Púder Nélkül

2011.12.29. 08:18

Ingyen eltávolítják a PIP-mellimplantátumokat Venezuelában

Térítésmentes műtétet ajánl fel a venezuelai egészségügyi kormányzat az érintett nőknek a francia gyártmányú PIP-mellimplantátumok eltávolítására. Egy magyar szakértő szerint indokolatlan a PIP-mellimplantátumok miatti pánikkeltés.

MTI

A francia Poly Implant Prothese cég szilikonbetétével élő nők adott kórházakban jelentkezhetnek plasztikai beavatkozásra, amely azonban csak az implantátum eltávolítását jelenti, az újabb betétek elhelyezése nem térítésmentes.
"Ezek a páciensek kockázatnak vannak kitéve" - mondta Eugenia Sader egészségügyi miniszter, hozzátéve, hogy a beavatkozást nem szükséges sürgősséggel elvégezni, tetszés szerinti időpontban kereshetik fel a nők a kórházakat.
Jose Horacio Aboudib, a brazil plasztikai sebészek szövetségének elnöke ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy eltávolítaná az implantátumokat azoknál a pácienseknél, akik ezt kérik, de nem látja szükségét, hogy mindenki műtétre menjen.
Argentínában egy 50 nőből álló csoport kedden perrel fenyegette meg plasztikai sebészeit, ha nem cserélik ki ingyen a tökéletlen francia implantátumokat. A csoport vezetője, Virginia Luna ügyvéd - akinek magának is PIP-szilikonbetéte van - elmondta, hogy öt kliense már peren kívüli megegyezésben elérte az ingyenes cserét. Amennyiben a többieknél ezt nem sikerül elérni, perre mennek - tette hozzá.
Az, hogy a venezuelai ingyenes eltávolítás hány nőt érintene, csak közelítőleg adható meg. Az országban évente 35-40 ezer mellnagyobbító műtétet végeztek el, többségét PIP-implantátummal.

Szakértő: indokolatlan a PIP-mellimplantátumok miatti pánikkeltés

Molnár Csaba, a plasztikai és égéssebészet országos szakfelügyelő főorvosa szerint nincs kimutatható összefüggés a felderített daganatos esetek és a PIP-implantátumok között. Elővigyázatosságból ajánlott a PIP-mellimplantátumok cseréje, minden más megalapozatlan állítással indokolatlanul keltenek pánikot az érintett nők körében.

A szerdán az MTI-hez eljuttatott "PIP-implantátum-botrány - legendák, rémhírek, tények és valóság" című írásában a főorvos kifejtette: a francia egészségügyi hatóság (AFSSAPS) 2010. március 29-én felfüggesztette a Poly Implant Prothese (PIP) cég által gyártott emlőimplantátumok forgalmazását és felhasználását, mert az elvégzett vizsgálatok adatai szerint a gyár nem megfelelő minőségű alapanyagot használt a gyártás folyamatában, ezért ezek az implantátumok gyakrabban szakadtak ki, és emiatt több páciensnél kellett elvégezni az implantátumok eltávolítását és cseréjét.
   
Mint írta, a 2010. márciusi betiltás óta folyamatosan gyűjtötték és jelenleg is gyűjtik a PIP-implantáltak ellenőrző vizsgálatainak adatait. Ezek ismeretében az AFSSAPS azt ajánlotta, hogy a PIP-implantáltak féléves gyakorisággal menjenek orvosi ellenőrző vizsgálatra, továbbá hogy a kiszakadásra gyanús esetekben mindkét oldali implantátumot távolítsák el. A megnagyobbodott nyirokcsomók esetére azt javasolták: csak azt kell eltávolítani, amelyik a méreténél fogva panaszt okoz, de nincs szükség az összes nyirokcsomó kivételére. Az ép PIP-implantátumok elővigyázatosságból történő cseréjét pedig mérlegelni kell, ha a páciens kéri - ismertette az orvos.
   
Molnár Csaba írásában arra is kitért: mostanában egyes híradások már rákkeltő anyagról és  implantátum azonnali kivételének szükségességéről szóltak, pánikot előidézve a PIP-implantátum-beültetésen átesett nők körében, sőt azok közül is sokan kétségbeestek, akik más gyártmányú implantátumot kaptak az elmúlt években.
   
Ehhez képest - mint írta - az AFSSAPS legutóbb december 16-i adatai alapján december 23-án adott ki sajtóközleményt legújabb ajánlásaival. Ebben leszögezték: nincs kimutatható összefüggés a felderített daganatos esetek és a PIP-implantátumok között, tehát nincs arra vonatkozó adat vagy bizonyíték, hogy a PIP-implantátumoknak szerepük lenne ezen betegségek előidézésében. Továbbá: a PIP-implantáltaknál nincs nagyobb valószínűsége emlődaganat kialakulásának, mint egyéb típusú implantátum viselő nőknél, illetve azoknál, akiknek nem ültettek be implantátumot.
   
A francia hatóság módosított ajánlása szerint az ellenőrző vizsgálaton fel kell ajánlani az épnek bizonyult implantátumok cseréjét is, de csak elővigyázatosságból, mert a kiszakadás esetén fellépő gyulladásos komplikáció megnehezíti az eltávolítást és az azonnali implantátumcserét. Azoknak pedig, akik nem vállalják a cserét, továbbra is a félévenkénti orvosi ellenőrző vizsgálatot javasolnak.
   
"Mindezek alapján sem sürgős implantátumkivételt, sem kötelező implantátumeltávolítást nem rendeltek el a francia egészségügyi hatóságok" - szögezte le a főorvos, hozzátéve: "minden, a médiában megjelenő olyan hír, amely ezzel ellentétes, valótlan, megalapozatlan állítás, egyedüli célja a szenzációkeltés. Ezzel együtt indokolatlanul pánikot kelt az érintett nők körében."
   
A francia kormány múlt pénteken azt ajánlotta: a nők óvintézkedésként vetessék ki az implantátumot, amelyet a francia gyártó világszerte értékesített. Ugyanakkor Nora Berra egészségügyi államtitkár is kiemelte: nincs közvetlen bizonyíték arra, hogy összefüggés lenne a rossz minőségű szilikon és a rák megjelenése között.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!