Receptek

2013.02.12. 17:52

Fánk másképpen, édesen vagy sósan

Lassan a végére ér a farsang, egy nagy adag fánkot azonban még gyorsan elfogyaszthatunk. Az alábbi recept alapján készülő finomsággal azok is megpróbálkozhatnak, akiknek egyébként nem erős oldaluk a fánksütés.

Simon Erzsébet

Az ötletadó Molnár Sándorné, Gizi, aki rétesével, bejglijével és finom egytálételeivel már máskor is elkápráztatott bennünket. Ezúttal egy farsangi édességet ajánl.

Molnár Sándorné Gizi ezúttal a farsangi fánk egy könnyen elkészíthető változatával örvendezteti meg a Vas Népe konyhájának olvasóit. A túrós fánkot tálalhatjuk porcukorral, vanília öntettel, vagy csokiöntettel. Fotó: Kiss Teodóra

Hozzávalók a túrós fánkhoz: 25 deka liszt, 25 deka túró, két evőkanál porcukor, 3 tojás sárgája, egy teáskanál szódabikarbóna, fél teáskanál só, két evőkanál tejföl, egy citrom héja.

A lisztet a szódabikarbónával elvegyítjük, majd a többi hozzávalót is hozzáadjuk. A tésztát összegyúrjuk, gyúródeszkán két-három centiméter vastagra sodorjuk, és azonnal szaggatjuk a következőképpen: a fánkokat nagy szaggatóval kiszaggatjuk, majd egy kisebb formával kiszúrjuk a közepüket. A kis köröket sem gyúrjuk össze, hanem azokat is forró olajban kisütjük a korongokkal együtt.

Tálalhatjuk porcukorral, vanília öntettel, vagy csokiöntettel.

A túrós fánk sós változatban is elkészíthető, ekkor elhagyjuk belőle a cukrot, sóból viszont egy teáskanálnyit adagolunk hozzá. Ez esetben tálalhatjuk fokhagymás vagy snidlinges tejföllel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!