2014.03.26. 16:25
Cipóban sült csülök recept
Olvasónk Sándor Katalin receptje.
Hozzávalók:
1 db füstölt csülök (kb. 1 kg)
A tésztához:
45 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
1,5 dl tej
15 dkg vaj
3 egész tojás
1 teáskanál víz
1 teáskanál cukor
Elkészítés:
Kelt tésztát készítünk, amiben az előre megfőzött, kicsontozott és kihűlt csülköt fogjuk megsütni. Felfuttatjuk a langyos cukros tejbe morzsolt élesztőt. A puha vajat habosra kavarjuk, majd egyenként hozzáadunk 2 tojást. (A harmadik tojás a cipó megkenéséhez kell.) Kissé megsózzuk és az átszitált liszthez keverjük. Végül beledolgozzuk az élesztőt. Kézzel vagy géppel sima tésztává dolgozzuk, majd 1 óráig kelni hagyjuk. Ujjnyi vastagra kinyújtjuk, közepére tesszük a csülköt, majd a tésztát ráhajtogatjuk,és cipó alakúra formázzuk. Tetejét felvert tojással megkenjük. Közepesen meleg sütőben kb. 40 percig sütjük. Hidegen is, melegen is nagyon finom. Salátát is adhatunk hozzá.