Púder Nélkül

2010.12.13. 06:20

A mosogatószerek átka - Kézápolás a hideg téli hónapokban

Húszéves korunkig kezünk hidrolipid védőrétege gyakorlatilag minden ártalmas anyag ellen megóv, ezt követően azonban elkezd kopni, így a kézápolás elengedhetetlenné válik.

B. Virág Rita

Kézfejünkön a bőr nagyon vékony és érzékeny. Húszéves korunk után a védőréteg szép lassan elkopik, negyven esztendő elteltével pedig a hámréteg is teljesen elvékonyodik. Ezért kezünkön a bőr veszít a nedvességtartalmából, a rugalmasságából, a nyúlékonyságából, egyre inkább papírszerűvé válik és elkezd foltosodni. Azonban nem feltétlenül kell beletörődnünk ebbe a folyamatba, lelassíthatjuk és rendszeres odafigyeléssel akár vissza is fordíthatjuk.

Kezünk egyik legfőbb ellensége, bármilyen hihetetlen is, a víz és a szappan, valamint a különböző mosogatószerek. Ezek szárítják, rongálják meg leginkább kacsóinkon a bőrt, sőt erőteljes hámlást, kirepedezést okozhatnak, amit a hideg időjárás tovább fokozhat. Hogy elkerüljük az említett kellemetlenségeket, érdemes esténként egy evőkanál mézet kézbőrünkbe masszírozni. A szakemberek többsége azt ajánlja, hetente egyszer alkalmazzunk úgynevezett kézmaszkot, vagyis éjszakára jó vastagon kenjük be kezünket valamilyen zsírosabb krémmel, majd tekerjük be pamutkendőbe.


Reggelre csodásan puhává, kellemes tapintásúvá válnak a kezeink. Remek tipp az is, hogy hetente egyszer ujjainkat, kézfejünket áztassuk néhány percig meleg olívaolajba, ez különösen táplálja, selymessé teszi a bőrt, erősíti és fényesíti a körmöket. Mások a meleg tej és frissen facsart citromlé elegyére esküsznek, ami szintén kitűnő hidratáló hatású.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!