Púder Nélkül

2013.12.11. 12:25

Az ünnepek előtti depresszió

A közelgő ünnep nem mindig tölt el minket boldogsággal, mit kezdhetünk a váratlanul ránk törő szorongással? – Kurán Zsuzsát kérdeztük.

Merklin Tímea

–„Az én kedves kis falumban / Karácsonykor / Magába száll minden lélek.” – idézi Ady Endrét a pszichológus.  – Minden családban más az ünnep forgatókönyve, mások a szokások, más szent este a hagyományos étel. Az együttlét fontossága és az egymásra figyelés az, ami hasonlóvá teszi a karácsonyunkat. Fontos, hogy a gyerekek érezzék és később ők is átadják saját családjuknak, hogy a családi kör, a jó beszélgetések, a nagy nevetések az életben soha el nem felejthető szükségleteink. Szerencsésre sok családban hagyomány a közös sütés-főzés, majd a közös társasozás, egymás segítése. Ha kezd elhatalmasodni rajtunk a félelem és szorongás, ahogy közeledik az ünnep, érdemes végiggondolnunk nekünk vajon hogy esne egy közös sütés, egy közös vacsora, séta vagy társasozás a családdal, barátokkal? Lehet, hogy pont elég, ha mi is valami hasonlót ajándékozunk? Öleljük meg egymást, beszélgessünk, mosolyogjunk és kis időre szálljon magába minden lélek...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!