Púder Nélkül

2011.07.16. 12:08

A legfinomabb tökgyerek a nyár slágere

A kisgyerekek rettegnek, ha magját megeszik, hasukban kerek dinnye nő majd. Aggodalomra azonban semmi ok, az édes gyümölcs magjával együtt is egészséges.

Kiss Anna

A nyár egyik legnagyobb slágere a lédús dinnye a tökfélék családjába tartozik. Az uborka és a cukkini édes-testvérét azonban meglepő módon gyümölcsként tartjuk számon.

– Egy érett görögdinnye 90–95 százalékban vizet tartalmaz, mely tulajdonsága egyedülállóvá teszi a gyümölcsök között – tudtuk meg Bognár Beatrixtól, a  zalaegerszegi Centrum Áruházban található gyümölcs- és zöldségkereskedés eladójától.
– Mi itt az üzletben csakis magyar fajtákat árulunk, melyek az Alföldről és Somogy megyéből érkeznek.

Mint megtudtuk, egyelőre a görögdinnyét többen keresik, mint sárga héjú társát.  Ennek magyarázata az lehet, hogy a sárgadinnye íze annyira karakteres, hogy időbe telik, míg megtanuljuk élvezni. Ugyanaz a helyzet, mint az olívabogyónál, kevés gyerek szereti, aztán felnőttkorukra megkedvelik. A sárgadinnyének rengeteg fajtája van, melyek héjukat és húsuk színét tekintve különböznek egymástól.

Már időszámításunk előtt is ismert és fogyasztott gyümölcs volt, az egyiptomi fáraók piramisaiban több, dinnyéről készült rajzot is találtak. További érdekesség, hogy a görögdinnyének semmi köze a görögökhöz, származási helyeként leggyakrabban Ázsiát vagy Afrikát említik. A kerek étek népszerűsége annak is köszönhető, hogy nagyon egészséges: rendkívül sok vitamin van benne, ráadásul alacsony energiatartalma miatt a fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják.

A sárgadinnye gazdag kálciumban és magnéziumban, a nagy mennyiségű karotinnak köszönhetően pedig hatékony immunerősítőként is. Megköti a szabadgyököket, így öregedésgátló hatása is van.

A görögdinnye is kitűnő vitaminforrás, magas a foszfor, cink, vas és szelén tartalma is. Ahogy a paradicsomban, úgy benne is megtalálható a likopin, amely segít a daganatos betegségek megelőzésben.

A legfinomabb sárgadinnye kiválasztásához hagyatkozzunk orrunkra. Az édeskés illatú, szára környékén puha gyümölcsököt válasszuk, míg piros húsú társánál kopogtassuk meg a zöld héjat, s ha a dinnye kongó, mély hangot ad ki, biztosak lehetünk benne, hogy elég érettet vásárolunk. A fáraók eledele tehát bárhogyan és bármikor fogyasztható, akár sörre is... 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!