Púder Nélkül

2011.07.07. 13:57

Az öröm és az egészség összefügg

Egyre több az egészségünket érő káros hatás. Hogyan védjük magunkat? Bojtor Ildikó Pilates mesteroktatóval a mozgás egészségmegőrzésben betöltött szerepéről beszélgetünk.

Merklin Tímea

Tapasztalom, hogy a mozgásban mindenki örömét leli. Megelőzni persze könnyebb a problémákat, mint orvosolni. Néha későn szánjuk rá magunkat, hogy kényelmi zónánkból kilépjünk. Egy darabig elüthetjük viccel testsúlyproblémánkat ("Isteni alakom van mint Buddhának"), de aztán egyre inkább érezzük, hogy felelősek vagyunk egészségünkért. A derék és hátfájás is a helytelen cselekedetek, rossz énképünk, érzelmi reakcióink eredménye  - mutat rá  Bojtor Ildikó.   

- Persze tudom én, hogy: a genetika, a sok munka, a kevés pihenés, a hormonok, a svájci frank és a négy évszak is ellenünk van, mégis azt javaslom, próbáljunk legalább napi fél órára elcsendesedni és figyelni a belső tartásunkra.  Ha a régi beidegződéseket megvizsgáljuk, (legyen az testi vagy lelki), és arra figyelünk, hogy mit és hogyan csinálunk, felülírhatjuk azokat a "negatív programokat", amik a testi problémákhoz vezettek. -

Bojtor Ildikó azt tanácsolja: feküdjünk hanyatt, és próbáljuk meg tudatosan érzékelni egész testünket. Azt tapasztaljuk, hogy bizonyos testtájak hamarabb reagálnak figyelmünkre, mint mások. Például az ajkunkat hamarabb érzékelhetjük, mint a tarkónkat.  Kevés olyan ember van, akinek tudatossága az egész testére kiterjed. Testünknek azon részét hamarabb megtaláljuk figyelmünkkel, amelyet nap mint nap használunk.

Például: a karok mozgatásánál, ha nem figyelünk a lapocka stabilizálására, túlfeszítjük a nyaki és a vállövi izmokat.  Mozgásunkat megfigyelve, képet kapunk az izmok szimmetriájáról, erejéről, rugalmasságáról, irányíthatóságáról, az ízületek mozgástartományáról.

Megfelelő gyakorlatok kiválasztásával pozitív változásokat indíthatunk el testünkben, jobb lesz a közérzetünk, örömteli hétköznapi életet élhetünk.

Bojtor Ildikó nagyon szereti Eckhart Tollét olvasni. Tőle való az idézet: "A világ, csak belülről változhat meg."

Szerző: Merklin Tímea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!