Púder Nélkül

2011.02.15. 06:21

Klassz sport a nordic walking

A nordic walking - gyaloglás botokkal - néhány éve indult hódító útjára hazánkban. Miért klassz ez a sport? - kérdeztük Bojtor Ildikó személyi edzőt.

Merklin Tímea

- A Nordic Walking 40-50 százalékkal hatékonyabb, mint a gyaloglás, könnyen megtanulható. Akár 30 százalékkal is tehermentesítheti a mozgatórendszert, ezért különösen alkalmas térd- és derékproblémával küszködőknek. Oldja a nyak- és a vállizmok feszességét. Optimális a fogyni vágyók számára, semmi sem égeti ilyen hatékonyan a zsírt. Biztonságos mozgást biztosít, még csúszós talajon is. A légzési segédizmok aktív erőkifejtése által javítja az egész szervezet oxigénellátottságát.Csökkenti az insulin-rezisztenciát, így hatékonyan előzi meg a diabéteszt. Erősíti a csontokat, ezáltal csökkenti a csontritkulás kockázatát. A leginkább ajánlható kültéri sport a sportsérülések utáni rehabilitációban. A Nordic Walking által testünk jobban tűri a stresszt  a hormonháztartásra gyakorolt jótékony hatása miatt.


Az egészségmegőrzés része lehet, mert komplexen megmozgatja az egész test izmait, az alsó- és felsőtestet egyszerre. Az izmok erősítése mellett aerob edzést végzünk, karbantarthatjuk a szív- és érrendszerünket. 
 
Bármi is legyen a cél a botokkal való gyaloglással, mielőtt valaki belevág, forduljon szakképzett edzőhöz, mert ennek technikája van, melynek helyes elsajátításával jobb eredményt lehet elérni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!