Púder Nélkül

2011.12.07. 06:07

Demcsák Zsuzsa receptkönyvet írt kisgyerekes szülőknek

Végy egy nagy kanál anyai szeretet, tégy hozzá bőven türelmet és kitartást, adj hozzá energiát és jókedvet - ez Demcsák Zsuzsa családiélet-receptje. Manapság mindenki receptkönyvet ír, a TV2 reggeli műsorvezetője sem maradhat ki a sorból. De amit letett az asztalra, egészen más, mint a többi...

Osváth Sarolta

Konyha, tündérek - receptkönyv kisgyerekes szülőknek a könyv címe, amely több mint száz receptet, színes fotót tartalmaz. A kész ételeken kívül az elkészítés fázisaiba is bepillanthatunk, láthatjuk, amint Benedek és Tamara, a szerző gyermekei nagy élvezettel segédkeznek a konyhában. Arról, hogy ez nem csalás és nem ámítás, hanem szinte mindennapos gyakorlat az életükben, a könyvbemutató sajtótájékoztatóján is meggyőződhettünk. Természetesen Demcsák Zsuzsa meghívta kisgyermekes kollégáit, hogy a népes csapatot is bevonja az együtt főzés örömeibe. Az apróságok  már két-három évestől  hatalmas lelkesedéssel prezentálták, hogy ebben van valami... Valami igazán jó. Ahogy a szülők segítségével szilvalekvárral pakolták meg a kinyújtott, kockára vágott tésztát és papuccsá göngyölték, ahogy ügyes kis kezükkel zöldfűszerekkel rakták meg a halszeleteket, az maga volt az önfeledt játék, amit ráadásul anyával, apával közösen lehet csinálni. A végeredmény pedig az ízletes étel - reggeli, ebéd, vacsora -, aminek elfogyasztása is közös élvezet.

Demcsák Zuzsa őszintén leírja: kétgyermekes anyává válásának voltak olyan fázisai, amikor azt sem tudta, mihez kapjon, és eközben a gyerekek számára koruknak megfelelő és nekik is tetsző fogásokat készítsen. Segítségért fordult az édesanyjához, nagymamájához, a barátnőihez, forgatta a jobbnál jobb szakácskönyveket, majd rájött, a saját útját kell járnia. Eleinte kudarcok is érték, bár - mint írja - mindig szeretett a konyhában sertepertélni, de a gyerekek megszületése előtt nem főzött rendszeresen, a családban jól főző asszonyok mellett erre nem is volt szüksége. Mostanra kitapasztalta, melyek azok az ételek, amelyek tuti bejönnek Tamarának és Beninek, és viszonylag gyorsan, kevés, de minőségi alapanyagból elkészíthetőek. Zsuzsa alapelve, hogy sok zöldséggel, vitaminnal, értékes fehérjékkel lássa el gyermekei szervezetét, módszere pedig a közös kajakészítés. Így némiképp enyhíthető az a probléma is, hogy a gyerek válogat, és a kétségbeesett anyuka a hűtőszekrény teljes tartalmát elépakolja, mégsem találja el, éppen mit szeretne. Igaz, ez a módszer sokkal több odafigyelést és türelmet igényel a szülőktől, hiszen a konyha veszélyes üzem a kisgyerekek számára, de Zsuzsa állítja, megéri. A könyv különleges ötlettel is segíti a kisgyermekes szülőket: a receptekhez kipróbált gyerekfeladatot is mellékel, így az olvasónak azt sem kell kitalálnia, mit bízhat a kicsikre és mit nem. 
 
A háziasszony-anyuka szerepben bemutatkozó Demcsák Zsuzsa nekünk azt is elárulta, a karácsonyi ünnepi sütés-főzésbe is bevonja a kicsiket.
-  Ez különösen nagy élvezet számomra, mert mindenre van idő, nem kell sietni, mint hétköznap, amikor farkaséhesen hazaérünk az oviból, edzésről, és gyorsan összeütünk valamit. A másik különlegesség, hogy az idén először a hatéves Tamara is részt vesz a 24-i vacsora elkészítésében. A családi hagyomány szerint ugyanis nálunk ekkor csak a nők főznek - árulta el Zsuzsa.
 
- A menüből nem hiányozhat a bejgli, a mákos-diós tekercseket mi fogjuk az idén először, Tamarával ketten megsütni az egész családnak. Beavatott abba is, hogy a készülődés jó néhány tepsi mézeskalács sütésével kezdődik, majd a csemegéket bedobozolják, hogy mire eljön az ünnep, jól megpuhuljanak. A habcsókot is saját gyártásban állítják elő, jut belőle a karácsonyfára és a lakás egyéb helyeinek díszítésére, de általában mire az ünnep elérkezik, már el is fogy, többször utána kell termelni. Szenteste aszaltszilva-krémleves kerül az asztalra, majd egy méretes bébipulyka, egészben, gesztenyével töltve.

- Elmaradhatatlan nálunk a hagyományos, magyaros töltött káposzta is, de még nem döntöttük el, hogy édesanyám vagy én készítsem az idén, attól függ, melyikünknek lesz majd jobban ideje rá. Megpróbálkozom majd a tipikus angol karácsonyi pudinggal is, ez nagyon édes, nagyon cukros édesség, tele van aszalt gyümölccsel. Ilyenkor félretesszük az egyébként nagyon komolyan betartott szabályt, hogy minél kevesebb cukrot, édességet együnk. Az ünnepek ilyen tekintetben is különböznek a hétköznapoktól - mondta Demcsák Zsuzsa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!