Rábapaty

2017.01.19. 09:41

Táncba torkollott a Röfinap Rábapatyon

Szalmával pörkölés, feldolgozás, pálinka, reggeli, kolbásztöltő vetélkedő, ebéd, disznótor: minden úgy, mint régen. Tömören összefoglalva ez jellemezte a IV. Röfinapot és kolbásztöltő versenyt Rábapatyon.

Szabóné Lázár Éva

A korábbi évekhez hasonlóan az önkormányzat és a Rábapatyért Közhasznú Egyesület közös szervezésében rendezték meg szombaton a kultúrház udvarán a Röfinapot.

A hagyományoknak és a népi szokásoknak megfelelően ölték le a disznót, amit előtte elkábítottak. A vért egy nagy edényben felfogták, és folyamatosan sóval keverték el, megakadályozva az idő előtti alvadást. Ebből készült a véres hurka.

Ezt követően az oldalára fektetett állatot szalmával borították be, majd meggyújtották a szalmát, és egy vasvillával folyamatosan igazgatva az égő szalmát a perzselést addig végezték, míg pirosas színűvé pörkölődött a bőr, majd forró vízzel leöntötték, és tökéletesen tisztára dörzsölték azt. A böllérfeladatokat a tatai Gölbasi vitézeinek egyike vállalta, aki nagy szakértelemmel, biztos kézzel bontotta részeire a disznót.

Az orjára bontást követően összehangolt munkával kezdődött el az állat feldolgozása. Készült sült pecsenye, hurka, kolbász és toros káposzta.

Míg a sátorban sült a sok finom disznóság, addig az épületben a kolbásztöltő verseny zajlott. Tizennyolc csapat készített a megadott öt kiló húsból különböző ízesítéssel kolbászt. A lelkes helyi csapatok mellett hagyományőrző csoportok, (a tatai Gölbasi vitézei, a Fekete Sereg Szombathelyről, az Örnyék lovas íjászok Szentgotthárdról, a Kőszegi Darabontok,) a jákfai önkormányzat és az egyik nagykereskedelmi áruház csapata is neveztek a versenyre.

Az elkészült kolbászokat a csapattagok megsütötték, amelyekből a zsűri kiválasztotta a három legízletesebben elkészítettet. A csapatok közül választottak különdíjazottakat is, itt mérvadó szempont volt a legízlésesebb tálalás és a legdekoratívabb megjelenés. A verseny eredményét Szijártó László, a Vas Megyei Közgyűlés tagja hirdette ki.

A jó hangulatú nap zárásaként az elfogyasztott kalóriákat a Nicki Fergeteg Néptáncegyüttes vezetésével egy vidám táncházzal próbálták ledolgozni a résztvevők. A táncba szívesen bekapcsolódtak a helybeliek és a vendégek is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!