós Gimnázium dísztermében. Ünnepi beszédet mond: Hölvényi György, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára. A megemlékezés után kerül sor a Művészeti Szemle díjátadójára és gálájára. 17.30-tól fáklyás felvonulás.

Vasváron 14-én 18.30-tól emlékezik a kisváros közössége. A résztvevők a Béke úti óvodától a Március 15. térre vonulnak égő fáklyákkal, majd az emlékezés virágait helyezik el az emlékműnél. A megemlékezés a Nagy Gáspár Kulturális Központban folytatódik; ünnepi beszédet mond: Schmittné Makray Katalin, a volt köztársasági elnök felesége, Vasvár város díszpolgára. Az ünnepi műsorban közreműködnek a Kardos László Általános Iskola diákjai. 15-én 20 órától Ismerős Arcok koncert lesz a Nagy Gáspár Kulturális Központban.

Szentgotthárdon 14-én 17.45-kor gyülekeznek a megemlékezők a Pilvax Kávéháznál (Klub 3), 18 órakor koszorúzás lesz a Kossuth domborműnél. 18.30-kor kezdődik a Szívem...természetes helyét találja a kokárda alatt című műsor a SZOI Általános Iskolájának

Celldömölkön 15-én 9.30-kor kezdődik az ünnep a 48-49-es szabadságharcosok domborműve előtti téren. Közreműködnek a városi iskola diákjai, a zeneiskola fúvószenekara és a Kemenesalja Néptánccsoport. Utána koszorúzás lesz az 1848-49-es hősök sírjánál a katolikus temetőben.

Sárváron a Nádasdy-vár udvarán tartják az ünnepi megemlékezést 15-én. Délelőtt 10 rakor a Koncertfúvószenekar a Himnuszt játssza, majd beszédet mond dr. Galántai György,  a Sárvár Járási Hivatal irodavezetője. Közreműködnek: Horváth Róbert, Fülöp Dániel, Orsós Tamás és zenekara, a sárvári néptánckör. 10.45-kor koszorúzás lesz a Batthyány, Kossuth és Széchenyi emléktáblájánáél, illetve a Petőfi szobornál. 11 órától Pilvax Kávéház a művelődési központban. A művelődési központ klubjaiban aznap a nemzeti ünnephez kapcsolódó műhelyfoglalkozások lesznek; a belépés díjataln. A múzeumban reggel kilenctől Kossuth-bankót és fakardot lehet készíteni.

Körmenden 15-én 15 órától a Szabadság téren lesz megemlékezés, ünnepi beszédet mond Bebes István polgármester, műsort adnak a Kölcsey gimnázium tanulói. Közreműködik a Batthyány Lovasbandérium, a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes, a Városi Fúvószenekar és a Városi Vegyeskar. Megkoszorúzzák Kossuth Lajos szobrát, valamint a szabadságharc körmendi hősei emlékművét. A színház aulájában 13.30-kor Nemzeti játszó lesz, 16 órakor a Körmendi Kulturális Műhely kaszinó-estje lesz a Városi Kiállítóteremben; a Szkíták, hunok, magyarok című kötetet Szabó Ferenc alpolgármester, a kötet szerkesztője és társszerzője mutatja be, közreműködik: Rajner Tibor.

Ikerváron nemzeti ünnep egyik jellemzője, hogy a beszédet az ifjúság képviselője tartja, a másik, hogy a rendezvényt huszárruhás fiatalok dobolják ki a település utcáin. Március 15-én, pénteken  10 órától a Batthyány emlékműnél rendeznek koszorúzást Ikerváron. Az eseményről  a huszárruhás ifjak már egy héttel korábban dobolással értesítik a település lakóit. Az ünnepen közreműködik: a Zászlóbontók Vasvár  Körmend Irodalmi Kör. A  Hazádnak rendületlenül című szerkesztett műsorral az Ikervári ÁMK Zichy Antónia Általános Iskola 5. osztálya szolgál; felkészítő: Pástiné B. Gabriella. Ünnepi köszöntőt mond Szenteleki Eszter gimnáziumi tanuló.

Hibernált költő a belvárosban - Kulturális programok

A város csütörtöktől vasárnapig ünnepel. A kulturális kínálatból válogattunk: Csík-koncert az Agora  MSH-ban, forradalmi játék a belvárosban, "Vitézes játék" a moziban.

"A nagy népszerűségnek örvendő Csík Zenekar 2013-ban ünnepli fennállásának 25 éves jubileumát. E jeles alkalom okán március 14-én a népzene rajongói egy mindent összefogó, szimfonikus zenekarral felturbózott Csík-koncerttel ünnepelhetik a születésnapot az Agora - Művelődési és Sportházban. A Csík János hegedűművész által vezetett Csík Zenekar hibátlanul, és a kezdeti terveket magas ívben túlszárnyalva valósította meg a 25 éve kitűzött célt, amely az volt, hogy a magyar népzene a lehető legszélesebb körben váljon kedveltté. A muzsikusok a népzenét a könnyűzenével oly sikeresen ötvözték, hogy abból bizony egy új műfaj kerekedett. Igazi ünnepi hangulat március 15-e előestéjén!", mondja az Agora-ajánló, úgyhogy mindazoknak, akik kedvelik a Csík zenekart, március 14-én 19 órakor ott a helyük a sportházban.

Persze lesz sok más is a hétvégén. Március 15-én például 10 óra 15 perckor a Fő téri Art Cafe a Pilvax kávéházzá lényegül át, ahonnan útra kelve a Weöres Sándor Színház színészei négy év után ismét újrajátsszák a forradalmat.

Kelemen Zoltán, a "Márczius" című forradalmi játék szerzője és rendezője azt mondja, a négy évvel ezelőtti játékhoz képest beiktatott egy új szereplőt: az 1848-ban hibernált költő figurája rezonőrként kíséri figyelemmel és kommentálja az eseményeket. A játék résztvevői "bejátsszák" a belvárost, birtokba vesznek néhány köz- és műemléképületet, vagyis - ahogy Kelemen Zoltán hangsúlyozza - egészen egyedülálló előadást hoznak létre. És bár több tucat fiatal erősíti a tömeghatást, most is számítanak a városlakók közreműködésére. A Fő téri Pilvaxtól (1. kép) a jogi egyetemre indulnak a márciusi ifjak (SEK-bölcsészkar, Berzsenyi tér, 2. kép), aztán Landerer nyomdájához, azaz a kormányhivatalhoz vezet az út (3. kép), ezután a Múzeumkert, avagy a püspöki palota következik (4. kép), a pesti városházát  a Megyeháza alakítja (5. kép), a helytartótanács - amely, amint emlékszünk  az iskolai ünnepségekről, "reszketni méltóztatik" - szerepét az MMIK játssza; itt ér véget a forradalmi játék, aztán beiktatják a város új diákpolgármesterét. Az Agora  Savaria moziban 15-én 12.30-kor megnyílik a III. Szombathelyi Sajtófotó Kiállítás, aztán 17-én  az aulában: családi játszóház, vitézesen.

Kemenesmagasin gazdag programok március 15-én

Gazdag programmal ünneplik az 1848-as forradalom évfordulóját Kemenesmagasi. A program március 15-én 10 órakor kezdődik az evangélikus templomban.

A kemenesmagasi evangélikus gyülekezet, a Székesfehérváriak Vasi Baráti Köre, valamint a Kemenesmagasi Citerazenekar és Népdalkör szervezésében kerül sor az 1948-as forradalom évfordulójának megünneplésére. A Székesfehérváriak Vasi Baráti Köre '48-as   zászlót ajándékoz az evangélikus gyülekezetnek, az ünnepélyes átadás és zászlószentelés, valamint az istentisztelet  március 15-én 10 órakor kezdődik az evangélikus templomban. Tizenegy órakor kiállítás nyílik a Berzsenyi Lénárd Emlékteremben Kovács László, Máthé János, Szakál Antal és dr. Surányi István festményeiből.    Az ünneplők 12 órakor indulnak el a Berzsenyi család sírboltjához, ahol 12.20-kor márványtábla-avatás, koszorúzás kezdődik. Az esemény fővédnöke: dr. Kiss László alkotmánybíró.

Berzsenyi Lénárd honvédezredesnek  Berzsenyi Dániel harmadunokatestvérének  nagy kultusza van Kemenesalján.  Ügyvédi pályára készült, de apja halála miatt  nem folytatta tanulmányait és belépett a 9. (Miklós) huszárezredbe,  1832-ben századkapitánnyá, 1846-ban őrnaggyá léptették elő,  1848 nyarán ezredével hazavezényelték Morvaországból.  Októberben  ezredével csatlakozott a magyar honvédséghez. 1849 május elejétől huszárezredének parancsnoka. Júniusban Görgei a II. hadtest parancsnokává nevezte ki, de ő a megbízást nem fogadta el, ezért végül a VII. hadtest lovashadosztályának parancsnoka lett.  A világosi fegyverletétel után Aradon előbb golyó általi halálra, majd 18  év várfogságra ítélték. Az olmützi várbörtönben portrésorozatot készített fogolytársairól. 1857 elején kegyelmet kapott. Ettől kezdve haláláig Vas vármegyei birtokán gazdálkodott. A kemenesmagasi temetőben nyugszik, sírhelyét a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság  a Nemzeti Sírkert részévé nyilvánította.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!