Púder Nélkül

2012.03.26. 08:37

Hogyan győzzük le a klimaxot?

A klimax előbb-utóbb minden nőt utolér, de van, aki könnyebben, más nehezebben vészeli át ezt az időszakot.

Tóth B. Zsuzsa

Ányosiné Mátyás Judit természetgyógyász addiktológus szerint a tünetekre már negyvenéves kor felett számíthatnak a nők.  Mi ilyenkor sokkal érzékenyebbé válunk. Teljesítenünk kell a munkahelyen és otthon, miközben egyre fáradtabbak és depressziósak vagyunk. Mindehhez társul még a kiszámíthatatlan időben jelentkező hőhullám, amikor éjjel arra ébredünk, hogy csuromvíz mindenünk. Mivel a kor előrehaladtával egyre kevesebb ösztrogén hormont termel szervezetünk, ugyanolyan veszélyeztetettek leszünk, mint hasonló korú férfitársaink, akár az infarktus, akár az agyi katasztrófák tekintetében.



Ráadásul lassul az anyagcserénk, egyre több kiló rakódik ránk, ha nem is eszünk többet, mint korábban. Használhatunk hormonkészítményeket, azonban azok veszélyeket rejthetnek magukban. A nyugati orvoslásban hormonpótlást javasolnak, a keleti gyógyászat viszont a gyógynövényeket és az akupunktúrát részesíti előny- ben  mondja Judit. Állítja, hogy az ázsiai nők körében szinte ismeretlen a klimax, mert naponta kétszer esznek szóját, rengeteg zöldséget, gyümölcsöt, és jóval kevesebb húst, mint mi. A szója az egyik leghatékonyabb élelem, amely gazdag fitoösztrogénben, azaz női nemi hormonban és ásványi anyagokban. Jótékony hatású a shitake-gomba és a galagonya is. Ingerlékenységre citromfűteát javalasol Mátyás Judit. Szerinte figyeljünk jobban a betegségek megelőzésére, vegyünk részt rendszeresen a szűrővizsgálatokon. Éljünk a természetgyógyászok által kínált egészségiállapot-felméréssel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!