Púder Nélkül

2010.10.05. 09:07

Nem elég, ha csak beszélgetünk a növényekkel...

PLT-információ – Hogyan állapítsuk meg, hogy mikor és mennyi tápanyagra van szüksége virágainknak? Mindent megteszünk, a növényt igényeinek megfelelő helyen tartjuk és öntözzük, beszélünk hozzá, mégis csak kókadozik, sárgul és hullatja a leveleit?

Szabados Judit

Némi diagnosztikai gyakorlattal felvértezve rögtön tápanyaghiányra gondolhatunk. Körülbelül négyhavonta érdemes tápoldatozni a cserepes növényeket, hisz kiegyensúlyozott fejlődésükhöz nem elég a rendszeres locsolás, de nélkülözhetetlen a rendszeres tápoldatozás is. A növekedés közben felélik a cserépben lévő föld tápanyagkészletét, amit ha nem pótolunk, fejlődésük lassulhat vagy akár meg is állhat.

Érdemes tavasztól őszig végezni a tápoldatozást, hisz ilyenkor nagyobb mértékben használják fel a talaj tápanyagait, mint a téli vegetáláskor. Persze előfordulhat, hogy a növény levelei halványabbak, ilyenkor érdemes egy kicsit tápoldatozni évszaktól függetlenül. A virágzás előtt álló növények is meghálálják a gondoskodást, de ügyeljünk arra, hogy ne tápoldatozzuk túl, mert kiéghet a növény. Egyes növények jobban, míg mások kevésbé szeretik a trágyázást. A tőzeges talajba ültetett fajoknál elengedhetetlen a rendszeres és gazdag tápanyag-utánpótlás, míg a selymes, szőrös levelűek, a fenyőfélék és a páfrányok nagyon érzékenyek az erős tápoldatozásra. Sérült gyökérzetű vagy frissen átültetett növényeket sose tápoldatozzunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!