2013.02.12. 17:52
Fánk másképpen, édesen vagy sósan
Lassan a végére ér a farsang, egy nagy adag fánkot azonban még gyorsan elfogyaszthatunk. Az alábbi recept alapján készülő finomsággal azok is megpróbálkozhatnak, akiknek egyébként nem erős oldaluk a fánksütés.
Az ötletadó Molnár Sándorné, Gizi, aki rétesével, bejglijével és finom egytálételeivel már máskor is elkápráztatott bennünket. Ezúttal egy farsangi édességet ajánl.
Molnár Sándorné Gizi ezúttal a farsangi fánk egy könnyen elkészíthető változatával örvendezteti meg a Vas Népe konyhájának olvasóit. A túrós fánkot tálalhatjuk porcukorral, vanília öntettel, vagy csokiöntettel. Fotó: Kiss Teodóra
Hozzávalók a túrós fánkhoz: 25 deka liszt, 25 deka túró, két evőkanál porcukor, 3 tojás sárgája, egy teáskanál szódabikarbóna, fél teáskanál só, két evőkanál tejföl, egy citrom héja.
A lisztet a szódabikarbónával elvegyítjük, majd a többi hozzávalót is hozzáadjuk. A tésztát összegyúrjuk, gyúródeszkán két-három centiméter vastagra sodorjuk, és azonnal szaggatjuk a következőképpen: a fánkokat nagy szaggatóval kiszaggatjuk, majd egy kisebb formával kiszúrjuk a közepüket. A kis köröket sem gyúrjuk össze, hanem azokat is forró olajban kisütjük a korongokkal együtt.
Tálalhatjuk porcukorral, vanília öntettel, vagy csokiöntettel.
A túrós fánk sós változatban is elkészíthető, ekkor elhagyjuk belőle a cukrot, sóból viszont egy teáskanálnyit adagolunk hozzá. Ez esetben tálalhatjuk fokhagymás vagy snidlinges tejföllel.