Púder Nélkül

2011.03.17. 16:30

Mit viselnek a fénylő hollywoodi csillagok?

Az Oscar- díjátadó minden szempontból kiemelkedő pillanata az évnek, de nemcsak a film-, hanem a divatvilág szempontjából is. Az idei gálán látott kreációkról még hónapokig vitatkoznak a szakértők, ezeket elemezzük mi is designer segítségével.

Horváth Viktória

– A divatszakmában évek óta erősödő tendencia az egyedi anyagok használata és a míves díszítés. A tömegtermeléshez kapcsolódó nagyszériás konfekció már nem népszerű – bocsátotta előre László Edina, zalaegerszegi textiltervező és designer, akit arra kértünk, hogy mondjon véleményt a vörös szőnyegen felvonultatott ruhákról.

– Minden színésznek híres stylist segít, mit milyen eseményre vegyen fel. Scarlett Johansson Dolce and Gabbana által tervezett mályvaszínű csipkés estélyiben jelent meg, szép nagy kivágással a hátán. A csipke mindig is finom intimitást jelentett, már az elmúlt évszázadokban is. A nagy testfelülten való használata erős szexualitást sugároz, de Scarlett Johansson esetében a mályva és a fekete kombinációja inkább kislányos hatást kelt.

- Amy Adams sötét lila L´Wren Scott ruhában csillogott, nagyon szép egyensúlyt teremtve a hajszínével. A nyaklánc sok, de a ruha felülete, nagyon szép, ahogy megcsillannak rajta a fények. Kész flitterrengeteg!
- Nicole Kidman Diort viselt, amit Galliano tervezett. Erőteljes hímzett minták láthatóak a ruhán, finom barokk jelleget adnak neki, de a szabás már modern. Dior mindig szereti hangsúlyozni a nőiséget, a finom egyediséget. Egy Dior-ruha megtiszteltetés, mindig ezt sugallja a látvány. Az erős színek, a nagy virágok és a nagy szabásvonalak alkalmazása egyébként a 2009-es kollekciójára volt jellemző.


– Gwyneth Paltrow Calvin Klein ruhát viselt, nagyon mély dekoltázzsal, de mégsem merész ez a kreáció, mert nem nyílik szét. A ruhának nagyon jó a szabása, és nagyon szép esése van az anyagnak. Nemesen egyszerű, anyagában mégis különleges. A derékon lévő kis csípőékszer most kezd divatba jönni megint, és eltűnnek a nagy nyakláncok.

– Sandra Bullock vörös ruhát választott a barna hajához: nagyon régi praktika. Letisztult szabásvonal, finom taftszerű anyag, nem is nagyon csillog. A hátsó mini turnűr letisztult formájával nagyon feldobja a ruhát, nélküle unalmas lenne. Natalie Portman Rodarte-estélyiben, Jimmy Choo cipőbenjelent meg a gálán. A ruha színe a lilának egy nagyon előkelő változata, a terhes nők számára egyébként is előnyös mély kivágással, kényelmes szabással, hiszen így a hatalmas pocakja nem feszül a ruhában.

– Cate Blanchette Givenchy- ruhában pózolt. Nekem ő a kedvencem, mert jó színésznőnek tartom! A ruha rózsaszín alapja a mintát alkotó nagyméretű gyöngyökkel nagyon izgalmas felületet hoz létre. Finom muszlinszerű rakott szoknyába omlik alá, a modern vállkivágás nagyon jót tesz a tradicionális gyöngyözésnek. A legmodernebb mégis a vállán lévő sárga csík mindkét oldalt, mintha sprayvel lefújták volna! Egyszerűen szuper! Halle Berry kristályokkal borított Marchesa-ruhában szintén nagyon elegáns László Edina szerint: érzékeny felület izgalmas szabással. A fekete bőrű hölgyek előnye, hogy a színes ruhák nagyon kidobják a bőrük szép tónusát.  


Egyedi textil, látványos szabás

Divatosak a nagyon látványos szabások, az éles hajtásvonalak és az origamihoz hasonló hajtott textilfelületek. A Moholy- Nagy Művészeti Egyetem textil szakán végzett nyomottanyag- tervező, László Edina szerint egyre több designer használ egyedi textileket, s azokból is kis szériákat.  

Szerző: Horváth Viktória

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!