Púder Nélkül

2011.08.29. 06:28

Szolárium - Függést okoz, mint a drog

Tanorexia - így hívják azokat a kényszeres szoláriumozókat, akik képtelenek leállni a barnítással, még akkor sem, amikor ez már az egészségüket veszélyezteti.

Horváth Viktória


- Járnak hozzánk olyan már-már mániákus barnulni kívánók, akik hetente kétszer-háromszor is befekszenek a szoláriumgépbe - mondta el Németh Ildikó, a Páter Fit- Well szakmai vezetője. - Egyrészt esztétikai kérdésről van szó, szeretnének jól kinézni, a barna bőr elfedi az apróbb bőrhibákat, karcsúsít is, másrészt azt a kellemes érzetet akarják újra és újra átélni, amit a sugárzó csövek adnak.

A fő tanács a szoláriumozóknak Ildikó szerint a mértékletesség. Sokszor nem is látják magukon, milyen barnák, hiába mondják nekik az ismerőseik, a családtagjaik, sőt, azon versenyeznek egymás között, hogy melyikük lesz a legbronzosabb. A fiataloknak nem mutatnak jó példát a bronzbarnára sült hírességek sem, akiknek egész évben szép színük van.

Egyes kutatások szerint négyből egy tinit érint az angol tanning (bőrsötétítés, barnítás) szóból származó tanorexia, amely olyan komoly problémát jelent, mint az alkohol- vagy drogfüggőség.

A szoláriumokat ugyan komolyan ellenőrzik, hogy a csöveket nem bocsátanak-e ki erősebb sugárzást a megengedettnél, de az ajánlottnál gyakoribb használat ellen ez sem véd. Egy-egy leégés pedig örökre nyomot hagy a bőrben, aminek a káros hatásai nem most fognak jelentkezni, hanem majd évek múlva. Egy amerikai tanulmány nem kevesebbet állít, mint azt, hogy a kényszeres szoláriumozók az alkoholistákhoz hasonló tünetekkel rendelkeznek.

- Főleg a nőket érinti ez a függőség, és közülük is a fiatalabb korosztályt. Sajnos legtöbbjük nincs tisztában a káros hatásokkal, nem tudják, hogy ezek majd évek múlva fognak jelentkezni.

Ildikó szerint heti egy szolárium-használat még nem számít kórosnak, ám ez függ az illető bőrtípusától is, hiszen érzékeny bőr esetén még a heti egy is sok, és a gépben eltöltött percek száma is fontos tényező.

Tartsuk tehát be a fokozatosság elvét, különösen akkor, ha érzékeny a bőrünk!

Sokan alapszínüket akarják csak megtartani egész évben, havi egy vagy két barnítással, mások inkább nyáron jönnek, különösen, ha nincsen strandidő, s nem tudnak napozni. De nemcsak a divatlapok által mutatott trendeket akarják így követni a fiatalok. Mivel a csövek által keltett sugárzás endorfint termel, ami felelős az agyban az eufória állapotáért, sokan újra és újra át akarják élni ezt az érzést. Emiatt is kialakulhat a függőség.

Az Európai Unió már régóta szeretné elérni az országaiban, hogy a fiatalkorúak ne járhassanak szoláriumba, de ez idáig sikertelen maradt ez a kísérlete. Igaz, Ausztriában 18 éven aluliak nem használhatják a napágyat, elkerülve így a korai függés kialakulását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!