Púder Nélkül

2010.09.16. 09:31

Tippek az önéletrajz íráshoz

Az önéletrajz talán a legfontosabb része az álláskeresésnek, hiszen ez adja az első képet, amit leendő munkáltatónk rólunk kap. Nincsenek szabályok, csak tanácsok.

Horváth Viktória

Gondolkodjunk a munkaadó fejével: egy idő után minden jelölt ugyanolyannak fog tűnni neki, ezért válasszunk különleges formázást, olvasható és ránk jellemző, egyszerűen díszített stílust. Fontos a jó arckép is, amit az önéletrajzhoz csatolhatunk, lehetőleg ne valamelyik családi képről vágjuk ki magunkat, s az italozós, bulizós képeket is hanyagoljuk!

Ne feledkezzünk meg a motivációs levélről: ebben nem túl hosszan, lényegretörően írjuk le, a munkáltató miért jár jól velünk. Az önéletrajz bal felső részében az általános adataink szerepeljenek: név, lakcím, telefonszám, születési idő és hely, e-mail cím és családi állapot. Ezután következzenek a végzettségre vonatkozó adatok: iskolák évszámmal, településnévvel és szakkal együtt, majd a szakmai tapasztalat részletezése. Írjunk a készségeinkről, például jó csapatjátékos, remek szervező, kiváló kommunikátor, hibátlan problémamegoldó stb. A nyelvtudásról és az autóvezetéshez kapcsolódó jogosítványainkról se feledkezzünk meg. A számítástechnikai ismeretek részt akkor is töltsük ki, ha nincs semmiről végzettséget igazoló papírunk. Végezetül a hobbik felsorolása maradt: ez az a hely, ahol esetleg szimpátiát kelthetünk, közös érdeklődési kört találhatunk a leendő főnökkel.

Lehetőleg távolítsuk el a túl frivol vagy italozós képeket közösségi adatlapjainkról is, lehet, hogy a munkáltató ezeket is megnézi, s az alapján fog dönteni mellettünk vagy éppen ellenünk...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!