Púder Nélkül

2011.08.22. 09:06

Jé, ennyi mindenre jó a paradicsom?!

A paradicsom az egyik legkedveltebb zöldségfélénk. Fogyasztása elősegíti a szervezet fejlődését és az izmok erősödését, megtisztít, valamint erőt ad. A paradicsom rendkívül egészséges, tápanyagokban és az antioxidáns hatású likopinban gazdag zöldség.

Bajdó Bettina

Az érett paradicsom lédús, húsos bogyótermése tápanyagokban gazdag. Szénhidráttartalmának több mint a fele glükóz (szőlőcukor) és fruktóz (gyümölcscukor). A vitaminok közül sok benne a karotin, a B1-, a B2-, és a C-vitamin. Az ásványi anyagok közül káliumtartalmát érdemes a leginkább kiemelni. A paradicsom fogyasztása csökkenti a reumás és ízületi fájdalmakat, és jó hatású a köszvény, valamint különféle gyulladásos megbetegedések esetén. Segíti az emésztést és csökkenti a gyomorsavtúltengést.

Magas víztartalma megelőzi a vér besűrűsödését és oltja a szomjúságot. Külsőleg (arcpakolás) alkalmazva és belsőleg is helyreállítja a bőr PH-értékét, jótékony hatású a zsíros, pattanásos bőrre. A szépségiparban is előszeretettel felhasználják különböző krémek, pakolások és maszkok alapanyagaként. Otthon mi magunk is készíthetünk krémet: a ragyogó bőr érdekében, egy nagyobb paradicsom levét préseljük ki, majd annyi búzaliszttel dolgozzuk össze, hogy arcbőrre kenhető masszát kapjunk. Ezt kenjük az arcbőrre és a dekoltázsra, várjuk meg, amíg alaposan megszárad, végül dörzsöljük le és langyos vízzel alaposan mossunk arcot.
 

Szerző: Bajdó Bettina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!