Púder Nélkül

2011.07.03. 06:15

Zuhanás a szabadságba, 4000 méterről

Egy tandemugrás adta meg a kezdő lökést Gál Krisztinának, hogy élete jelentős részét az ejtőernyőzésnek szentelje. Azóta négy év telt el, 77 ugráson van túl, s köztük jó pár kalandos is akadt.

Lovász Lilla

- Mindig is foglalkoztatott a gondolat, hogy milyen jó lehet az ejtőernyőzés, de azt hittem, ez egy elérhetetlen álom, mivel nagyon sokba kerül. Aztán kiderült, talán mégsem annyira. Az álmomat akartam valóra váltani, amikor harminckét évesen jelentkeztem az Albatrosz Repülő Egyesület ejtőernyős-szakosztályának tanfolyamára - meséli  Krisztina, akinek már első egyedüli ugrása is kalandos volt. Nema kijelölt helyen: a reptértől távol ért földet. 

-  Nem volt éppen a legmegfelelőbb a dobás,  több tapasztalt ernyősnek sem sikerült a reptérre érkeznie. Én kezdőként  nem nagyon tudtam, hogyan kezeljem az irányítózsinórokat, s bár az oktatóm próbált segíteni rádión, végül már nem látott, így annyit mondott, próbáljak  jól helyet találni. A környék tele volt bokrokkal, tavak tarkították a tájat, de aztán sikerült egy fa és egy kerítés között szerencsésen földet érni.


A tanfolyam során  nem csak az irányítást kell elsajátítani, tudjuk meg: - A zuhanás közbeni helyes testtartás nagyon fontos, hogy ne kezdjen el pörögni az ember. Meg kell tanulni, hogy önállóan nyissuk az ernyőt, és hogy biztonságban földet érjünk. Ha már minden jól megy, lehet színezni: én ugrottam például hőlégballonból  és motoros sárkányból is. Utóbbi volt talán a legizgalmasabb, hiszen először ültem ilyen szerkezeten, és máris ki kellett ugranom belőle... 

Krisztina jelenleg az egyedüli hölgy az Albatrosz egyesület ernyősei közt. De vajon mi sarkall egy nőt arra, hogy efféle férfias sportot űzzön?

- Talán leginkább a kíváncsiság. Nem mindennapi érzés a zuhanás és az azt követő repülés: olyankor elfelejtek minden problémát, földi gondot. Csak az ég vesz körül, és ez az igazi szabadság. Bár kimondva nem sok az az idő, amit így tölt el az ember, hiszen mondjuk egy 4000 méteres ugrásnál körülbelül egy percig tart a zuhanás. Ez azonban sokkal többnek tűnik, annyira erőteljes az élmény.

Krisztina azt mondja, nőként nem egészen úgy kezelik a csapatban, mintha férfi lenne, de ez őt nem zavarja, sőt, talán természetes is.

- Eltérő a fiúk hozzáállása, van, aki jobban odafigyel rám, és mindentől óvna, páran pedig kicsit talán lenézően kezelnek. Ez utóbbiakkal nem foglalkozom, az az elvem, törődjön mindenki a maga dolgával. Az ilyen apróságok nem vehetik el tőlem   a zuhanás szabadságát.

Az elméleti oktatást a bekötött légcellás ugrások követik. Ennek lényege, hogy a repülőbe csatlakoztatott bekötőkötél az ugrás után automatikusan nyitja az ernyőt. Ezután a tanuló fokozatosan egyre nagyobb magasságból, önálló nyitással szabadeső ugrásokat hajt végre.

Szerző: Lovász Lilla

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!