Púder Nélkül

2012.08.27. 06:22

Vörös tea - Csészényi Dél-Afrika

A dél-afrikai szavannák ízeit varázsolja a csészébe a rooibos, más néven vörös tea. Kiváló választás azoknak, akik figyelnek rá, hogy egészséges élelmiszereket, italokat fogyasszanak.

Lovász Lilla

– Létezik egy, a nyugatfokföldi Cedarberg hegységben őshonos cserje, amely másfél méter magasra is megnő, tűszerű, finoman szőrözött levélkéiből pedig remek főzet, tea készíthető – mondja Polyák Georgina, egy teaház vezetője. – Ezt ismerték fel a helyiek, akik ma már az egész világra exportálják a vörös teát.

Maga a leszüretelt, dohányvágó eszközökkel vágott, zúzott tea egyébként még zöld színű. Ekkor összehantolva, halmokban fermentálják, s ez gyönyörű, pirosas színt kölcsönöz a fűnek, és kiemeli az aromáját. Innen kapta elnevezését is: rooibos, azaz redbush – vörös cserje. A feldolgozás utolsó folyamata a sterilizáció, ezt gőz segítségével végzik. Ezután szárítják, rostázzák, végül csomagolják a teát, tudjuk meg.

 

 

A vörös teában nincs tein, sem koffein, így nem élénkít, és akár esténként is fogyasztható. Sőt, jótékony hatásainak egyike éppen az álmatlanság megszüntetése, de fejfájásra, ingerlékenység ellen, s esetenként a magas vérnyomás csökkentésére is alkalmazható nyugtató, görcsoldó hatása miatt. Az afrikai emberek ekcéma vagy más bőrirritáció esetén a rooibos főzetet közvetlenül a sérült bőrterületre helyezik, de a tea allergiás tünetek, szénanátha esetén is segíthet. Antioxidáns anyagai miatt erősíti az immunrendszert, lassítja az öregedést.

– Érzékeny gyomrúak, gyermekek számára is kimondottan ajánlott, mivel más teafajtákkal ellentétben csersavat nem, ásványi anyagokat, vasat, rezet, káliumot, fluoridot, cinket, mangánt, magnéziumot azonban annál inkább tartalmaz – folytatja Georgina, aki maga is többnyire a rooibos különböző változatai közül választ. – A vörös teák kaphatók ízesített változatban is, ám ez sem lehet mesterséges aroma, erre érdemes odafigyelni vásárláskor. A fahéj, a citromfű, a törökméz nagyszerűen illik a rooiboshoz. Nekem a szőlősgránátalmás a kedvencem.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!