Púder Nélkül

2011.01.06. 06:24

Hollywoodi mosolyt, de rögtön?! A fehér fogak rejtelmei

Egy vakítóan fehér hollywoodi mosoly rendel - kérhetné az ember a fogorvosnál. A dolog azonban nem ennyire egyértelmű. Utánanéztünk, kinek, mikor ajánlott a fogfehérítés, káros-e, és megtudtuk azt is, miért ne kezdjünk a jó kis szódabikarbónás praktikával házilag fogunk színének világosításába.

Kiss Nikolett

Megjelenésünk cseppet sem elhanyagolható eleme a mosolyunk, azaz a fogaink állapota és színe. Két tévéműsor közötti reklámban biztosan kínálnak néhány csodaszert, és házi praktikák sora is rendelkezésre áll a fehérítésre, azonban jobb, ha nem kísérletezünk otthon fogaink világosításával.

- Aki igazán látványos eredményt szeretne elérni a fogaival kapcsolatban, az mindenképpen konzultáljon előtte a fogorvosával. Egyrészt ugyanis nem mindegy, milyen eljárást alkalmazunk, másrészt pedig nem minden fogszín elváltozást lehet korrigálni fehérítéssel - tanácsolja dr. Horváth András fogorvos. Ilyen például a fogzománc rendellenesség, esetleg más betegséggel kapcsolatos belülről jövő elváltozás. A házipatikai módszerrel (fogpor, szódabikarbóna) is károsíthatjuk a fogzománcunkat, ezért nem tanácsos otthon kísérletezni, mert többet árthatunk, mint használnánk. A fehérítő hatásúnak kikiáltott fogkrémek pedig nem tartalmaznak akkora koncentrációban olyan anyagot, amely hatékony lehetene. A fogorvosi fehérítés után azonban igazán  jól jönnek ezek, ugyanis segíthetnek az új fogszín megőrzésében.

Mindenkinek saját fogszíne van, amely a fogelőtörés után megjelenik. Ez lehet teljesen természetes szín, de egyes gyógyszerek akár el is színezhetik azt, illetve a táplálkozás során is folyamatosan sötétedik. Vannak olyan ételek, többek között a kávé, tea, magas savtartalmú gyümölcslevek, ketchup, amelyek kifejezetten felgyorsítják ezt a folyamatot, de ezt teszi a dohányzás is. Aki fogai fehérítése mellett dönt, az mindenképpen a fogászaton kezdje, ugyanis a folyamathoz professzionális fogtisztítást, fogkőszedést, polírozást kell végezni. Ezzel egyébként közel az eredeti fogszínt érjük el - mondta a fogorvos.


A fehérítő - a szakember szerint inkább világosító - eljárással az eredeti fogszínt lehet világosítani a fog típusától függően két  három árnyalattal. Azaz, ha eredetileg sötétebb tónúsúak a fogaink, ne számítsunk rá, hogy hófehéren villogó mosolyt szerezhetünk. Fiatalabb korban egyébként nagyobb fehéredés érhető el, mint később. A fehérítés történhet a fogorvosi rendelőben mindössze egy egyórás eljárással, illetve otthon is. Ez a procedúra is a rendelőben kezdődik, de egy speciális zselével töltött fogsínt otthon kell felhelyezni minden nap kis időre egy-másfél héten át. A szakember szerint a rendelői fehérítés azonban kontroláltabb, hamarabb megvan, jobban csökkenthető a fogak érzékenysége, az otthoni sokkal nagyobb felelősséget ró a páciensre, valamint nincs már árkülönbség sem a két eljárás között.
 
- Ellenőrzött körülmények között nem káros a fehérítés, és attól függően, hogy ki milyen ételeket fogyaszt, a hatástartam két  három évre is megnyújtható. Azután amennyiben szükséges, lehet ismételni az eljárást. Érdemes azt is tudni, hogy csak a fogak fehérednek, a tömés és a pótlás nem, ezért a világosítás után ajánlott a pótlások, tömés cseréje - tanácsolta dr. Horváth András.



A tévében látott tökéletes mosoly egyébként nem feltétlenül fehérítés eredménye, gyakran egyéb esztétikai beavatkozásnak, például a fogakra tett kerámiahéjnek köszönhető. Aki a fehérítés mellett dönt, annak 60-100 ezer forintos költséggel kell számolnia.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!