Púder Nélkül

2013.04.03. 12:32

Alma nem esik messze a fájától

Harmadik generációs orvos dr. Borcsányi-Andits Mónika, aki eltért kissé a hagyományos orvoslástól, és a hivatását céltudatosan úgy gyakorolja, hogy a családra is maradjon elég idő.

Merklin Tímea

A karrier az egyik nagyszülői örökségtől a másik nagyszülői örökség irányába ível: az orvosi pályától a tanításig. A küldetés teljesítve, méghozzá azzal a hozzáadott értékkel, személyes hitvallással, hogy a munka nem mehet a család rovására. Nem könnyű megtalálni az egyensúlyt, de nem lehetetlen. 

- Anyai nagyapám is orvos volt, Salköveskúton praktizált, igazi családorvos, akinek a kezei között születtek és haltak meg emberek, több generációt végigkísért, állatokat is gyógyított. Nyáron motorral, télen sílécekkel ment a betegekhez, vagy eljöttek érte lovas szánnal. A nap 24 órájában rendelkezésre állt, az év minden napján, kivéve azt a két hetet, amit a Balatonnál töltött. Nagyon sok időt töltöttem a nagyszüleimnél, mert a szüleim is orvosok voltak, kevés idő jutott rám és a testvéremre, apám gyerekorvos, anyám onkológus volt, a fél gyerekkorunkat a kórházban töltöttük. Volt, amikor mindkét szülőnk egyszerre ügyeletes volt.  Otthon is a gyógyításról beszéltek mindig, a baráti társaságuk is orvosokból állt. A nagynénik, nagybácsik között is sok orvos van. Erős motiváció volt, hogy én is orvos legyek, de már gyerekkoromban elhatároztam, hogy olyan feladatot választok a szakmán belül, hogy a családommal is legyek. Mindkét gyerekemmel itthon tudtam maradni három évig, ez a kapcsolatunkat alapvetően meghatározza. Noémi 14, Olivér 17 éves.


Dr. Borcsányi-Andits Mónika (48) orvos, homeopátiás terapeuta  a Kneipp-orvoslást is tanulja:   Ausztriában, ahol a módszer  elterjedt, így  közvetlenül nyer tapasztalatokat a Kneipp működőképességéről. Fotó:  Kiss Teodóra

- Amikor orvosként dolgozni kezdtem, mást találtam, mint amit otthon láttam. Egy elszemélytelenedőben lévő világba csöppentem, ahol a betegség van előtérben, nem az ember. Három év után abbahagytam a kórházi munkát. Szereztem szakvizsgát megelőző orvostanból, másoddiplomát népegészségügyi szakemberként. Elvégeztem több homeopátiás képzést, mert ebben találtam meg azt az emberközpontú szemléletet, amit kerestem: hogy a gyógyításban a teljes embert tekintsük, a testi-lelki bajokat együtt. Ez az én utam, ez a lelkület sokkal közelebb áll hozzám. Ehhez jött a többi természetgyógyászati ág, például fitoterápia, Bach-virág terápia, a Schüssler-féle arcdiagnosztika.  

Most tudományos fokozat megszerzésére készülök "komplementer medicina" témában. A hagyományos modern orvoslás és a természetgyógyászat nem alternatívái egymásnak, hanem kiegészítői, hiszen az a cél, hogy a beteg meggyógyuljon. A kettő egymás mellett működik. Andits Mónika ezen kívül a Kneipp-orvoslást is tanulja (Ausztriában német nyelven), közreműködött a Hegyháti Kneipp-projektben, előadást tartott, kiadványt lektorált, segít azoknak a képzésében, akik majd a lakosság felé közvetítik a Kneipp lehetőségeit.   

- Úgy gondolom, elsősorban példát kell mutatni. A gyógyító akkor lehet hiteles, ha az életmódjával is ugyanazt üzeni, amiről beszél. Igyekszem a családom számára egészséges táplálkozást biztosítani; futok vagyis inkább kocogok, heti kétszer-háromszor - tökéletes agymosás, kikapcsolódás -, tervezem, hogy asszonyfutást szervezek, jöjjenek velem mások is. A Kneippen azt tanultam, az a jó tempó, ha beszélgetni is tudunk közben. Futás után másképp látom a világot, semmi nem hoz ki a sodromból, minden problémát meg tudok oldani.   

Az orvoslás mellett van egy másik munka is, amit egyensúlyban kell tartani a családdal: a tanítás. Andits Mónika természetgyógyászati tárgyakat tanít a Savaria Egyetemi Központ életmód tanácsadó és rekreációs szakán, az egészségügyi főiskola középfokú képzésén ápolóknak, gyógymasszőröknek oktat anatómiát, részt vesz az ETI-féle természetgyógyász képzésben. Ha a családfán felfelé pillantunk, kiderül: az apai nagyszülők tanítók voltak. Így nem esik messze az alma a fájától. 

És tegyük hozzá:  mindez a szerteágazó tevékenység nem jöhetett volna, nem jöhetne  létre a megfelelő háttér, vagyis a férj, Borcsányi Péter és a család (nagyszülők, tesó, pótnagyszülő) támogatása nélkül.  

KNEIPP - ORVOS SEGÍT A HEGYHÁTON

A hegyháti Kneipp-programban is közreműködik dr. Borcsányi-Andits Mónika, amit mindenekelőtt ismertetni és népszerűsíteni kell, hogy az objektumokat emberek használni tudják.  A Kneipp öt pillére, amin a gyógyítás alapul: 1. hidroterápia (leöntések, különböző hőfokú víz alkalmazásával váltakozó  ingereknek teszi ki a testet), 2. egészséges táplálkozás (zöldségek, gyümölcsök,  tejtermékek), 3. fitoterápia (gyógynövények), 4. mozgásterápia (ésszerű és rendszeres testmozgás), 5. rendterápia (hogyan élhet az ember összhangban önmagával).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!