Púder Nélkül

2010.08.09. 12:45

Az angol divat fenegyereke: Alexander McQueen

A nemrég elhunyt divattervező hatalmas életművet és egy jól működő divatházat hagyott maga mögött. Minden kollekciójával felülmúlta az előzőt, s gyakran egyenesen eszement ötletekkel állt elő. Egyike volt a legfiatalabbaknak, akik elnyerték az év brit tervezője díjat - háromszor is, s az év nemzetközi tervezője címet neki ítélték egyszer.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

1969. március 17-én látta meg a napvilágot Londonban, Lee Alexander McQueen néven. Szülei a munkásosztályból származtak, apja taxisofőr volt. Nyilván a pénztelenség - na meg Alexander korán megmutatkozó tehetsége - a magyarázat arra, hogy már gyermekként ruhákat varrt húgai számára, s így divattervező karrierje tulajdonképpen magától értetődő volt.

Tizenhat éves sem volt, amikor egy gyakornoki állásért abbahagyta az iskolát, s Savile Row-nál, majd az Angels and Bermans-nál vállalt munkát. Ebben az időszakban készített Charles Wales-i hercegnek és Mihail Gorbachovnak is öltönyöket. Húsz éves korára már Koji Tatsuno alkalmazásában állt. Kis idő múlva azonban Milánóba költözött, a Romeo Gigli mellé szegődött.

1994-ben - Londonba visszatérve - művészeti iskolát alapított, amelyet maga is elvégzett, s így megkapta a mesterfokozatot. Az ebben az intézményben készített, Hasfelmetsző Jack nevet viselő vizsgakollekcióját Isabella Bowl stylist az utolsó darabig felvásárolta.

Első kollekciójával (és azután még jó párral) sokkolta és megbotránkoztatta a közönséget, s az angol divat huligánjának keresztelték el. Többször is azzal vádolták meg, hogy ruháit a nőgyűlölet, a vérengzés és a fétisimádat ihlette meg.

1996-ban főtervezőnek kérte fel Bernard Arnault a Givenchy-divatházhoz, John Galliano helyére. Az itteni, első bemutatóra készített öltözékei - saját bevallása szerint - silányra sikerültek. Ezért a következő időszakban egy kissé félretette furcsa (már-már elfogadhatatlan) stílusát, ám lázadó természete továbbra is kiütközött tervein. Az 1998-as divatshow-n például a hófehér ruhákra robotokkal fújatott színes festéket, s a mindkét lábát elvesztett modell - Aimee Mullins - faragott lábakkal lépdelt végig a kifutón.

1999-re határozta el magát végleg, s saját divatházat alapított. Ezzel párhuzamosan 2001-ig a Givenchy-nek is vezető tervezője maradt (addig szólt ugyanis a szerződése).

A Gucci-csoport 2000. decemberében megvette a divatcég tulajdonjogának 51%-át, McQueent kreatív igazgatóként alkalmazták tovább. Szinte minden fontos nagyvárosban üzletet nyitottak: többek között Párizs, New York, Los Angeles, Milánó, Róma, Cannes, Manchester, Athén, Moszkva, Tokió, Hong Kong, Shanghai, Peking, és Bangkok is a lábai előtt hevert kis idő múlva.

2005-ben a Puma-nak tervezett extrém mintázattal ellátott cipőket: a ManCat Tooth nevet viselő irányvonal az ember és az állat egyesülését volt hivatott megjeleníteni.

 A Mac-kel 2007. őszén közösen készítettek akkori bemutatójára egy erős színekkel jellemzett sminkkollekciót, amelyre már a Liz Taylor Kleopátra című filje által ihletett McQueen logo is rákerült. Mint minden valamire való tervező - McQueen is - kiadott parfümöket: 2003-ban jelent meg a Kingdom, 2005-ben a My Queen nevezetű.

Rengeteg sztárnak tervezett öltözékeket élete során: legnagyobb rajongói közé tartozik Sarah Jessica Parker vagy Lady Gaga is. Az énekesnő egyébként jóbarátja volt a tervezőnek: Bad Romance című klipjéhez a designer készítette a "jelmezeket", valamint a dal ősbemutatója a tervező 2010-es tavaszi kollekciójának bemutatóján volt.

Magánéletét a sztárallűröktől való mentesség jellemezte, s békében élt házastársával: George Forsyth dokumentumfilm-készítővel, akivel 2000 nyarán házasodtak össze. 2010. február 11-én azonban szomorú hír rázta meg a divatvilágot: imádott édesanyja tragikus halálát képtelen volt feldolgozni a neves tervező, s önkezével véget vetett életének. 

A divatház azóta isműködik. elkészült a 2010/2011-es tavaszi/nyári kollekció (még Alexander tervei alapján), ám egyenlőre nem tudni, hogy ki is lenne méltó átvenni helyét a kreatív igazgatói székben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!