Rábagyarmat

2015.10.15. 13:45

Isten veled, Jóska! - Egykori polgármesterüktől búcsúznak a rábagyarmatiak

Szomorú szívvel értesült Rábagyarmat lakossága, hogy korábbi polgármesterünk, Horváth József életének 66. évében elhunyt. Személye nélkülözhetetlen része volt mindennapjainknak, hiányának feldolgozása nehéz feladata lesz a falunak.

Szerető családban nőtt fel, gondoskodóan nevelő szüleivel és húgával. Már fiatalon a közösség tevékeny irányítója volt. Kortársai az ő szervezésével töltöttek emlékezetes nyarakat a Balatonnál, és sokan a tengert is vele látták meg először. Felnőttként is közösségünk életének motorja volt.  Először tanácselnök-helyettesként, majd a rendszerváltást követően öt cikluson, húsz éven keresztül társadalmi megbízatású polgármesterként dolgozott. A község mai arculatának kialakításában elvitathatatlan érdemei vannak. Hivatali ténykedése alatt épült ki a gáz- és szennyvízhálózat, valamint a kábeltévé- és internet-csatlakozási rendszer. Jó hangulatú falunapok, idősek farsangi ünnepségeinek szervezése fűződik a nevéhez. Polgármesteri időszaka után egy cikluson keresztül képviselőként mentorálta a falu új vezetésének munkáját. Tapasztalataival, jó tanácsaival, viták során higgadt érvelésével volt a segítségünkre.

Nem alapított saját családot. Rajongva szerette húga családját, és hasonlóan érzett választott nagy családja, a falu lakossága iránt is. Legendásan híres jószívűsége, segítőkészsége a hivatalos ügyeken kívűl is megmutatkozott. Önzetlenül segítette a helyi sportegyesületet, mecénása volt a színjátszókörnek, melynek tagjaként a színpadon is emlékezetes sikereket aratott.

Szorgalma és kitűnő üzleti érzéke a munkahelyén vezető beosztásba segítette. Pályafutása 24 éve alatt az ALCUFER körmendi telepének vezetője volt. A vezetésével elért eredményekkel kivívta főnökei, emberséges viselkedésével beosztottjai elismerését egyaránt. Kemény munkával elért egzisztenciája lehetővé tette számára karítatív célok támogatását. Polgármesterként, borlovagrend tagjaként és magánemberként is szívesen adakozott jó célokra.

Élete egyik legfontosabb részének tartotta erdélyi kapcsolatait. Vezetésével közel negyven alkalommal látogathattak a hívek a híres csíksomlyói zarándokhelyre. Személyes kapcsolatai révén kötött partnerségi szerződést Csíkmadaras és Rábagyarmat. Többször hívta a testvér település művész együtteseit vendégszereplésre, akik emlékezetes előadásokat tartottak nálunk. Közreműködésével a színjátszócsoportunk is többször bemutatkozhatott Erdélyben, nagy sikerű színdarabokkal.

Polgármesteri munkájának huszadik évfordulóján a Vas Megyei Közgyűlés kitüntető oklevéllel jutalmazta.  Hivatali idejének végeztével, 2011-ben a község képviselő-testülete díszpolgári címmel tüntette ki. Tartalmas és szép élete végeztével – melyet rövid ideig beárnyékolt betegsége – illik rá a mondás: „Ott voltam, ahol lennem kellett, megtettem, amit tennem kellett! „.

Tisztelt Polgármester úr, kedves Jóska, Isten veled, nyugodjál békében!

Rábagyarmat képviselő-testülete

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!