Púder Nélkül

2013.08.07. 22:00

Színpadon egy szál gitárral

A zene akkor értékes, ha szívből szól – ennek szellemében írja dalait Szatmári Juli, aki ha egy szál gitárral áll színpadra, akkor is zeneszerzőnek, nem pedig énekesnek vagy művésznek tartja magát.

Kummer Dóra

Kilencévesen írta első dalát, énekelni soha nem tanult, tizenkét éve kezdett gitározni.  Az életéről, csak számára is megfogható dolgokról ír. Ha nem ezt tenné, hiteltelennek tartaná magát.

Fontos, hogy tisztában legyünk saját hiányosságainkkal, véli, de tudjuk, mindezek ellenére is értékesek vagyunk. A létezés szeretetét szeretné közvetíteni, ami olykor neki is nehezére esik, de legfőbb célja az, hogy aki a koncertjéről hazamegy, vigyen magával valamit útravalóul. 

Mellékesnek tartja, hogy irodai munkát végez, mert ő nem ennek él. Fontosabb számára az angol, német felsőfokú nyelvtudása, ami neveltetésében gyökerezik. Édesanyja német, tőle és szülei angol kultúrkör iránti érdeklődéséből sokat merített. Hálás családjának azért is, mert amíg tanult, végéig mellette álltak.

Támogatja nővére és férje, akivel egy hónapja házasodtak össze.  Néha egyedül lép színpadra, de jobban szeret együtt játszani Günsberger Ákos gitárossal és Rozsnyói Judit hegedűssel. Öt évig az April duó tagja volt, ami megszűnt, amikor befejezte tanulmányait a Gazdasági Főiskolán, és hazaköltözött Budapestről.

Szatmári Juli akkor is zeneszerzőnek tartja magát elsősorban, és nem előadónak, amikor éppen egy szál gitárral a színpadon ül és énekel. Úgy véli, fontos, hogy tisztában legyünk saját hiányosságainkkal, de tudjuk, mindezek ellenére is értékesek vagyunk (Fotó: Kiss Teodóra)


Judittal több tehetségkutatót is megnyertek, legutóbb pedig Szatmári Juli egyedül, énekes-gitáros produkciójával lett holtversenyben első helyezett a Stone Deserttel az Átjáró tehetségkutatón. 19 évesen is részt vett már ezen a versenyen, akkor szombathelyi zenészekkel lépett fel, de akusztikus játékuk nagyon elütött a sok rockzenei fellépőtől. Ezért kíváncsian várta a 2013-as Átjárót, ahová most változatos stílusú zenekarok jelentkeztek.

Büszke rá, hogy hat-hét évvel ezelőtt lehetősége volt játszani a Sziámi zenekarral. Gasner Jánossal a Trafóban találkozott, ahol megmutatott neki néhány dalt, amiket később összepróbáltak, végül együtt játszották Juli számait. Zenéjében ötvözi a dzsesszt és a popzenét, maga írja dalszövegeit. Van ugyan néhány feldolgozása, de azok szövegeit teljesen átírja, zenéjét dzsesszesíti. Azt mondja, más stílusban is el tudná képzelni magát, az elektro például vonzza, pont azért, mert egy másik végletet képvisel.  

Központi helyen szerepel életében a vallás, neki az istenség egy energiát jelent. Úgy véli, kapcsolata is akkor fordult igazán komolyra, amikor tudatosan kiálltak isten és a család színe elé. Legfontosabbnak az életrevalóságot, a boldogságra való képességet és ezek helyes kiaknázását tartja.  Álma, hogy a zenéből éljen, mert akkor minden energiáját ebbe fektethetné. Első lépésként jövőre szeretne kiadni egy lemezt zenekarával. Addig is folyamatosan szervezik koncertjeiket.A lét szeretetét kívánja a dalaival közvetíteni, az istenség egy energia számára


Juli 12 évesen kezdett gitározni Szombathelyen Várkonyi Zoltánnál. Érettségi után került Budapestre, ahol Nyeső Marinál folytatta a tanulmányait. Rozsnyói Judittal hozták létre az April duót, amellyel több tehetségkutatón vettek részt: 2007-ben a Klebelsberg Kunó Amatőr Tehetségkutató versenyen 1. helyezést nyert. 2008-ban a Kultúrpart dalversenyen szakmai különdíjat kapott. 2009-ben a SILEX Tehetségkutató versenyen szerepel a Corvin Művelődési Házban, 2012-ben a Talentometer Tehetségkutató versenyen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!