Púder Nélkül

2012.01.20. 06:41

Egyre több a tiltott abortusz

London - Növekszik az abortuszok aránya azokban az országokban, ahol nem engedélyezik az eljárást, és az összes művi terhességmegszakítás csaknem fele veszélyes körülmények között zajlik - állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport a The Lancet című orvosi folyóirat legfrissebb számában közzétett tanulmányában.

MTI

Míg 1995-ben ezer 15 és 44 év közötti nőre világszerte 35 abortusz jutott, addig ez a szám 2003-ban csak 29 volt, 2008-ban pedig 28. Eközben azonban jelentősen emelkedett a kockázatos, illegális beavatkozások aránya, 1995-ben az összes abortusz 44 százaléka, 2008-ban pedig már 49 százaléka történt így.
   
Gilda Sedgh, a New York-i Guttmacher Intézet kutatója szerint aggodalomra ad okot, hogy - főként a fejlődő országokban - emelkedik a veszélyes beavatkozások száma, növelve a súlyos sérülések és halálesetek számát.
   
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghatározása szerint veszélyes abortuszról akkor van szó, ha a terhességet olyan személy szakítja meg, aki nem rendelkezik az ehhez szükséges képzettséggel, vagy a környezet nem felel meg a minimális orvosi előírásoknak, esetleg mindekét negatív feltétel jelen van.
   
A veszélyes abortuszok 2008-ban 100 ezer beavatkozásból 220 halálesetet okoztak, ez 35-szöröse a legális abortuszok halálozási arányának. Az összes anyai halálozás mintegy hetedét okozzák a veszélyesnek minősülő művi terhességmegszakítások. Évente 8,5 millió nő szorul orvosi kezelésre abortusz utáni súlyos szövődmények miatt.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!