Púder Nélkül

2011.02.25. 12:55

Az arckrémek divatos összetevője a baromfitarajból nyert hialuronsav

Érdemes jól átböngészni a krémek összetevőinek listáját, amelyről egyébként kevesen tudják, hogy minél előrébb szerepel egy anyag, annál többet tartalmaz belőle a kence.

S. Töttő Rita

Én előszeretettel olvasgatom vásárlás előtt a krémek összetevőinek listáját, mert számos fontos információ kiderül belőle, amely a jól eltalált marketingszövegekből rendszerint hiányzik. A legtöbb hidratáló krém első  és éppen ezért legnagyobb arányú  összetevője az aqua, vagyis a víz.  Ám az, hogy a bőr milyen mértékben tudja a vizet hasznosítani, attól függ, milyen minőségű vízmegkötő anyagokat tesznek a krémbe. A glicerin például ilyen anyag, viszont csak a bőrfelszínen hat, nem juttatja a nedvességet a mélyebb rétegekbe. A collagen (kollagén) szintén erre való. Az emberi szervezet is előállítja ezt az anyagot, viszont az idő múltával egyre kevesebbet. A legtöbb krémben állati melléktermékekből származó kollagént használnak, amely szintén csak a felszínen képes hatni. Van azonban az emberi kollagénnel azonos változat is.


Sok termék összetevőjében találkoztam már a lactic acid-dal, vagyis a tejsavval, amely vízmegkötő anyag, ahogy a manapság divatos urea (karbamid) is. Utóbbival kapcsolatosan azonban azt mondják: noha valóban jó vízmegkötő anyag, de épp ezért  még a bőr saját  víztartalmát is elvonja. Így a bőr természetes hidratáltsága elvész, s ezért mindig külső segítségre (újabb és újabb krémekre) lesz szüksége.
A legtöbb testápolóban és sok arckrémben is található paraffin, paraffinum liquidum vagy más hasonló nevű anyag, amiről nem árt tudni: ezek olyan olcsó kőolajszármazékok (ásványi zsírok és olajok), amelyek a bőr felszínén tapadnak meg, nem szívódnak a bőrbe. Eltömítik a pórusokat, gátolják az izzadást, ezért pattanásos, mitesszeres bőrre nem ajánlatos kenni.

Divatos hidratáló összetevő még az aloe vera, a shea butter (karitévaj: anyagcserefokozó növényi zsír) és a  hyaluronic acid (a hialuronsav állítólag baromfitarajból nyert természetes anyag) is. A vitaminok közül a C (ascorbid acid  halványító) és  az E (tocopheril acetate - nagyon jó antioxidáns)  fontos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!