Púder Nélkül

2011.10.22. 13:24

Valóságshow-k: negatív hatás a fiatal lányokra

A koruknál érettebbnek és okosabbnak, a kortársaik példaképének, illetve a céljaik elérésében szinte megállíthatatlannak tekintik magukat azok a fiatal lányok, akik rendszeres nézői a különböző valóságshow-knak - derült ki egy átfogó amerikai tanulmányból.

MTI

Az amerikai lány cserkészszövetség kutatórészlegének tanulmánya az ország különböző részein élő 1141 lány bevonásával készült. A szakemberek azt vizsgálták, hogy milyen hatással lehetnek a valóságshow-k a fiatalok lányok kamaszkori fejlődésére. A 11 és 17 éves kor közötti résztvevők különböző társadalmi rétegekből érkeztek és nagyjából 50 százalékuk vallotta magát rendszeres valóságshow-nézőnek. A két csoport - a nézők és a nem nézők - világszemléletében tapasztalt jelentős eltérések a szakembereket is meglepték.
   
"Összességében a legtöbben úgy gondolták, hogy a valóságshow-k tényleg igaziak és nincsen megírva" - mondta Kimberlee Salmond, a szervezet kutatója. Hozzátette: a fiatal amerikai lányok elsőszámú tevékenységének számít a tévénézés, amely heti 12 órájukat tölti ki. A rendszeres valóságshow-nézők 78 százaléka, a többiek 54 százaléka értett egyet azzal, hogy a pletykálkodás a lányok közötti kapcsolatok velejárója. 
   
Az előbbiek 68 százaléka gondolta úgy, hogy a rosszindulatúsággal fűszerezett ravaszság hozzá tartozik a lányok természetéhez, és 63 százalékuk találta nehéznek, hogy megbízzon más lányokban. A valóságshow-kat nem nézők körében ez az arány mindkét esetben 50 százalék volt. A "függők" hajlamosabbak voltak úgy vélni, hogy a lányoknak muszáj versengeniük egy fiú figyelméért és rengeteg időt kell fordítaniuk a külsejükre.
   
Úgy vélték a randizás és a párkapcsolat boldogabbá teszi őket, illetve, hogy egy lány értékeit a külső megjelenés alapján kell mérni. Ezen kívül hajlamosabbak voltak azt gondolni, hogy hazudni kell a célok eléréséhez, hogy az ismertség több tisztelettel párosul és, hogy el kell taposni másokat a siker érdekében.
   
Hatvanöt százalékuk állította, hogy kedvenc valóságshow műsoraik új ötleteket és távlatokat nyitottak meg számukra és valamivel kisebb százalékuk vált érzékenyebbé a társadalmi problémák iránt, vagy tanult új dolgokat a műsorokból.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!