Púder Nélkül

2011.01.06. 15:06

Intim mosakodás: ne fedjük el az egyedi illatot spray-vel, parfümmel

Anyáink, nagyanyáink idejében volt a víz meg a szappan, és slussz. A mai nőnek viszont már nem is olyan könnyű döntenie, ha intim mosakodáshoz választ terméket.

Horváth Viktória

Intim testrészek alatt a nemi szerveket, a végbéltájékot és a hónaljakat értjük, ezeken a területeken több baktérium halmozódik fel, mint a testünk többi részén. Tisztán tartásuk látszólag könnyű, hiszen törlőkendők, lemosók, szappanok, zuhanyok, irrigálók állnak rendelkezésünkre. A kínálat hatalmas, ezért aztán az ember nem is tudja, mit válasszon. Ám az intim ápolással kapcsolatosan is igaz az általános tétel: a kevesebb néha több. Ugyanis a túlzásba vitt higiénia, például a gyakori hüvelyöblítés, gyakori lemosóval történő fürdés felboríthatja a természetes védekezőképességét bőrünknek.

A legjobb, ha pamut fehérneműt és ruhaneműt viselünk, amit magas hőfokon is lehet mosni, így garantáltan elpusztulnak a baktériumok. A langyos, tiszta vízzel való lemosás a legcélszerűbb, ne használjunk mosdókesztyűt, abban csak megülnek a kórokozók. Ha használni szeretnénk intim lemosót, akkor azt két-három naponta tegyük csak, illetve válasszunk PH-semlegest, így nem borul fel a hüvely természetes flórája.

A tisztálkodásra különösen a menstruáció ideje alatt figyeljünk, hiszen a testünk ilyenkor fokozottabban ki van téve a fertőzés veszélyének. Ezeken a napokon mosakodjunk meg többször is tiszta vízzel, így elkerülhetjük a baktériumok megtelepedését és az esetleges gyulladásokat.

A hüvelyflóra az, amely gondoskodik az intim területünk egyedi illatáról. Ezt elfedni különböző alkoholos parfümökkel, illetve intim sprayvel teljesen felesleges, és sokszor veszélyes is, ezért kerüljük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!