Púder Nélkül

2010.11.25. 12:27

Hajfestékek, színezők tesztje: nem rákkeltő, de allergizáló

Hajfestékeket tesztelt a Tudatos Vásárlók Egyesülete. Rákkeltő anyagot egyikben sem, allergizáló, érzékenységet fokozót azonban mindegyikben találtak.

S. Töttő Rita

A Tudatos Vásárlók Egyesülete hazánk népszerű hajfestékeit tesztelte. Hét szintetikus festéket és három növényi alapú színező port vizsgáltak laboratóriumi tesztben s  a csomagoláson levő fogyasztói tájékoztatás alapján.
 
A laborvizsgálat a három henna hajszínező por pH-értékét a semleges (7-es) érték közelében mérte, ezzel szemben a szintetikus festékek pH-értéke mind lúgos (9,3-10) volt. Ezek az értékek még elfogadható szintet jelentenek.
 
Szintén jó hír, hogy a vizsgált 10 termékben a tiltott (rákkeltő) primer aromás aminok közül egyik sem volt kimutatható, viszont az egyik természetesnek hitt, henna alapú festékben allergént is használnak.

A címke alapján azt is megvizsgálták, hogy tartalmaznak-e a termékek engedélyezett, de allergizáló  hatású anyagot: PPD-t (parafenilén-diamint), toulen diamint, aminophenolt vagy resorcint. Két, csak természetes anyagot tartalmazó  terméktől  eltekintve  mindben előfordultak ezek az  összetevők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!