Púder Nélkül

2010.07.26. 13:20

A Vivienne Westwood-jelenség

Minden idők legmeghökkentőbb kollekciói fűződnek a majd 80 éves divatikon nevéhez. Miatta esett orra anno Naomi Campbell, és ő tervezett kutyáknak gyémántból kirakott mellényt is, ám mindezek ellenére – a brit hagyományok népszerűsítéséért - elnyerte a királynő export-díját 1998-ban. Megannyi elismerés mellett kétszer is kiérdemelte az év angol tervezője díjat is.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Az angol úri szabóságok és a punk stílus elegyét megalkotó és alkalmazzó tervezőnő 1941. április 8-án született Tintwistle falujában, Derbyshire-ben. A Harrow School of Art-ban kezdte tanulmányait, ám egy szemeszter után átjelentkezett a Trent Park College-be. Ezt elvégezve tanítani kezdett, s eme munka a szenvedélyévé is vált. 21 évesen hozta össze a sors első férjével, akivel közös gyerekük is született (Ben).

Ez a frigy mindössze három évig tartott, mert Vivienne beleszeretett Malcolm McLarenbe, aki a Sex Pistols nevű zenekar menedzsereként szerzett hírnevet. (Közös gyermekük is született, aki a Joseph nevet kapta.) 1971-ig a tanítás volt az élete, csak utána fordult a divattervezés felé.

Malcolm butikot nyitott a Kings Road-on, Let It Rock névvel, amely végül (1981-ben) a World's End nevet kapta. Vivienne itt kezdte el árusítani az általa tervezett ruhákat. A Rock and Roll-életérzést tükröző üzletben lemezeket, valamint az ötvenes évek divatját idéző ruhákat árultak.

A punk stílus attól kezdve lett igazán felkapott, mikor a Sex Pistols az ő általa tervezett darabokba kezdett öltözködni. A provokatív ruhadarabok kiegészítői gyakran biztosítótűk, borotvapengék, bicikli-, vagy wc lehúzó láncok voltak, s a kutyáknak szánt nyakörvet mint ékszert alkalmazták. A polgárpukkasztó sminkek és frizurák már csak habot jelentettek a tortán. Vivienne Westwood ötlötte ki az anarchia szimbólumát, amellyel ruháit is rendszeresen ékesítette.

A tradicionális viselet punk stílussal való keverésével sokkoló hatást ért el (és ér el a mai napig is), nagy port kavart például a hagyományos skótszoknya a kor divatjával való ötvözése. Kollekcióiban szinte mindig egy történelmi időszakot dolgoz fel – illetve annak alapjaira helyezi terveit. Ihlette öltözékeit például a feminizmus időszaka, a kalóz-kor vagy Peru hatása is, de a boszorkányság témája is munkára ösztönözte. Legkedveltebb iránya az Anglomania lett.

A Westwood-brand világhírűvé nőtt, pedig nemzetének visszafogottságát még csak nyomokban sem hordozza. Harsány színek, meglepő színösszeállítások, megbotránkoztató feliratok jellemzőek a Vivienne tervezte kollekciókra, amelyeket még a vaskalapos angolok is elfogadtak.

Ugyan Malcolm McLarennel véget ért házasságuk, de a 42 éves tervező tovább folytatta a munkát. Elkészítette Hipnózis, Clint Eastwood, és Mini Crini bemutatóit, amelyek hatalmas sikert arattak. Az utóbbi eseményre meglepő újdonsággal rukkolt ki Vivienne: amikor mindenki a keskeny derekat és széles vállat hangsúlyozta, ő még jobban kiszélesítette öltözékeivel a csípőt, s vékonyította a derekat valamint keskenyítette a vállakat.

Megbotránkozást szült a 1993-as bemutatója is, amikor egy 20 cm-es sarkú cipőben Naomi Campbell orra esett a kifutón. Ez a cipő azóta is megtekinthető a Victoria and Albert múzeumban, Londonban.

Első parfümjét 1998-ban adta ki, s a Budoir nevet kapta. Ma már rengeteg  - az ő nevével fémjelzett – dolgot vásárolhatunk: női és férfi ruhadarabokat, kiegészítőket, parfümöket,sőt: gyémánttal kirakott kutyaruhákat is. Üzleteinek kínálata folyamatosan bővül, s cége terjeszkedik is, hiszen egyre nagyobb hírnevet szerez magának a tervezőnő.

Több híresség is hordja kreálmányait, és a Szex és New York című sorozat filmváltozatában Carry Bradshaw is az általa megálmodott esküvői ruhában mondta ki a boldogító igent. (A menyasszonyi ruhát egyébként limitált szériában gyártották le és darabja 15000 dollárba került.)

A cég igazgatója ma Carlo D’Amario, aki 1983-tól áll Vivienne Westwood mellett, a hírek szerint nemcsak az üzleti életben. Az menedzsernek köszönhetően a Westwood márkanév bevonult történelembe: szerződést kötöttek az Armanival is, ám bizonyos konfliktusok miatt fel is bontották ezt. Jelenleg a márka Red Label, Gold Label, Férfi- és Anglománia-vonallal rendelkezik.

Üzletei megtalálhatóak Londonban (három helyen), Machesterben (két helyen), valamint Liverpoolban, Newcastleben, Leedsben és Nottinghamban.
Idei nyári kollekciójával nem okozott nagy meglepetést munkássága ismerőinek - egyik vonalon sem - Vivienne Westwood. Színorgia köszön vissza a modellekről, és nem találunk szinte két hasonló darabot sem. A tervezőnőnek ez is az egyik jellegzetessége.

Valószínűsíthető, hogy további tervezései sem lesznek éppen a megszokottak, s reméljük, hogy még sok hasonló kollekcióval örvendeztet meg bennünket Anglia punk-nagyija.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!