Púder Nélkül

2011.07.15. 07:26

Váll félvállról?

A hétköznapi életben leggyakrabban a vállöv elülső izmait használjuk, akár egy íróasztal előtt ülve, autóvezetés közben, vagy emeléskor. Mit tegyünk az egyoldalúság ellen?

Merklin Tímea

Egyes foglalkozásokban fogorvos, fodrász, kozmetikus  a vállöv előre húzó és emelő izmait használjuk egyoldalúan. Ne vegyük  félvállról a fájdalmakat, mert  állandósulnak, pedig inkább megkönnyebbülni szeretnénk. Bojtor Ildikó Pilates mesteroktatótól olyan  gyakorlatokat kértünk, amelyek segítenek feszes, agyonstrapált izmainknak.

1. Feküdjünk hanyattfekvésben talpra húzott lábakkal, a gerinc természetes ívének megőrzésére törekedve, karok mélytartásban a test mellett. Emeljük a vállakat a fülekhez, majd csúsztassuk el a vállakat a fülektől tenyerünket kissé a talajba nyomva. A vállakat ne engedjük előre!
 
2. A karokat emeljük a plafon felé, tenyerek egymás felé nézzenek. Engedjük előre a lapockát, hátul megnyitva a vállövet, majd eresszük vissza megnyitva az elülső vállövet (kulcscsontot szélesítve).
 
3. A kezeket helyezzük ismét a test mellé a talajra. Emeljük a kezeket a fej fölé, majd körözve vigyük vissza a test mellé. A hasizmok és a lapockastabilizáló izmok segítségével ne engedjük, hogy a mellkas hátsó része elemelkedjen a talajtól a gyakorlat közben. Ismételjük meg a másik irányba is.
 
Mit tapasztaltunk? Egyformán használtuk mindkét oldal izmait? Mekkora utat tett meg vállunk fel-le, előre és hátra mozgatva. Mekkora köröket írt le karunk anélkül, hogy a medencénk, elmozdult volna. Feszültségmentesek voltak a nyak izmai?  Ha a mozgató és stabilizáló izmok összhangba kerülnek, búcsút mondhatunk a fájdalomnak!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!